The Ocean Race

Carolijn Brouwer: “De race begint nu pas”

23:32

Itajai stopover, Practice Race on board Dongfeng. 18 April, 2018.

Een kleine week voordat de etappe van Itajaí naar Newport van start gaat keren de zeilers terug in het race-dorp. Ook Carolijn Brouwer, die in de buurt een welverdiende vakantie heeft gevierd na een zware etappe en een tweede plaats, achter Team Brunel. We spraken haar op de steiger.

Bonus

“De etappe ging voor ons heel erg goed. We zijn tweede geworden en zijn maar 14 minuutjes achter Team Brunel gefinisht. We staan eerste in het algemeen klassement en dat is een bonus. Het is een hele zware etappe, de gevaarlijkste etappe van de race. Ik ben erg trots op onze schipper Charles. Hij heeft een goede balans gevonden tussen de boot hard laten gaan en kiezen wanneer je gas terug neemt en dat laatste is nog veel moeilijker.”

Sneeuwpop in de kuip

“De etappe was zoals hij in de brochure staat. Echt heftig. Nu was het gewoon standaard 35 á 40 knopen wind. Dag in dag uit. Ik heb nog nooit zo hard de grinder omarmd als in afgelopen etappe, om maar niet weggespoeld te worden. We hebben ook sneeuw gehad. Meerdere malen behoorlijke sneeuwbuien dat je toch een sneeuwpop kan bouwen in de kuip. De luchttemperatuur was zo’n 1 á 2 graden en het water gemiddeld rond de 6 graden.”

Overleven van een slijtageslag

“We staan maar met één puntje voor, dus wat mij betreft begint de race nu pas. Het sterkste, meest gezonde team gaat nu naar boven komen. Er zijn aardig wat boten met schade en onze shore-crew heeft het makkelijk gehad. Onze boot is nu beter dan hij ooit geweest is en we hebben ook goed kunnen uitrusten. Nu wordt duidelijk welke teams de slijtageslag van de Volvo Ocean Race kunnen overleven.”

Geen winst, wel bovenaan

“Iedereen begint moe te worden, de boten beginnen moe te worden. Het eind is in zicht voor iedereen en dan moet je niet verslappen. Dat zien wij heel erg goed in en wij gaan wat dat betreft niet veel veranderen. Wij zijn heel tevreden met hoe we tot nu toe hebben gevaren. We hebben nog geen etappe gewonnen, maar door het constante varen staan we wel boven aan.”

Niet onderschatten

“Onze belangrijkste concurrent blijft MAPFRE. De andere teams komen wel dichterbij. De leercurve van alle teams is heel stijl. Brunel en AkzoNobel komen nu wel op. De teams raken aan elkaar en aan de race gewend. Je moet onze tegenstanders dus ook niet onderschatten. Vestas heeft helaas twee etappes moeten missen, maar de etappes die ze wel hebben gevaren hebben ze erg sterk gevaren. We schrijven niemand van ons lijstje af en doen wat we tot nu toe hebben gedaan.”

Omslagfoto: Jeremie Lecaudey/Volvo Ocean Race

Tags: , , Last modified: 15 juli 2021
Sluiten