Zeemanschap

Liggen aan de snubber

De boot stampte en rukte aan de ankerketting

11:11

DCIM110MEDIA

Joshua van Eijndhoven zeilde samen met zijn vriendin de wereld rond met hun Rival 34 Hope. Diverse zaken die hij aan boord gebruikte, komen ongetwijfeld ook bij jou aan boord van pas.

Wij lagen eens in een lagune toen de wind draaide en aantrok tot dertig knopen. Door de venijnige, korte golfslag die ontstond, stampte en rukte de boot aan de ankerketting. Een snubber hielp schade aan het dekbeslag te voorkomen.

Een snubber is een stevige lijn met een haak eraan, die je gebruikt om de spanning van je ankerlier af te halen. Hierdoor verminder je het rukken van de boot aan het anker. Met een snubber weet je zeker dat je ankerlier heel blijft en comfortabel achter je anker ligt.

Opties voor demping

Het belangrijkste doel van een snubber is demping. Een goede snubberlijn heeft daarom genoeg lengte, zodat hij veel kan rekken. Drie meter lijkt prima, totdat je in een golfslag terechtkomt. Denk eerder aan zeven tot tien meter. Gebruik daarbij liefst nylon (dat rekt veel) of polyester. Meer demping verkrijg je door een extra (rubberen) schokdemper.

Een duivelsklauw uitzoeken

De haak die de verbinding vormt tussen de lijn en de ankerketting wordt een duivelsklauw genoemd. Je bevestigt de (metalen) haak aan de ankerketting. Er zijn twee modellen op de markt: een traditionele haak, en een die om de ketting glijdt. De haak beschadigt de galvanisatielaag van de ketting mogelijk meer, maar dat is een kwestie van voorkeur. Het kan verstandig zijn om de duivelsklauw met een lijn om de ketting te zekeren, zodat deze niet loskomt tijdens het op en neer bewegen van de ketting.

Splits of knoop?

De snubberlijn kun je aan de kant van de duivelsklauw het beste met een splits bevestigen, waarbij een rvs kous in de oogsplits beschermt tegen schavielen. Aan de kant van de boot kun je dan ook een splits maken of de lijn beleggen op de sterkste bolder die je hebt.

De complete snubber in gebruik

De complete snubber bestaat uit: een duivelsklauw, met daaraan vastgesplitst een lang stuk nylon of polyester lijn en eventueel een rubberen schokdemper. Je gebruikt de snubber door te ankeren zoals je normaal ook doet, de snubber aan de ketting te haken en aan dek op de bolder te beleggen. Dan laat je de ankerketting verder vieren, totdat de ketting tussen ankerlier en snubberhaak slap hangt.

Zie ook: Grootzeil vast? Klim in de mast!
En: Kleur de boot rood
En: Houd de genua vol

Tekst: Joshua van Eijndhoven

Tags: Last modified: 12 augustus 2023
Sluiten