Internationale wedstrijden

The Ocean Race: IMOCA 60 vs. VO65

16:50

Team Brunel training, 02-03-2014, Lanzarote, Spain

In het geval je het gemist hebt, de komende Ocean Race – Volvo is komende editie geen hoofdsponsor meer – gaan er twee klassen van start. De geheel foilende IMOCA’s en de eenheidsklasse Volvo Ocean 65’s waar de laatste twee edities Volvo Ocean Race (VOR) ook mee gevaren werd. De oceaanrace zal in 2021-22 plaatsvinden en start in Alicante, Spanje. De route is nog niet geheel duidelijk, maar finish is in de vroege zomer van 2022 ergens in Europa.

In onderstaande video een aantal IMOCA-zeilers aan het woord: Sam Davies, Paul Meilhat en Jérémie Beyou. Zij vertellen ons over de grote verschillen tussen de twee boten:

IMOCA 60?

De foilende IMOCA 60-klasse voegt een ontwerp-aspect toe aan de race. De laatste twee races werd met de eenheidsklasser VO65 gevaren, waarbij alle boten identiek waren. Met de toevoeging van de IMOCA hebben de teams de ruimte om door techniek meer snelheid te creëren. De IMOCA 60-klasse is toonaangevend op het gebied van offshore monohulls en de zeilers en ontwerpers zullen achter elk technisch voordeel aan zitten dat ze kunnen vinden. We zijn ontzettend nieuwsgierig naar deze nieuwe boot, en naar de schitterende plaatjes die het zal opleveren.

Lengte: min. 17,89 m / max. 18,28 m
Breedte: max. 5,85 m
Foils: ja
Zeilen: maximaal zeven zeilen plus een stormfok
Waarschijnlijke bemanning: 5 zeilers plus onboard reporter (OBR)

Je kunt hier de volledige IMOCA 60-klassenregels bekijken, als je daar van houdt.

Volvo Ocean 65

In de laatste editie van de race produceerde de VO65 recordbrekende snelheden, waarbij team AkzoNobel een nieuw 24-uurs afstandsrecord neerzette.  Ook is het nog nooit zo spannend geweest bij de finish. Waar uiteindelijk het Dongfeng Race Team er met de prijs vandoor ging, met maar 16 minuten voorsprong op zijn twee directe concurrenten. En dit na 126 dagen racen op zee. Het zal de derde keer worden dat dit design in de ocean race rond de wereld gaat. We kijken er naar uit, het zijn heerlijke beelden.

Lengte: 20,37 m
Breedte: 5,60 m
Folies: Niet
Zeilen: maximaal zeven zeilen inclusief stormzeilen
Waarschijnlijke bemanning: 11 zeilers plus OBR

Klik hier als je je in nog meer technische specificaties van de VO65 wilt onderdompelen.

 

Tags: Last modified: 19 maart 2021
Sluiten