The Ocean Race

Allesbeslissende laatste etappe

09:16

Auckland Stopover. The New Zealand Herald In-Port Practice Race 09 March, 2018.

Deze etappe beslist alles. Donderdag 21 juni zet de Volvo Ocean Race-vloot koers richting Den Haag. Voor Team Brunel is het erop of eronder. Zullen zij als eerste finishen in Scheveningen en daarmee deze editie van de zeilrace rond de wereld winnen?

Over twee nachtjes gaat de laatste en kortste etappe van start. De teams zeilen vanaf het Zweedse Göteborg naar Den Haag. Deze afstand bedraagt slechts rond de 700 mijl. Team Brunel en MAPFRE staan gelijk in de top van het algemeen klassement, beide 65 punten. Dongfeng Race Team, met de Nederlandse Carolijn Brouwer aan boord, staat op nummer drie met 64 punten. De resultaten hebben nog nooit eerder zo weinig van elkaar verschild.

(c) Sam Greenfield/Volvo Ocean Race.

Wind(stil) en tij

Het verloop van de race is afhankelijk van het weer. Rond deze tijd van het jaar zijn alle weertypen denkbaar: van geen wind tot 35 knopen wind. Net als bij de vorige etappe het geval was, zal het grootste deel van dit laatste stuk dicht langs de kust worden gezeild. Dat zorgt ervoor dat de landeffecten merkbaar zijn. De dagelijkse cyclus van verwarming en verkoeling van het land zorgt voor een zeebries die overdag naar de kust blaast en ’s nachts juist terug naar zee.

Ook krijgen de deelnemers te maken met twee verschillende getijdenstromen die samen komen in de Noordzee. Dit kan voor complexe situaties zorgen.

Tot in Den Haag! (c) Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race.

Aarhus & Den Haag

De zeven teams varen langs de Deense stad Aarhus. Denemarken heeft een lange geschiedenis met de Volvo Ocean Race. Inmiddels hebben vijfentwintig Deense zeilers deelgenomen aan de race. Team Vestas 11th Hour Racing, momenteel vijfde in het algemeen klassement, vaart gedeeltelijk onder Deense vlag.

De grote finish van de Volvo Ocean Race vindt plaats in Den Haag. Dit belooft een enorm spektakel te worden. Het wordt natuurlijk helemaal één groot feest als een Nederlands team deze legendarische zeilwedstrijd wint.

(c) Jesus Renedo/Volvo Ocean Race.

Wil je de laatste etappe op de voet volgen? Klik hier voor de tracker.

Lees ook: Kom naar de finish van de Volvo Ocean Race in Den Haag

Omslagfoto: Jesus Renedo/Volvo Ocean Race

Tags: , , Last modified: 15 juli 2021
Sluiten