America's Cup

Géén Nederlands team in de America’s Cup

10:44

2017-05-28 19:20:31 Oracle Team USA skippered by Jimmy Spithill compete during the second day of the America's Cup on May 28, 2017 on Bermuda's Great Sound. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND Lloyd Images

Het Nederlandse team DutchSail heeft zich officieel teruggetrokken uit de 36e America’s Cup. Het team dat onder leiding van Simeon Tienpont (37) zou varen, wilde in 2021 een gooi doen naar de Auld Mug. Tienpont zegt het volgende over de terugtrekking: “We waren gewoon niet in staat om genoeg geld op te halen. Het verkrijgen van een hoofdsponsor was het grootste probleem.”

De America’s Cup schrijft op hun eigen website: “Ondanks sterke steun van de lokale maritieme industrie en interesse van een aantal commerciële partijen, heeft DutchSail besloten dat er te weinig tijd is om een effectieve uitdaging te lanceren in 2021.”

Weer geen Nederlandse uitdager

Eind mei liet al een team uit Malta het afweten. De teams die zich laat hadden ingeschreven, Stars + Stripes USA en DutchSail, moesten uiterlijk 1 juli te kennen geven of zij definitief wel óf niet mee zouden doen aan de prestigieuze en oudste sportwedstrijd ter wereld. Stars + Stripes, gesteund door de Long Beach Yacht Club, hebben gezegd dat ze eraan komen. Dat geldt dus niet voor DutchSail (gezamenlijk team van zeilverenigingen Muiden en De Maas uit Rotterdam). Door de terugtrekking is het niet gelukt om voor de eerste keer in de historie een Nederlandse uitdager op het water te krijgen.

(c) EPA/CJ GUNTHER

Vier uitdagers

Nu staat de teller van het aantal uitdagers op vier. INEOS Team UK, American Magic (New York Yacht Club), Luna Rossa (de Italiaanse uitdager van het record) en Stars + Stripes USA. De eerste drie genoemde zijn vergevorderd met het testen en bouwen van hun ontwerpen. Team Stars + Stripes begint snel met de bouw van hun 75 voet Foiling Monohull.

De verdediger van de Auld Mug is Emirates Team New Zealand.

(c) Guilain Grenier/Oracle Team USA

De twee succesvolle America’s Cup-campagnes van Tienpont

In 2010 was Tienpont de grinder aan boord van de boot van BMW Oracle Racing en won hij deze zeilrace met het team in 2010. Daarmee is Tienpont één van de weinige deelnemers die de America’s Cup wist te winnen tijdens de eerste deelname. Hij bleef bij het team en zeilde in 2013 als boat captain opnieuw mee in de America’s Cup. Het team – dat nu Oracle Team USA heet – verdedigde de titel, waarmee Tienpont ook de zeldzame prestatie levert om de America’s Cup twee keer op rij te winnen.

Half april vertelde Tienpont het volgende aan Zeilen: “We hebben een aantal hete ijzers in het vuur en dat is superspannend. Nu, op dit moment, hebben we drie partijen die heel tastbaar zijn. Het moet wel de komende weken rond zijn. We moeten los, materiaal bestellen en een boot bouwen.” Helaas mocht het toch niet zo zijn en verschijnt er in 2021 geen Nederlands team aan de startlijn van de regatta die in Auckland wordt uitgevochten.

Omslagfoto: AFP PHOTO / AFP PHOTO AND Lloyd Images

Tags: , , , , , Last modified: 19 maart 2021
Sluiten