Internationale wedstrijden

Tóch VO65’s in The Ocean Race

Opluchting voor een hele rits Nederlandse zeilers

14:23

Terwijl de start nog maar anderhalve maand voor ons ligt, is de precieze invulling van The Ocean Race nog volop in beweging. Steeds meer teams in de VO65’s dropen de afgelopen maanden af vanwege gebrek aan sponsoring. Begin oktober maakte ook het Nederlandse team Nextgen bekend dat een deelname er helaas niet in zat. Het was sneu nieuws voor een hele crew jonge Nederlandse zeiltalenten.

VO65 Sprint Cup

Maar de aanhouder wint. Vandaag werd bekend dat er toch minstens 5 VO65’s gedeeltelijk zullen meevaren in een wedstrijdonderdeel die door het leven zal gaan als de VO65 Sprint Cup. Helaas geen derde rondje wereld voor de inmiddels bijna 10 jaar oude boten dus, maar wel (een gedeelte) van het wedstrijdspektakel waar we allemaal op hoopten.

Op 15 januari zal de hele vloot starten in Alicante. Tijdens de eerste etappe naar Kaapverdië zullen we dus zowel Imoca’s als VO65’s in actie zien. Vanaf Kaapverdië varen de Imoca’s door. Tijdens etappe 6 en 7, van Aarhus naar Den Haag en van Den Haag naar Genua, varen de VO65’s weer mee. Scheveningen zal van 11 tot 15 juni 2023 dus voor de tweede keer veranderen in een feestdorp en tribune om ‘s werelds beste oceaanzeilers te kunnen bewonderen.

The Ocean Race Route

Nextgen wordt JAJO

De VO65 van Sailing Holland versleet de afgelopen jaren meerdere namen. De nieuwste, Team JAJO, bekt lekker en refereert naar de hoofdsponsor Janssen de Jong, die het team in alle ups en downs trouw is gebleven. De 27-jarige Jelmer van Beek gaat de boot schipperen. Van Beek: “Persoonlijk vind ik  het heel jammer dat het niet een heel rondje wereld wordt, maar ik ben heel blij dat er een compromis is gevonden waarbij wij onszelf als nieuwe generatie op de kaart kunnen zetten voor toekomstige races.”

JAJO

Jorden van Rooijen aan het roer (c) Brend Schuil

De insteek van Team JAJO is nog dezelfde als toen het Nextgen heette: een nieuwe generatie wedstrijdzeilers de kans geven om een plaatsje te bemachtigen bij de wereldtop. Van Beek: “De afgelopen jaren heb ik al heel veel mijlen gemaakt met Jorden van Rooijen, Rutger Vos, Laura van Veen en Max Deckers. Zij zullen sowieso meevaren tijden The Ocean Race. De komende weken maken we de crew compleet met nog een aantal veteranen.”

Op 15 januari gaat de 14de editie van The Ocean Race van start, die tevens het 50-jarig bestaan van ‘s werelds zwaarste oceaanrace markeert.

Tags: , , , Last modified: 1 december 2022
Sluiten