The Ocean Race

The Ocean Race spektakel komt naar Den Haag

17:32

The Hague Stopover, Brunel In Port Race. 30 June, 2018.

We kunnen bijna niet wachten, want woensdag is bekend gemaakt dat The Ocean Race weer een stop-over in Den Haag zal hebben. Dit is de derde keer dat de oceaanwedstrijd Den Haag aandoet. De verwachte aankomst staat gepland voor het tweede kwartaal van 2022.

De race kwam voor het eerst naar Den Haag tijdens een ‘pitstop’ in de laatste etappe van editie 2014-15. In de editie 2018-’19 was Den Haag het strijdtoneel voor het meest spannende finishmoment in de geschiedenis van de race. In onderlinge strijd drie teams die tot op dat moment op gelijke punten stonden. Dongfeng Racing Team, met de lokale held Carolijn Brouwer aan boord, kwam als winnaar over de finish. Met Team Brunel die op het podium de algemene leiding overnam.

“Het is fantastisch om te horen dat The Ocean Race terugkeert naar Den Haag,” aldus Carolien Brouwer. “Het was een geweldige ervaring om onze overwinning in de laatste Volvo Ocean Race met zoveel vrienden, familie en fans te kunnen delen en ik kijk er naar uit om hier weer te mogen racen wanneer de vloot in 2022 Den Haag binnenvaart.”

Nederland is sterk aanwezig in The Ocean Race. Dit sinds de begindagen van de Whitbread Round the World Race, toen Connie Van Rietschoten de overwinning op zijn naam schreef in de editie van 1977-’78 en de race van 1981-’82. Tot op de dag van vandaag is hij de enige schipper die twee keer deze prestigieuze race heeft mogen winnen.

Meer recent is Bouwe Bekking die al in acht edities meevaart, en momenteel is hij bezig met zijn negende campagne.

“Felicitaties aan Den Haag en alle betrokkenen,” zegt Bouwe Bekking. “Ik denk dat de finish in Den Haag vorige keer de beste en meest enthousiaste was in de hele race, en als sporter is dat soort enthousiasme één van de redenen waarom ik de sport beoefen.” Tijdens de finish in 2017-’18 in Den Haag hebben meer dan 335.000 mensen het Race Village bezocht, 35.000 zakelijke gasten en 400 lokale en internationale media.

“Het is geweldig om dit soort inzet vanuit Den Haag en de Nederlandse regering te zien,” reageert Simeon Tienpont, schipper van DutchSail, toekomstig team in de volgende race. “Vorige keer was een waar spektakel bij de finish. Het gaat niet alleen om de stad, maar om de hele grote groep Nederlandse fans die graag willen dat The Ocean Race ons land aandoet. Het is een bewijs dat het één van de grootste sportevenementen is die we in Nederland hebben.”

“Den Haag heeft zich de afgelopen twee edities als één van de meest populaire stops in The Ocean Race laten zien, met enorme ondersteuning tijdens de pitstop in 2015 en opnieuw als finishhaven in 2018,” stemt Johan Salén, de Managing Director van The Ocean Race in. “We weten dat de fans in Nederland van het evenement houden en we zijn verheugd om weer samen te werken met Den Haag om er weer een top evenement van te maken in 2022.”

Den Haag is hiermee derde Host City van The Ocean Race. Eerder werden al het Spaanse Alicante en het Deense Aarhus aangewezen als stopovers van The Ocean Race die in 2021-’22 wordt gezeild.

(c) Foto’s: Jen Edney, Martin Keruzore, Ainhoa Sanchez – Volvo AB

Tags: , , , , Last modified: 15 juli 2021
Sluiten