Golden Globe Race

Jean-Luc van den Heede wint Golden Globe Race

11:21

PPL PHOTO AGENCY - COPYRIGHT FREE (for editorial use only) Tel: +44 (0)7768 395719. ppl@mistral.co.uk Photo Credit: Christophe Favreau/PPL/GGR ***2018 Golden Globe solo round the world yacht race: Jean-Luc Van Den Heede and his Rustler 36 MATMUT crossed the finish line at 10:12 to win the 2018 Golden Globe Race, off les Sables d'Olonne France today The 73-year old Frenchman and his yacht MATMUT completed the 27,000 mile race in 211 days 23 hours 12 mins 19 seconds - 100 days faster than Knox-Johnston's SUHAILI IN 1969

Jean-Luc van den Heede is al eerste gefinisht in de Golden Globe Race. Na 212 dagen kwam de 73-jarige Fransman aan in Les Sables-d’Olonne. Op 1 juli 2018 vertrok hij om vervolgens solo, non-stop ruim 28.000 mijl rond de wereld te zeilen. Van den Heede kreeg een warm onthaal door zijn familie, vrienden en fans in zijn thuishaven. Ook via de live-uitzending op Facebook keken wereldwijd vele fans mee. Terecht, want het is een fantastische prestatie.

Op een Rustler 36 Masthead sloop 36, Matmut, zonder moderne technologie zat Van den Heede ruim 200 dagen alleen op zee. Eerder voer de zeilveteraan onder andere twee BOC Challenge Around Alone Race, twee Vendée Globe-races, een Transat Jacques Vabre en een Route du Rhum.

(c) Golden Globe Race

De winnaar

De afgelopen zeven maanden heeft hij de Atlantische Oceaan van noord naar zuid, drie kapen en meerdere stormen getrotseerd. Van den Heede had te maken met fikse problemen aan de mast, wegens onterecht gebruik van zijn satelliettelefoon moest hij een tijdstraf van 18 uur uitzitten, hij werd vals beschuldigd van routing en hij werd afgesloten van het HAM radio-amateurnetwerk, omdat hij niet over de juiste licenties beschikte. Maar de reden dat de Fransman vooral opviel, was natuurlijk vanwege zijn zeilprestaties.

Van den Heede’s reparatie aan zijn mast.
(c) Christophe Favreau/GGR/PPL

Sinds begin november had Van den Heede te kampen met mastproblemen. Na een knock-down waarbij de mast 60 graden onder water kwam, beschadigde zijn mast flink. Destijds dacht de organisatie dat de schade zo erg was, dat hij hulp nodig zou hebben om zijn reis voort te zetten. Dan zou hij verplaatsen naar de Chichester-klasse en zou Mark Slats aan de leiding gaan varen in de Golden Globe Race. Maar de Fransman stopte niet en heeft het uiteindelijk met de gehavende mast tot aan de finishlijn gehaald. Als grote winnaar…

Warm welkom

(c) Christophe Favreau/GGR/PPL

Eindelijk kan de Fransman weer voet aan wal zetten in zijn thuishaven Les Sables-d’Olonne. De laatste paar mijlen voor hij aankwam in de Franse haven voeren er meerdere boten mee om hem te warm onthalen. Meerdere zeil- en motorboten omringden Matmut. Vervolgens toen hij de havenmond in zeilde, stonden vele duizenden mensen langs de kant om hem toe te juichen.

Winnaar van de Golden Globe Race. (c) JL VDH/GGR 2018

Rivaal Slats

Tijdens de GGR was de Nederlandse Mark Slats een grote rivaal voor Van den Heede. In november zei hij het volgende over Slats: “Ik ben nog niet helemaal rustig onder Mark. Hij loopt regelmatig mijlen op mij in. Niet altijd veel, maar gisteren toch weer 30 mijl. Ik kreeg te maken met wat pech en hij met een beetje geluk. Niks is nog zeker, want Mark is een beest.”

Half januari was het verschil in afstand naar de finish tussen Van den Heede en Slats nog maar 15 mijl. Maar omdat de eerst genoemde te maken kreeg met gunstigere windomstandigheden was hij in staat om eerder te finishen. Momenteel verkeert Slats in een lastige situatie. Op Slats’ Facebookpagina is te lezen dat hij contact heeft gehad met zijn walmanager Dick Koopmans en dat ze gezamenlijk hebben besloten om koers te zetten naar A Coruña. Rond de finishdatum van Slats wordt er stormachtig weer voorspeld bij Les Sables d’Olonne en dat zou gevaarlijke situaties met zich meer kunnen brengen. Lees hier meer over de laatste loodjes van Slats.

‘One sailor, one boat facing, the great oceans of the world’

Omslagfoto: Christophe Favreau/GGR/PPL

Tags: , Last modified: 10 augustus 2022
Sluiten