The Ocean Race

Team JAJO treft orka’s voor Straat van Gibraltar

"Prachtige beesten, maar dit was een angstig moment..."

09:25

orka's team jajo gibraltar

Team JAJO kreeg gistermiddag bezoek van drie orka’s vlak voor de Straat van Gibraltar. De imposante beesten richtten zich specifiek op de roeren, waar ze herhaaldelijk tegenaan stootten. Zowel de bemanningsleden als de orka’s en de boot zijn gelukkig ongedeerd. Na een intens en spannend kwartier lieten de orka’s de Ocean Race-boot weer met rust en kon het team de race hervatten. On-board reporter Brend Schuil legde de hele interactie vast.

Dobberen en herrie maken

Terwijl ze met twaalf knopen vooruitschoten richting de finish van de Ocean Race, kwamen er drie orka’s op de VO65 af. Ze begonnen driftig tegen de roeren te stoten. Alle teamleden werden aan dek geroepen en streken de zeilen om de snelheid uit de boot te halen. Ook maakten de zeilers zoveel mogelijk lawaai door tegen de romp te slaan, een maatregel die mogelijk de orka’s weg jaagt. Na een kwartier hielden de orka’s het voor gezien en konden de zeilen weer gehesen worden.

(c) Brend Schuil / Team JAJO

Prachtige beesten, angstig moment

“Het was heel imposant om de orka’s te zien. Echt prachtige beesten maar we realiseerden ons ook goed dat het gevaarlijk was. Zeilen naar beneden en snelheid uit de boot. Gelukkig gingen ze toen weg en konden wij onze weg naar Genua vervolgen. We lagen tweede en nu liggen we vierde. Hopelijk kunnen we de opgelopen achterstand weer goed maken,” aldus schipper Jelmer van Beek.

Dat lukte het team al snel: even later lag Team JAJO weer tweede. Rond dezelfde tijd kreeg ook Mirpuri Trifork Racing, die dichtbij het Nederlandse team zeilde, te maken met een groep orka’s. Ook dat incident liep goed af, zonder gewonden of schade aan de boot. Eerdere incidenten met zeilboten liepen slechter af; orka’s brachten al drie jachten tot zinken.

Alles op video

On-board reporter Brend Schuil had zijn videocamera bij de hand, want het team hield al rekening met de mogelijkheid dat ze orka’s tegen zouden komen op dit stuk: “De hele bemanning reageerde kalm en professioneel en ik had gelukkig mijn spullen klaarliggen dus kon ik er wat beelden van maken.” En die beelden zijn erg indrukwekkend, zoals je in de video kunt zien.

Beelden: (c) Brend Schuil / Team JAJO

Tags: , Last modified: 23 juni 2023
Sluiten