Zeemanschap

Houd de genua vol

Verminder de piekbelasting

17:17

Joshua van Eijndhoven zeilde samen met zijn vriendin de wereld rond met hun Rival 34 Hope. Diverse zaken die hij aan boord gebruikte, komen ongetwijfeld ook bij jou aan boord van pas.

Komt de wind achterlijker dan dwars in, dan zal de genua het grootzeil al snel afdekken en door de golfslag steeds met klappen weer vol vallen. Materiaalschade is het gevolg. Hoe kun je hiermee omgaan zonder je grootzeil te strijken?

Het grootzeil dekt de genua doorgaans af vanaf een schijnbare windhoek van 115-120 graden – afhankelijk van de boot en de zeilconfiguratie. Bij zeegang verergert het probleem, doordat het gieren van de boot de windhoek vergroot en verkleint, waardoor je een ritmisch slaan van de genua krijgt. Dit zorgt voor piekbelastingen op het zeil, de schoten en de blokken.

Buigen of barsten

Je kunt deze piekbelasting verminderen door te werken met rekbare materialen, bijvoorbeeld reguliere polyester lijnen. Wil je de klappen nog beter opvangen, dan kun je een shockcord of elastiek aanbrengen tussen de schoot en een vast punt. De bungee vangt de klappen op en je kunt nog verder afvallen zonder veel te veranderen. Pas als je rond de 125-130 graden schijnbare wind vaart, is het tijd voor een derde schoot.

De derde schoot

Je kunt met twee goedgevulde zeilen varen door de genua te loevert te voeren door de schoothoek uit te bomen met de spinnakerboom. Je voert de boom iets achterlijker dan, of parallel aan de giek uit naar loef. Voor het uitbomen leg je de derde schoot door de bek van de spinnakerboom. Het ene eind sla je aan op de schoothoek van de genua. Het andere eind leid je buiten het want om, via een blok naar de lier te loevert. Vergeet niet de bulletalie aan je giek vast te maken om een klapgijp te voorkomen.

Genua gijpen

Om de genua te gijpen beleg je de derde schoot op de lier en vaar je tijdelijk plat voor de wind. De genua valt nu dood achter het grootzeil en kun je eenvoudig naar de andere kant trekken via de derde schoot. Ook de genuaschoot trek je door. Zorg ervoor dat er voldoende spanning op staat. Nu kun je terugsturen naar je oude koers. En voilà, de genua vult zich te loef. Naar lij halen doe je door hoger te gaan varen, de windhoek te verkleinen, de genua bak te laten slaan en de schoot weer te vieren.

Klik op de afbeelding om deze groter te bekijken.

Zie ook: Grootzeil vast? Klim in de mast!
En: Kleur de boot rood

Tekst: Joshua van Eijndhoven

Tags: Last modified: 2 augustus 2023
Sluiten