Starten met zeilen

Zeilwedstrijden, óók voor de toerzeiler in hart en nieren

Wedstrijdzeilen: niet zo eng als het lijkt

16:17

zeilwedstrijden beginners

Intimiderend geschreeuw bij de startlijn, boten die lijken te botsen maar toch nét rakelings langs elkaar heen scheren, en zeilen op het scherpst van de snede: tijdens zeilwedstrijden kan het er behoorlijk heftig aan toe gaan. Als je nog nooit een wedstrijd gevaren hebt, ben je er misschien van overtuigd dat wedstrijdzeilen alleen bestemd is voor professionals. Dat is jammer, want ook voor recreatieve zeilers zijn wedstrijden hartstikke leuk en helemaal niet zo eng of ingewikkeld. Kun je zeilen en ken je de voorrangsregels? Dan kun je ook wedstrijdenzeilen! We zetten de ideale zeilwedstrijden voor beginners op een rij.

Waarom wedstrijdzeilen?

Een wedstrijd zeil je natuurlijk voor je plezier. Het is leuk om je te kunnen meten met andere soortgelijke boten, met veel enthousiaste zeilers op het water te zijn en van elkaar te kunnen leren. Daarnaast leer je in een wedstrijd je eigen boot beter kennen, ga je misschien anders kijken naar het trimmen van je zeilen en oefen je op het wat soepeler en sneller uitvoeren van verschillende manoeuvres. Bovendien is de sfeer op de wal bij een wedstrijd uniek: de gezellige reuring in de haven, tactiekbesprekingen met medezeilers voor de start en de vrolijke verhalen na een dag op het water.

zeilwedstrijden beginners

Hoe fanatiek je meedoet, bepaal je natuurlijk zelf. Wurm je tijdens de start vooral niet tussen alle strijdlustige schippers als je daar geen zin in hebt. Lees wel van tevoren de notice of race en het wedstrijdreglement goed door, volg het palaver en zorg dat je de belangrijkste vlag- en geluidssignalen kent. Ook de voorrangsregels goed begrijpen is natuurlijk noodzakelijk om je boot veilig door het wedstrijdveld te navigeren.

Eerste wedstrijd kiezen

Voor je eerste zeilwedstrijd is een clubcompetitie bij de plaatselijke zeilvereniging erg geschikt. Die staan namelijk vaak open voor verschillende, ongemeten boten: de zogeheten SW- of toerklasse. SW staat voor Snelheid Watersport, naar de initiatiefnemers van het systeem, en is een Nederlands handicapsysteem voor zeilboten. De handicap is een tijdscorrectie op de gezeilde tijd van een wedstrijd, om verschillende soorten boten toch tegen elkaar te kunnen laten zeilen. Dit is nodig als je niet in een eenheidsklasse met allemaal dezelfde boten vaart: een kajuitjachtje van 24 voet tegen een wedstrijdschip dat twee keer zo lang is laten zeilen zou zonder handicapcorrectie een oneerlijke strijd zijn. Aan de SW-klasse kun je in tegenstelling tot de ORC-klasse ook met een boot meedoen die geen officiële meetbrief heeft.

zeilwedstrijden beginners

Maar niet alleen kleine clubwedstrijden behoren tot de mogelijkheden voor onervaren wedstrijdzeilers, ook landelijke wedstrijden staan erg open voor beginners. Meedoen met je eigen boot kan al vanaf zo’n vijftig euro voor een heel wedstrijdweekend, inclusief ligplaats. Onderstaande evenementen zijn ideaal om je eerste wedstrijdmijlen te maken.

Y-torenrace

De seizoensopener op 6 en 7 mei voor kajuitjachten op het Markermeer is niet alleen voor de ORC-klasse, lemsteraken, kwartton-klasse en eenheidsklassen; ook toerzeilers kunnen aan deze wedstrijd meedoen in de SW-klasse. Als je nog geen SW-cijfer hebt voor je boot, kent de wedstrijdcommissie die aan je toe. Een ligplaats voor het hele weekend in de haven van ZV Het Y in Durgerdam is bij het deelnamegeld inbegrepen.

Flevoland Regatta

Een maand later, op 10 en 11 juni, kun je meezeilen vanuit de Houtribhaven te Lelystad. De Flevoland Regatta heeft naast de SW-klasse dit jaar voor het eerst ook een familie-cruiserklasse in het leven geroepen. Deze klasse is speciaal voor zeilers die wedstrijden zeilen nog spannend vinden, maar toch graag een keer mee willen doen. Laagdrempeliger aan een wedstrijd meedoen kan bijna niet. Zaterdag vaar je in de familie-cruiserklasse één langebaanwedstrijd, zondag één middellange baan. Heb je na de Y-torenrace de smaak al goed te pakken en wil je weer meezeilen in de SW-klasse, dan kun je zaterdag met vier korte banen je startvaardigheden goed oefenen. Zondag vaart de SW-klasse nog één korte baan en één middellange baan.

YSY Ronde Om Noord-Holland

Ook de YSY Ronde Om Noord-Holland op 16 en 17 juni heeft een toerklasse, de SW-klasse. In tegenstelling tot de andere wedstrijden uit dit lijstje, waar je vooral korte en middellange baan wedstrijden vaart, is deze wedstrijd een flinke tocht. Je vaart namelijk non-stop om Noord-Holland. De start is in de Bataviahaven in Lelystad. De route loopt via Enkhuizen, door de sluizen bij Kornwerderzand en dan langs den Helder naar de finish in IJmuiden. Omdat je ook de Noordzee op gaat, is de lijst van verplichte veiligheidsuitrusting bij deze wedstrijd wel een stuk uitgebreider en moet je bijvoorbeeld ook een reddingsvlot aan boord hebben.

Schelderegatta

Wie op 17 juni liever een wedstrijd naar het buitenland vaart, kan meedoen aan de Schelderegatta van Hansweert naar Antwerpen. Voor de twintigste editie breidt de regatta speciaal voor pleziervaarders uit met de Scheldetour. Je vaart dezelfde baan als de wedstrijdklasse, maar zonder de prestatiedruk, aldus de organisatie. Deze toertocht is een unieke kans om onder begeleiding de Schelde te bevaren.

zeilwedstrijden beginners

Deltaweekend

Ook het Deltaweekend op de Oosterschelde, van 23 tot en met 25 juni, heeft dit jaar een speciale klasse voor de beginnende of incidentele wedstrijdzeiler: de Cruiser Cup. Deze klasse staat nadrukkelijk open voor iedere zeiler en is dus ook perfect om het wedstrijdzeilen te proberen. Op de website beantwoordt de organisatie alle vragen die je eventueel hebt over je eerste zeilwedstrijd; van de inschrijf- tot de startprocedure.

Zeilen Markerwaddenrally

Op 19 augustus vindt tenslotte de Zeilen Markerwaddenrally weer plaats vanuit de haven van WV IJburg. Het doel van de zeilprestatietocht is om de Marker Wadden te ronden en weer te finishen ter hoogte van de startlijn. Je start ten noordoosten van het Vuurtoreneiland, in het IJmeer. De totale geschatte afstand is zo’n 40 mijl van start tot finish, een foto van de Markerwadden geldt als bewijs van het voltooien van de hele route. Een kortere baan (“Richting Markerwaddenrally”) varen van zo’n 22 mijl is ook mogelijk (of zelfs nodig bij weinig wind).

Wil je je verder inlezen in de tactieken voor wedstrijdzeilen? Lees dan onze artikelreeks Wedstrijdzeilen voor beginners, met slimme tips uit de Zeilen Wedstrijdgids. Leer alles over slim starten, kruisrakken varen, boeirondingen, spinnakeren en hoe je een wedstrijd wint. Zo verschijn je helemaal goed voorbereid aan de start van je eerste zeilwedstrijd.

Foto’s: Klaas Wiersma / Markerwaddenrally 2022

Tags: Last modified: 17 april 2023
Sluiten