Actueel

Met wat voor boot of zeilpak kom jij thuis?

08:42

1000 meter zeilboten, 800 meter stands met alles wat ermee te maken heeft. Keus is er zat op de drukbezette Hiswa te Water in de Bataviahaven in Lelystad. Woensdag werd de beurs geopend door de burgemeester van Lelystad met een kanonschot.

Wat is er te zien?

Wat is er te zien? Op die 1000 meter steiger kun je zowel polyester als aluminium, zowel sport als toerboten bekijken. Van de ingetogen luxe van de Swan 48 tot het snelvarende comfort van de Speedlounger 8500 (vaartest in Zeilen 06/2019). Van de kleine Beneteau First 18 tot de ruim zestien meter lange Hanse 548. Van boten van meer dan een miljoen euro tot een paar duizend – als je huurt. Eén steiger zit helemaal vol met toercatamarans, die in de basis hetzelfde zijn als wat je over de gehele wereld kunt charteren. Kijk hier voor de nét niet uitputtende lijst (zo kon de Bente 39 helaas niet komen en staat de IF (beter bekend als Marieholm, lees de vaartest in Zeilen 09/2019) er helaas niet op).

(c) Riemer Witteveen/Zeilen

Zeilkleding of nieuwe blokken nodig?

Naast al die nieuwe boten vind je ook zeilkleding, lijnen, beslag, apparatuur en watersportboeken. Vergeet niet dat je ook aan boord lekker moet slapen, of dat je je boot ook goed moet verzekeren. En als je nog wat bij wil leren, kijk dan bij een van de vele zeil- en vaarscholen.

Wat wil jij in Zeilen lezen?

De redactie van Zeilen staat ook op de beurs, op stand KO32. Wil je een abonnement of ben je al abonnee, heb je een suggestie of opmerking over Zeilen, of wil je gewoon over zeilen en bootjes praten, dan ben je van harte welkom. Stand KO32 is op de kade, aan het water, vanaf de ingang iets voor het midden. Je herkent de stand aan de oranje Zeilen-vlaggen.

Activiteiten

Nederlands beste zeilen-op-locatie-initiatief: Optimist on Tour is ook op de Hiswa. In het bassin kun je zeilen, kanovaren en suppen. Ervaring niet vereist, een zwemdiploma wel. Van te voren inschrijven is niet nodig, meldt je gewoon bij de Optimist on Tour balie bij het KNRM-reddingsstation. Da’s als je voor de beursingang staat aan je rechterhand.

Vind je de Optimist te tam, dan kun je terecht bij de snellere boten van zeilschool Pean bij de activiteitensteiger. Voor matchracen of zelfs een rondje op het IJsselmeer! Voor iedereen van 10 jaar of ouder met een beetje zeilervaring. Van tevoren inschrijven is niet nodig. Pean zorgt voor zwemvesten en zeilkleding. Neem wel je zwemkleding/handdoek mee! Stand KO83

Varen doe je Samen organiseert meerdere malen per dag een Vaarregel-quiz, waarbij je mooie prijzen kunt winnen. Ook voor kleine schippers is er de Boets Boten Bingo kaart – wat weet jij van veiligheid aan boord? Stand KB062.

Theater: Tienpont, elektrisch varen en Wieke van Oordt

Simeon Tienpont (c) James Blake/VOR

Op donderdag 5 september komt America’s Cup- en Volvo Ocean Race-veteraan Simeon Tienpont langs om 16.00 uur. Helaas heeft hij met Dutch Sail de handdoek in de ring moeten gooien voor deze editie van de America’s Cup, maar er komt allicht vervolg.

Op vrijdag 6 september om 12.30 uur een presentatie over elektrisch varen – met Steven Pont. Dat gaat over elektrisch varen met een sloep, maar met de huidige ontwikkelingen wordt het steeds interessanter en betaalbaarder om ook als zeiler elektrisch te varen.

Zaterdag 7 september om 12.30 uur komen de initiatiefnemers van Vaan Yachts aan het woord, zij hebben duidelijke plannen voor het ontwikkelen van een snelle, maar zo milieuvriendelijk mogelijk ontwikkelde catamaran. Zondag 8 september is er om 12.30 uur een paneldiscussie over elektrisch varen en vertelt Wieke van Oordt (bekend uit Zeilen – Van Oordt aan boord en inmiddels ook uit het NRC) om 14.30 uur over haar avonturen – en hoe ze tot het boek Vrouwen kunnen niet zeilen kwam.

Omslagfoto Riemer Witteveen/Zeilen

Tags: , , , Last modified: 5 september 2019
Sluiten