Onderhoud & klussen

Klussen aan je interieur

10 tips van een scheepsinterieurbouwer

17:00

Klussen aan je interieur

Nu het vaarseizoen voor de meeste mensen ten einde is, is het wellicht tijd voor die ene grote klus die je de hele zomer al hebt uitgesteld. Mocht je boot op de wal overwinteren, dan heb je daar (hopelijk) alle tijd en gelegenheid voor. Klussen aan je interieur is bijvoorbeeld zo’n klus.

Stel je hebt een casco of een tweedehands opknapper gekocht (of je bent een beetje uitgekeken op je huidige interieur), dan zou het zomaar zo kunnen zijn dat je iets aan het interieur wilt veranderen. Of het compleet opnieuw wilt inbouwen. Waar begin je dan? Scheepsinterieurbouwer Lars Hulshof heeft een paar handige tips.

1. Zet je boot op het droge

Als je gaat klussen aan je interieur, is het handig om dat te doen op een boot die op de wal staat. Vandaar dat dit een heel geschikte klus is om uit te voeren in de winter. Als je de boot op de kant zet, zorg er dan vooral voor dat deze waterpas staat. Dan staat de boot stabiel en kun je alles waterpas inbouwen.

2. Kijk naar wat je wilt behouden

Maak voor je gaat beginnen een schets van wat je voor ogen hebt. Sommige delen van het interieur zijn wellicht nog goed en kun je laten zitten. Neem deze delen mee in je nieuwe interieurplan. Voor het uitwerken van de schets zou je een programma als Autocad kunnen gebruiken, maar pen/potlood en papier zijn natuurlijk ook prima. Het is handig om de hoofdschotten te laten zitten (als dat binnen je interieurplan past), omdat deze een mooi startpunt vormen voor het inmeten van de nieuwe onderdelen in de boot.

Probeer het hoofdschot te behouden
Als het kan, probeer het hoofdschot dan te behouden

3. Zorg voor een effen en schoon oppervlak om op te werken

Alle delen van het interieur die je wilt vervangen, sloop je uit je boot. Meestal zijn interieurdelen echter gelamineerd aan de romp. Houd er bij het slopen dus rekening mee dat je alle overblijfselen van je sloopactie gelijk maakt met de romp, zodat deze weer helemaal glad is en je een effen oppervlak hebt om op te werken. Voordat je met de opbouw begint, is het handig om de hele boot nog even te stofzuigen of schoon te maken met sop. Zo kun je met een schone werkplek aan de rest van het proces beginnen.

4. Bewaar de vloer voor het laatst

Bouw vanaf de kale romp je schotten in, en bouw de vloer daar omheen. Over het algemeen wordt een interieur van hout gebouwd, en dat gaat onherroepelijk werken. Als je dan begint met de vloer gaat je hele interieur verschuiven of trekt het in het ergste geval krom.

5. Gebruik een mal

Om onderdelen passend te maken in je boot kan je het beste eerst een mal maken en een aftekenhoutje. Zo teken je de vorm van de romp af op je mal. Vervolgens kun je deze dan aftekenen op je definitieve houtsoort. Zo voorkom je verspilling van hout en een boel frustratie. 

Klussen aan je interieur: gebruik een mal om de onderdelen passend te maken
Gebruik een mal om de onderdelen passend te maken

6. Houd rekening met je elektronica

Alle kabels die je al kunt trekken, trekken! Dat moet je echt niet nog willen doen als het interieur erin zit. Het is gebruikelijk om PVC-buizen in de boot te lamineren die groot genoeg zijn om een bos kabels door te kunnen trekken. Als je die kabels dan ooit zou willen vervangen, hebben ze een vrije baan en kun je ze makkelijk door de buis trekken.

7. Lamineer belastbare schotten aan de romp

De belastbare schotten vormen als het ware de dragers van je interieur. Door deze aan de romp te lamineren, zorg je ervoor dat ze meer kracht aankunnen.

Lamineer belastbare schotten aan de romp
Lamineer de belastbare schotten aan de romp

8. Voorkom schade door inwatering

Kale rompdelen als schotten en andere houtdelen die zich onder de waterlijn bevinden, zijn gevoelig voor waterschade (door bijvoorbeeld condens). Dit kun je voorkomen door alles onder de waterlijn in je boot te voorzien van een waterproof coating.

9. Houd rekening met later onderhoud

Tijdens het klussen aan je interieur wil je alles natuurlijk zo naadloos mogelijk aftimmeren. Maar houd er alvast rekening mee dat je sommige onderdelen in geval van onderhoud los moet kunnen halen. Als alles dan strak op elkaar zit, krijg je het bijna niet meer los. Denk ook na over de plaatsing van inspectieluikjes in vloeren, en onder banken en bedden. Het blijft een boot en als ergens diesel of water in de boot lekt, wil je daar per direct bij kunnen om het probleem op te lossen.

Plaatsing van luikjes
Denk na over de plaatsing van luikjes

10. Vergeet de kastindeling niet

Je wilt natuurlijk niet dat de inboedel van je nieuwe kastjes tijdens het zeilen alle kanten op schuift. Om dat te voorkomen zou je houders voor bekers of borden in kunnen bouwen. Vergeet in elk geval voor een geborgde sluiting van je kastdeuren te zorgen. Dan voorkom je dat deze tijdens het varen uit zichzelf open klappen of zwaaien.

Foto’s: Lars Hulshof

Wil je meer tips over onderhoud en klussen aan je boot? Bekijk dan ons archief ‘Onderhoud & klussen‘ of stel je vraag via info@zeilen.nl en wie weet gaat ons volgende artikel over jouw klus.

Tags: , , , Last modified: 5 november 2022
Sluiten