Nieuws

Kleur de boot rood

Onmisbaar voor de veiligheid aan boord

11:11

Joshua van Eijndhoven zeilde samen met zijn vriendin de wereld rond met hun Rival 34 Hope. Diverse zaken die hij aan boord gebruikte, komen ongetwijfeld ook bij jou aan boord van pas.

Als je gaat nachtzeilen is rode binnenverlichting onmisbaar voor de veiligheid aan boord. Dit heeft te maken met de lichtgevoeligheid van het menselijk oog. Het oog is in staat om de gevoeligheid met een factor miljard op te schroeven of terug te draaien, maar heeft daar tijd voor nodig. Als je vanuit de kuip in een felverlichte kajuit stapt, past je oog zich binnen vijftien minuten volledig aan. In mijn ervaring duurt het andersom – van de felverlichte kajuit terug naar het donker – tot wel een half uur voordat mijn ogen hun maximale lichtgevoeligheid weer hebben bereikt.

Sterren kijken

Uitproberen hoe lang het duurt? Je kunt het testen door een half uur op je rug te gaan liggen en naar de sterren kijken. Je kunt in dat half uur steeds meer sterren zien, doordat je oog zich blijft aanpassen. Een van de weinige oplossingen voor het behoud van nachtzicht is het gebruiken van gedimd rood licht.

Zelf maken

Een goedkope en eenvoudige manier om rood licht te maken, is het gebruik van rode plakfolie. Je kunt dit voor een paar euro kopen en je kunt er je led- of halogeenspots mee afplakken. Om het licht extra te dimmen, voeg je simpelweg extra lagen folie toe. Een andere oplossing is het gebruik van rode ledverlichting. Je kunt (degelijke) led-lampjes kopen die je als vervanging van je halogeen-lampjes kunt inpluggen. Of je koopt led- stripjes waarbij je het licht in verschillende kleuren kunt instellen. Let wel op de lichtsterkte. Moderne leds zijn vaak krachtig en niet te dimmen.
Veel plezier tijdens de nachtwacht!

Zie ook: Grootzeil vast? Klim in de mast!

Tekst: Joshua van Eijndhoven

Tags: Last modified: 29 juli 2023
Sluiten