The Ocean Race

Ocean Race-zeilers ontmoeten en raceboten kijken

Ocean Live Park Den Haag geopend

17:01

Zeilpakken hangen te drogen in de felle zon, iemand hangt in het topje van een IMOCA-mast en bezoekers vergapen zich aan de Ocean Race-boten. De vrolijk gekleurde IMOCA’s en VO65’s liggen te schitteren aan de kade van de Vissershavenweg. Bemanningsleden en mensen van het shoreteam zijn hard aan het werk aan boord. Je kunt vanaf nog geen tien meter afstand zo meekijken in de kuip van de wereldberoemde schepen.

In het Ocean Live Park is het vandaag een stuk minder druk dan gistermiddag, toen de kades van Scheveningen afgeladen vol waren met tienduizenden toeschouwers. Het was groot feest bij de finish van de zesde etappe van de Ocean Race. De zeilers, die nauwelijks tijd hebben om bij te komen van de korte maar intense etappe, zijn vanochtend alweer vroeg druk in de weer. Nog voordat het park om elf uur haar deuren opent voor bezoekers voeren ze al reparaties uit aan de schepen, wisselen ze zeilen en leiden ze mensen rond.

(c) Marit Verbeek

Zeilers in de supermarkt

En zijn de zeilers niet aan boord aan het werk, dan vind je ze waarschijnlijk ergens anders in de zonovergoten haven, op weg naar een volgend interview of andere afspraak. Zelfs in de plaatselijk supermarkt om de hoek loop je bekende zeilers tegen het lijf. Iemand op een skateboard suist voorbij langs de eettentjes op de kade: “Hé! Da’s Charlie Enright! De schipper van 11th Hour!”

Niet alleen Rosalin Kuiper en het Nederlandse Team JAJO met aan boord Jelmer van Beek, Rutger Vos, Jorden van Rooijen, Laura van Veen, Max Deckers en Brend Schuil werden gisteren warm onthaald in hun thuishaven. Deze voorlaatste etappe zeilden er maar liefst dertien Nederlanders mee met de Ocean Race. Ook Gerwin Jansen, Jolbert van Dijk, Michiel Goegebeur (alledrie Austrian Ocean Racing), Peter van Niekerk en Bouwe Bekking (Mirpuri/Trifork) en Arianne van de Loosdrecht (WindWhisper Racing) meerden gistermiddag in Scheveningen aan.

(c) Sailing Energy / The Ocean Race

Jolbert van Dijk: “Onze aankomst in Den Haag was een overweldigend moment. De hele stad stond op zijn kop. Deze aankomst was iets waar je als jongen van droomde en ineens zit je op zo’n boot en word je toegejuicht.”

Koning op IMOCA

Zelfs de koning kwam de zeilers gisteren verwelkomen. Willem-Alexander en Máxima stapten nadat team Malizia gefinisht was, aan boord van de nog zeilende IMOCA om Rosalin Kuiper persoonlijk te feliciteren. “Hele fijne mensen zijn dat,” vertelt Rosalin nuchter over de ontmoeting met het koninklijk paar. “Ze waren ook erg geïnteresseerd; het zijn ook watersporterliefhebbers en ik heb ze de hele boot laten zien.”

(c) Sailing Energy / The Ocean Race

Fris en fruitig

Het is inmiddels de ochtend na de feestelijke en emotionele aankomst. De co-schipper van Team Malizia heeft voor het eerst sinds het vertrek uit Aarhus vier dagen geleden weer een nachtje goed kunnen slapen. Nu zit Rosalin alweer fris en fruitig om de tafel met een handvol journalisten. Onderweg kwam het niet echt van slapen, vertelt ze de pers: “Deze etappe hebben we meer zeilwissels gedaan dan in alle etappes daarvoor en je hebt ook constant exclusiezones waar je scherp op moet zijn. Ik heb in totaal misschien acht uur geslapen in die drie dagen.”

Van bijkomen is de komende dagen alleen ook niet echt sprake; het programma van de zeilster, die tijdens deze Ocean Race uitgegroeid is tot nationale held, is deze stopover overvol. “Op zee kom ik pas weer echt tot rust. Deze dagen in de haven zijn intenser dan die op zee. Hier ben ik van negen uur ’s ochtends tot elf uur ’s avonds in de weer. Maar ik krijg er ook enorm veel energie van, ik word helemaal opgehyped door al deze support,” aldus een blije Rosalin.

Kinderpersconferentie

Veel enthousiaste supporters zijn er zeker in Scheveningen. ‘s Middags loopt de haven langzaam weer vol met bezoekers. Op de verschillende podia treden artiesten op, kinderen doen een wedstrijdje grinden in een simulator en bezoekers bewonderen niet alleen de Ocean Race-boten, maar ook de tallships die in de haven afgemeerd liggen.

(c) Marit Verbeek

Voor het hoofdpodium scanderen een kleine tweehonderd kinderen uit volle borst “JELMER, JELMER, JELMER!” als de schipper van Team JAJO het podium opstapt voor de kinderpersconferentie. Kinderen van verschillende Haagse basisscholen mogen vijf Nederlandse Ocean Race-zeilers al hun vragen stellen.

Het jongetje dat vraagt naar wat de zeilers zoal eten aan boord, krijgt prompt een vriesdroogmaaltijd mee naar huis om zelf te proeven. Op de vraag wat het spannendste moment is dat de zeilers aan boord meegemaakt hebben, vertelt Annemieke Bes over de gebroken mast van Holcim-PRB. En de leukste plek waar ze ooit heen zeilde? “Scheveningen!”

Scheveningen Ocean Race bezoeken

Alle praktische informatie voor een bezoek aan de Ocean Race en het programma vind je hier.

Tags: , , Last modified: 12 juni 2023
Sluiten