America's Cup, Wedstrijden

Britten blij na eerste dag Prada Cup

17:19

(c) COR 36 | Studio Borlenghi

Hoewel de Britten nog geen enkele oefenwedstrijd wonnen, versloeg Ineos Team UK vandaag de Italianen en de Amerikanen. Daarmee verliepen de eerste twee races van de Prada Cup anders dan verwacht.

De foils maken het verschil

Een zichtbaar opgeluchte Ben Ainslie, schipper van Britannia, in een interview na de eerste twee races: “Het was te vroeg om ons af te schrijven.  De strijd is nog lang niet gestreden en we blijven gefocust.” Tijdens de oefenwedstrijden in december hadden de Britten nog moeite om op de foils te komen, maar vandaag versloegen ze de andere uitdagers bij een licht briesje van tien tot veertien knopen.

Ainslie en zijn team versloegen eerst Team American Magic met 1 minuut en 23 seconden voorsprong en haalden tijdens die race een topsnelheid van maar liefst 41 knopen. Tijdens de tweede race tegen Luna Rossa viel de boot even van de foils bij het ronden van de bovenboei. Dankzij de vele verbeteringen aan de boot kwam Britannia gelijk weer uit het water en versloeg de boot van Team Luna Rossa alsnog met 28 seconden voorsprong.

Inhaalslag

Sinds de races in december hebben de Britten keihard aan hun boot gewerkt. Britannia kreeg onder andere een nieuwe mast, nieuwe zeilen en de vorm van de romp werd aangepast. Met succes, blijkt nu. Maar ook de strategie van Ainslie en zijn tacticus Giles Scott leek te werken. Zo stuurden ze hun boot dicht langs North Head, een heuvel in Auckland die voor valwinden kan zorgen.

Bijzondere comebacks zijn bij de America’s Cup niet uniek. In 2013 wist het Amerikaanse team een achterstand van 8-1 om te zetten in een winst van 8-9 met Simeon Tienpont als schipper. Tienpont: “Ik moest wel even lachen toen Ineos won. De boot was er in december nog lang niet klaar voor, maar het lijkt erop dat ze een flinke inhaalslag hebben gemaakt.”

De winnaar van de Prada Cup, die tot 22 februari duurt, mag het tijdens de America’s Cup opnemen tegen de titelverdediger Emirates Team New Zealand.

Afbeeldingen (c) COR 36 | Studio Borlenghi

 

 

 

 

 

Tags: , , , , Last modified: 18 januari 2021
Sluiten