Onderhoud & klussen

Spoedcursus zeilreparatie

10:00

Niets is vervelender dan tijdens een mooie zeiltocht getroffen te worden door een scheur in het zeil of een uitgescheurde schoothoek. Omdat pechhulp op het water niet altijd beschikbaar is, kan het gebeuren dat uzelf een noodreparatie moet uitvoeren. Een spoedcursus Eerste Hulp voor zeilreparaties.

Uitgescheurd oog

Uitgescheurd oog

Regelmatig komt het voor dat een oog, bijvoorbeeld van de schoothoek, uit het zeil scheurt. Knip het stuk doek met het oude oog af en maak van een stukje touw eerst een rondje oftewel een grommet. Sla of knip in het zeil een nieuwe gat dat kleiner is dan de ring van touw en knip de randen van het gat rondom met kleine knipjes in. Als u het nieuwe ‘oog’  vast naait, moet het zeildoek aan de binnenkant van het nieuwe oog komen. Vervolgens naait u het oog rondom vast.

Oog verstevigen

Een oog dat al slijtagesporen vertoont kan worden verstevigd met een band. Een handig apparaatje om de band op het zeil te stikken is de Speedy Stitcher. Een handnaaimachine voorzien van verschillende naalden waarvan een voorgebogen en met in het handvat een klein spoeltje met garen. Vrij eenvoudig kunt u er ketting-en zigzagsteken mee maken.

Speedy Stitcher

Oog verstevigen

Scheur in het zeil

Scheur in zeil

Een scheur in het zeil dient zo snel mogelijk gerepareerd te worden, om te voorkomen dat het nog verder scheurt. Een ouderwetse techniek is de dekkledenstop. Hierbij wordt de scheur aan beide kanten aan elkaar gestikt door de draad door de lus te trekken van de vorige steek en langzaam aan te trekken. Het zorgt voor een ijzersterke verbinding die bovenal waterdicht is en dus ook geschikt is voor bijvoorbeeld een gat in een buiskap. Vaak wordt een scheur in een zeil tijdelijk met tape geplakt. Nadeel is dat tape snel loslaat. Tape kan men wel gebruiken om over de dekkledenstop te plakken. Bij gebruik van de dekkledenstop hoeft een zeilmaker alleen het tijdelijk gerepareerde stuk te vervangen.

Tape gebruiken

Gebruik bij zeilen alleen speciale zeiltape, nooit Duck tape uit de bouwmarkt. Een nadeel van deze tape is dat de lijm in het zeil trekt en er nooit meer uitgaat. Spinnakertape kan in principe op alle doeksoorten gebruikt worden, behalve op ruiten van bijvoorbeeld sprayhoods. Op oudere, vervuilde zeilen is de hechting weleens een probleem. Zorg bij een reparatie in ieder geval dat het zeildoek schoon is gespoeld met zoet water en zachte zeep en goed is gedroogd. Plak tape altijd een stukje over de randen van stiksels, zodat het beter houvast heeft. Knip de randen mooi rond en plak meerdere stukjes tape als of het ´dakpannen´ zijn, over elkaar heen.

Tape gebruiken [1]

Tape gebruiken [2]

Tape gebruiken [3]

Spinnaker repareren

Spinnaker repareren

Een kwetsbaar zeil is natuurlijk de spinnaker of gennaker. Voordat u het weet blijft het doek ergens achter hangen en zit er een flinke winkelhaak in uw zeil. Voor een noodreparatie is het belangrijk om het gescheurde zoveel mogelijk in de oorspronkelijke vorm te leggen. Vervolgens maakt u met een stukje spinnakertape, dat u haaks op de scheur plakt, de eerste verbinding. Met een tussenruimte van zo’n tien tot 15 centimeter herhaalt u dat over de lengte van de scheur. Plak tenslotte een lang stuk tape haaks op de verbindingsstukken. Doe ditzelfde aan de andere kant van het doek. Vergeet niet voordat u de tape op het doek plakt , de hoekjes rond te knippen. Voor de zekerheid kunt u een aantal kleine steekjes zetten.

Gereedschap

Gereedschap

Een complete naaimachine hoeft u tijdens een langere zeiltocht natuurlijk niet aan boord te hebben, maar simpelweg wat gereedschap en materialen om zelf kleine noodreparaties te kunnen uitvoeren, wel. Heel handig om snel een scheur in uw zeil te kunnen plakken is een rol zogenaamd spinakertape. Te koop in iedere watersportwinkel en anders even langs uw zeilmaker gaan. Tapes zijn er in verschillende breedtes. Om een stiksel even te kunnen vastzetten mag een setje naalden niet ontbreken. Bewaar die wel op een vochtvrije plek om roesten te voorkomen. Verder een tang om als het nodig is wat kracht te kunnen zetten om de naald door uw zeil te kunnen steken/ trekken. En een priem. Gebruik gewaxed vetgaren.

Een bijzonder handig apparaatje is de Speedy Stitcher, waarmee je heel eenvoudig een nieuw stiksel kunt aanbrengen. Om een nieuw oog in een zeil te maken, zijn er zowel kunststof als stalen ogen verkrijgbaar. Veel gemak kan een plankje hout geven als ondergrond bij stansen en priemen. Een hamer, schaar en potlood maken uw zeilreparatie kit compleet.

Tags: , Last modified: 16 maart 2021
Sluiten