The Ocean Race

Zo volg je de 11 teams tijdens The Ocean Race

Zondag 15 januari klinkt het startschot

17:17

Nog heel even geduld en dan klinkt het startschot van de 14e editie van The Ocean Race (voormalig Volvo Ocean Race) vanuit Alicante. Op zondag 15 januari beginnen elf teams aan de titanenstrijd. Er wordt geracet met IMOCA’s en VO65-boten. De route voert (een deel van) de vloot langs negen steden, waaronder Den Haag. Wij zullen zes maanden lang de tracker nauwlettend voor jullie in de gaten houden. Lees hieronder hoe je ook zelf de race (en start) kunt volgen.

Volg de race

Naast de zeilers, maakt ook één on board reporter (OBR) onderdeel uit van de crew. Zij zullen ons gedurende de race voorzien van de mooiste verhalen, foto’s, video’s. Via de nieuwspagina op de website van The Ocean Race en via hun socials, zoals de Facebookpagina (en die van de raceteams zelf), blijf je op de hoogte van de laatste updates. De YB tracker zal ook weer actief zijn. Om de race optimaal te kunnen volgen op je telefoon of tablet heeft The Ocean Race een app ontwikkeld. Download hem hier voor iOS (iPhone of iPad) en hier voor Android. 

Houd Zeilen.nl goed in de gaten houden, want zoals eerder gezegd gaan wij de spannende race ook op de voet volgen. Daarnaast zullen de start en de finish van elke etappe live worden uitgezonden op Eurosport (ook via Eurosport.com). Deze kun je ook volgen via YouTube.com/theoceanrace.
Elke dag om 1200 UTC vind je op de website van The Ocean Race een verslag van twee minuten waarin de voorbije 24 uur snel wordt samengevat.
Dan is er ook nog The Ocean Race Show. Dit is een langer programma waarbij commentator Niall Myant-Best dieper ingaat op de verhalen op zee. Ook deze kun je vinden op de website van de race en hun YouTube- en Facebookkanaal.

© © Rich Edwards / Volvo AB

De route

De IMOCA-teams hebben 32.000 voor de boeg. Vanaf Alicante vervolgen zij de route naar Kaapverdië, Kaapstad, Itajaí, Nieuwpoort, Aarhus, Kiel (fly-by), Den Haag en de grote finish in Genua. De recordbrekende etappe is die tussen Kaapstad en Itajaí. De afstand is 12.750 mijl en daarmee de langste raceafstand in de 50-jarige geschiedenis van het evenement. In de onderstaande video zie je meer over de route:

The Ocean Race VO65 Sprint Cup

In The Ocean Race VO65 Sprint Cup varen zes VO65’s etappe 1, 6 en 7 van The Ocean Race. Hiermee is The Ocean Race V065 Sprint Cup een volwaardig onderdeel van The Ocean Race. De VO65-teams varen van Alicante naar Kaapverdië, Aarhus, Den Haag en Genua. Zij varen dus niet de hele route.

Team JAJO, gesponsord door Janssen de Jong Groep en geschipperd door de 27-jarige Jelmer van Beek, is de Nederlandse deelnemer aan The Ocean Race VO65 Sprint Cup. Eerder liet Van Beek aan Zeilen weten:“Persoonlijk vind ik het heel jammer dat het niet een heel rondje wereld wordt, maar ik ben heel blij dat er een compromis is gevonden waarbij wij onszelf als nieuwe generatie op de kaart kunnen zetten voor toekomstige races.”
De crewleden van Team JAJO stellen we in dit artikel aan je voor.

VO65’s. © Sailing Energy/The Ocean Race

Twee type raceboten

Naast de bekende VO65’s doet er dus een nieuwe klasse mee, de IMOCA 60. Het grootste verschil met de eerder genoemde klasse is dat de IMOCA’s onderling meer van elkaar verschillen en niet volgens één ontwerp zijn opgebouwd. Beide klassen kunnen hoge snelheden halen en in de juiste omstandigheden 600 mijl of meer afleggen in 24 uur.
De deelnemers in de IMOCA 60-klasse strijden om de Ocean Race-trofee, terwijl de deelnemers in de VO65-klasse de Ocean Race-trofee voor VO65-zeilers nastreven.

De teams

Vijf teams strijden mee binnen de IMOCA-klasse: 11th Hour Racing Team (schipper Charlie Enright), GUYOT environnement – Team Europe (schippers Benjamin Dutreux & Robert Stanjek), Team Malizia (schipper Boris Herrmann en Rosalin Kuiper (NL)), Biotherm Racing (schipper Paul Meilhat) en Holcim – PRB (schipper Kevin Escoffier).

Zes VO65-crews gaan de strijd met elkaar aan in de The Ocean Race VO65 Sprint Cup: Ocean Racing GMBH, Team Poland, Team JAJO (schipper: Jelmer van Beek (NL) en Jorden van Rooijen (NL), Rutger Vos (NL), Laura van Veen (NL) en Max Deckers (NL), Team Baltic, Mipuri Foundation Racing (schipper Jack Bouttell), Team Oostzee en Team Mexico.

Rosalin Kuiper © Yann Riou – polaRSE / Malizia

‘Onze oceaan verkeert in een crisis’

De organisatie streeft niet alleen een mooi zeilspektakel na, maar ook een daad die ten goede komt aan het milieu. ‘Onze oceaan verkeert in een crisis,’ valt op hun eigen site te lezen. Al jaren zetten de organisatie en teams zich in om de toestand van onze wateren (en het milieu te verbeteren). Deze editie is het doel om broeikasgassen te vermijden: alle wedstrijddorpen draaien op groene energie en er is geen wegwerpplastic te vinden.

 

Ga jij de race volgen?

Omslagfoto: © Sailing Energy

Tags: , Last modified: 16 januari 2023
Sluiten