Onderhoud & klussen

Tien klustips voor de zomer

Aan de slag!

16:00

klustips zomer

Heb je voor de zomer nog een flinke kluslijst af te werken? Of kom je een kleine lekkage tegen of scheurt je zeil tijdens het zeilen? We zetten tien handige handleidingen voor het doen van allerlei klusjes aan boord op een rij. Van je verstaging controleren of het opsporen van kleine lekkages tot het oppoetsen van je stootwillen met pindakaas: met deze tips kun je meteen zelf aan de slag.

Polyesterproblemen

Als eerste: de buitenkant van je boot. Polyester heeft niet het eeuwige leven, maar valt wel vaak weer op te lappen. Een gat in bijvoorbeeld je kajuitschot kun je prima zelf weer mooi dichtmaken. Of geef, zoals de wereldzeilers van Sailing Uma, je complete afgeschreven boot een tweede leven. Maar hoe pak je dat aan, polyester repareren? Lees het in ons uitgebreide artikel Klussen aan je boot: polyester repareren.

Mast nalopen of vallen inscheren

Heb je nog tijd om je mast plat te leggen voor een grondige inspectie? Of lopen de vallen opvallend zwaar of doet een antenne het niet meer? Lees dan hoe je in vijf problemen aan je vallen en elektronica verhelpt.

Als je alleen een nieuwe val in moet scheren, is dit korte stappenplan met veel foto’s een handige handleiding. Zowel wanneer je mast nog op de kant ligt, als wanneer je per bootmanstoeltje omhoog moet, kun je deze tips gebruiken.

Verstaging controleren en mast trimmen

Als de mast gecontroleerd is, is het tijd om de verstaging na te lopen. Hoe je dit zelf goed kunt doen legt Floris de Heer, tuiger bij CS Rigging, hier uit. Niet alleen vertelt hij hoe je je verstaging grondig controleert, ook lees je hoe je een mast goed trimt. Hiermee voorkom je onnodig snelle slijtage, scheefgetrimde masten of erger.

(c) Olav Cox

Lekkend raam repareren en andere lekkages opsporen

Een raam moet, zeker op een boot, natuurlijk waterdicht zijn. Helaas is dit niet altijd meer het geval. Een lekkend raam kun je echter simpel zelf weer waterdicht maken. Jachtexpert Olav Cox legt hier uit hoe je dit doet.

Zijn je ramen waterdicht, maar druppelt er ergens anders water je boot binnen? Kleine lekkages spoor je op met dit stappenplan. Gebruik de emmermethode of talkpoeder, bouw een dam of beproef de fietsbandtechniek.

klustips zomer
(c) Olav Cox

Oogsplits maken en huik opknappen

Dit klusje is ideaal voor tijdens een lange dag zeilen (of op een stormachtige middag in je kajuit). Een oogsplits in een geslagen lijn maken vergt misschien enige oefening, maar is erg leuk om zelf te doen. Met een oogsplits splits je een mooie lus aan bijvoorbeeld je landvast.

Een andere klus die je ook prima tijdens het vaarseizoen kunt klaren, is het opknappen van je huik. Als die niet meer zo waterdicht is of zo goed sluit als je zou willen, kun je dit gemakkelijk zelf repareren.  Olav Cox toont hier hoe hij de huik van zijn boot opknapt.

Poets je stootwillen met pindakaas

Zijn je stootwillen ook wel een aan opknapbeurt toe? Poets ze weer stralend wit met pindakaas! Ja, echt: we hebben het getest en het werkt. Een goed alternatief is een beetje Biotex.

Eerste hulp bij een gescheurd zeil

Tenslotte: een spoedcursus zeilreparatie voor onderweg. Scheurt een ooghoek uit, of scheurt je grootzeil of spinnaker? Met deze tips kun je het zelf aan boord repareren.

Mis je een handleiding voor een bepaalde klus? Of heb je zelf laatst iets gerepareerd en wil je je gouden tips delen? Wij zijn heel benieuwd! Mail naar info@zeilen.nl met als onderwerp ‘klustips’ of laat hieronder een reactie achter. Kijk voor meer klustips in onze artikelen in Onderhoud & klussen.

Tags: , Last modified: 28 april 2023
Sluiten