Onderhoud & klussen

Tip: poets je stootwillen met pindakaas

10:06

Wie op internet zoekt naar hoe je het beste je stootwillen kunt schoonmaken, komt al gauw een aantal suggesties tegen. Naast fender reiniger en thinner worden er ook tips als bakboter, Dasty, pindakaas en Biotex genoemd. Werken deze middelen dan écht? Zeilen test het uit.

Rechts is ‘schoongemaakt’ met de bakboter.

1. Bakboter

Bakboter is één van de tips die mensen op internet geven om fenders mee schoon te maken. Doe een stuk bakboter op een tissue of stuk keukenrol en wrijf ermee over de stootwil. Zeker het proberen waard, want het zou een goedkope oplossing zijn. Maar helaas… buiten dat de stootwil erg vet wordt door de boter, valt het resultaat ook tegen. Eigenlijk is er weinig verschil te zien voor en na de schoonmaakbeurt.

Van een paar spraytjes Dasty knapt de rechterkant van de stootwil op!

2. Dasty

Het wordt ook wel het wondermiddel van de Wibra genoemd, Dasty Ruiten & Oppervlakken. (Het kost maar € 2,29 en zit in een roze fles.) Een paar keer op de stootwil sprayen, vervolgens het middel even laten intrekken en dan met een doekje over de stootwil vegen. Het werkt! Het oppervlak ziet er een stuk schoner uit. Na een paar keer vegen is het meeste vuil weg. Bovendien ruikt Dasty ook nog eens erg lekker. Dit is een aanrader, want de fender ziet er beter uit dan voorheen.

Pindakaas werkt grandioos.

3. Pindakaas

Ook pindakaas wordt als suggestie gegeven. En dat is niet voor niks! Pak een tissue of stuk keukenrol en doe er een flinke klodder pindakaas op. Dit smeer je uit over de stootwil (ziet er niet heel smakelijk uit). Vervolgens zul je merken dat als je goed boent het vuil op de stootwil als sneeuw voor de zon verdwijnt. Nadat je de bruine pindakaas-gloed goed wegspoelt met (warm) water zie je dat de stootwil enorm is opgeknapt. Hij lijkt wel weer nieuw! Een fantastische tip die dus écht werkt.

Ook Biotex doet erg goed zijn werk.

4. Biotex

Last but not least. Een paar flinke eetlepels Biotex in een emmer doen en dit oplossen in warm water. Vervolgens doop je een doekje in de emmer en veeg je de stootwil schoon. Ook deze tip werkt super! Je ziet het vieze vuil zo in grijze strepen van de fender afdruipen. Buiten dat de stootwil weer hagelwit wordt ruikt Biotex ook lekker.

Bakboter viel tegen en richtte niet veel uit. Dasty deed goed zijn werk, maar Biotex zorgde voor een nog sneller en beter resultaat. En dan pindakaas… Dat bleek heel goed te werken! Ongelooflijk hoe schoon de stootwil werd. Dit is echt een absolute aanrader voor iedereen die de stootwillen weer zo goed als nieuw wil krijgen.

Lees ook: Tip: lijnen wassen


Foto’s: Roos Bähr

 

Tags: Last modified: 28 april 2021
Sluiten