The Ocean Race

Brunel als vierde in Scheveningen

07:34

Team Brunel, aankomst ScheveningenTeam Brunel kwam vanmorgen om 04.11.47 uur als vierde thuis in Den Haag. Hardcore fans trotseerden de regen en kou om het Nederlandse team van schipper Bouwe Bekking (Deventer) binnen te zien komen. Er werd zelfs een Yngling ver op zee gespot, verlicht met twee zaklantaarns.

“We zijn thuis en dat is het belangrijkste”, zei Bekking bij aankomst in de Scheveningse haven voor de pit-stop. “We hadden op een andere volgorde gehoopt, maar de boten voor ons zijn tenminste niet te ver uitgelopen.” De navigators draaiden overuren in dit eerste deel van de negende etappe van Lorient naar Göteborg. Op de vraag of Team Brunel bewust de noordelijke route door het Kanaal koos of verdedigde op zijn naaste concurrenten, antwoordde Bekking: “We dachten altijd dat het noorden beter zou zijn, maar Team Alvimedica kwam goed weg in het zuiden. Toen MAPFRE en Dongfeng noordelijk gingen, moesten we wel bij ons plan blijven.” De strijd was zeer intens, gaf ook Rokas Milevicius net voor de eindstreep toe: “Ik ben veel vermoeider dan na een oceaanetappe.”

Onboard Reporter Stefan Coppers genoot vooral van het idee dat hij langs ‘zijn strand’ van Hoek van Holland zeilde: “Daar ga ik altijd heen, dit is leuk.”

MAPFRE finishte als derde, maar had het in de laatste meters nog even lastig met de toegenomen wind. Het Spaanse team verloor kort de controle over zijn Volvo Ocean 65. Abu Dhabi Ocean Racing mocht in Den Haag als vijfde de zeilen strijken en op de kade nieuwe haring in ontvangst nemen.

Op zaterdag 20 juni verschijnt Team Alvimedica als eerste aan de herstart. Team Brunel mag 2 uur en 37 minuten later de race naar Zweden vervolgen. Als de huidige top vier tot dusver zo in Göteborg finist, wordt de finale havenrace op 27 juni allesbeslissend. Team Brunel en Dongfeng Race Team zullen in dat geval namelijk beide op 31 punten eindigen. Team Alvimedica en MAPFRE blijven beide op 34 punten steken. Dat zou de strijd om de podiumplekken en de vierde plaats tot het allerlaatst spannend houden.

Tags: Last modified: 20 mei 2021
Sluiten