The Ocean Race

Brad Jackson nieuwe schipper Team AkzoNobel

19:25

Team AkzoNobel crew portrait. Brad Jackson

Team AkzoNobel heeft een vervanger gevonden voor Simeon Tienpont. Het is de Nieuw-Zeelander Brad Jackson. Jackson was al onderdeel van het team en was Watch Captain (wachtleider) en tevens verantwoordelijk voor de bootprestaties. Na Simeons vertrek nomineerde Zeilen Jackson al als mogelijke opvolger.

Kwaliteit door Simeon Tienpont

“Het is een eer om zo’n toegewijd team te leiden. De eer voor de hoge kwaliteit in dit team gaat naar Simeon Tienpont. We hebben een moeilijke tijd doorstaan sinds Simeons vertrek, maar ik ben trots op de manier waarop het team heeft gehandeld. Nu is het tijd om op de race te focussen, die al over zes dagen begint. Ik ben dankbaar voor de steun die ik heb gekregen vanuit het team. Het is niet de ideale voorbereiding waarop ik had gehoopt maar we kunnen nu snel vooruit en de race vliegend starten aanstaande zondag.”

(c) Dave Kneale/Volvo Ocean Race

Carrière in de Volvo Ocean Race

Jackson is een echte veteraan in de Volvo Ocean Race en was al zeven eerdere races betrokken, waarvan zes keer onderdeel van het team. Bij Team SCA was hij coach en voer hij niet mee. De zes edities daarvoor heeft hij wel meegevaren, waarbij hij driemaal eerste werd en nooit lager eindigde dan een vierde plek. Zijn Volvo Ocean Race-CV is erg indrukwekkend en doet niet onder voor dat van de Nederlandse schipper van Team Brunel:

  • 2014-15: Team SCA – manager and coach
  • 2011-12: Puma Ocean Racing powered by Berg – 2nd
  • 2008-09: Ericsson 4 – 1st
  • 2005-06: ABN AMRO 1 – 1st
  • 2001-02: Team Tyco – 4th
  • 1997-98: (Whitbread Race) Merit Cup – 2nd
  • 1993-94: (Whitbread Race) New Zealand Endeavour – 1st

Naast de Volvo Ocean Race zeilde hij in 2016 nog naar de overwinning in de Sydney-Hobart Race aan boord van de Volvo Open 70 genaamd Giacomo. In 2009 werd hij benoemd tot ‘New-Zealand Sailor of the Year’.

Vaste selectie

(c) Tom Martienssen/Volvo Ocean Race

Als wachtleider was Jackson al onderdeel van de vaste selectie in het team. Team AkzoNobel kondigde op 15 mei van dit jaar aan dat hij toe was gevoegd aan de selectie. Jackson reageerde toen met de volgende woorden: “Ik denk dat ik door mijn ervaring als stuurman en trimmer een hoop toe te voegen heb aan het team als het gaat om bootsnelheid, maar maar ook wat betreft de benadering van de race als team.”

Het hele team schaart zich achter Jackson. Een hele geruststelling voor de hoofdsponsor AkzoNobel. Het team blijft daarmee ongewijzigd, op de schipperswissel na. Wel wordt er de komende dagen een extra toevoeging verwacht. De hoop is uiteraard dat dit een Nederlander zal zijn naast de nu volledig buitenlandse bemanning.

Carolijn Brouwer: “Niet verbaasd”

Carolijn Brouwer werd tijdens de vorige editie van de Volvo Ocean Race bij SCA gecoacht door Jackson. Nu zeilt ze de race aan boord van Dongfeng. Ze is niet verbaasd dat hij is aangesteld als schipper. “Hij is al zes keer rond geweest en heeft altijd goede resultaten behaald. Hij was al een aantal keer wachtleider en hij zal ook een goede schipper zijn. Het verbaast me wel dat hij niet eerder schipper is geweest in de Volvo Ocean Race.”

Oud en Nieuw. Simeon Tienpont naast Brad Jackson (c) Thierry Martinez / Team AkzoNobel

Ook komt Carolijn nog kort terug op de soap die zich op dit moment nog steeds afspeelt tussen Simeon Tienpont en AkzoNobel: “Wat er is gebeurd tussen Simeon en AkzoNobel is slecht voor de race, slecht voor het Nederlandse zeilen en het komt de sport niet ten goede. Het zou jammer zijn als er tijdens de race geen Nederlanders meer in Team AkzoNobel zitten.”

Leg 1

(c) Thierry Martinez / team AkzoNobel

Brad Jackson gaat zondag van start als schipper. De startetappe voert de zeven boten van Alicante naar Lissabon. Het is dezelfde route als de Proloog, maar nu dus andersom en hopelijk met meer wind. Alleen de eerste In-Port Race in Alicante heeft hij dus niet gevaren als schipper.

 

Stay tuned voor meer nieuws en ontwikkelingen!

EXTRA:
Kort voor de proloog vertelde Brad Jackson in zijn oude rol nog wat over de nieuwe zeilen, de gewichtsverdeling aan boord en over de voortgang van het team in het algemeen.

Omslagfoto: Ainhoa Sánchez/Volvo Ocean Race

Tags: , Last modified: 20 mei 2021
Sluiten