Golden Globe Race

Golden Globe weekupdate: inhaalslag, tijdstraf & een record

09:00

Elke week geeft Zeilen een update over hoe het eraan toegaat in de Golden Globe Race. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen week, wat zijn de verwachtingen voor de komende tijd en wie vaart momenteel waar. Lees het hier!

Wat gebeurde er deze week?

Mark Slats maakt een flinke inhaalslag te maken. Vorige week voer hij nog ruim 630 mijl achter koploper Jean-Luc Van Den Heede en inmiddels is het verschil tussen de twee zeilers gekrompen naar 258 mijl. Terwijl de Fransman zijn time-out moest nemen, kon Slats dankbaar gebruik maken van de passaatwinden.

Van Den Heede op zijn Matmut. (c) Golden Globe Race

Tijdstraf

Zaterdag 5 januari 01.00 UTC moest Van Den Heede zijn tijdstraf van 18 uur uitzitten. Dit komt omdat hij op 9 november onterecht gebruik heeft gemaakt van zijn satelliettelefoon. Ten tijde van de tijdstraf moest Van Den Heede ten zuiden van 20°N parallel blijven. Toch blijkt hij enige tijd die breedtegraad heeft overschreden. Onlangs deed de race-organisatie uitspraak over dit voorval. Zij zijn van mening van de Fransman zijn best heeft gedaan om in de penalty box te blijven en dat hij dus daarom zijn straf volledig heeft uitgezeten. Daar komt bij het lastig is om precies te weten wanneer je de grenslijn overschrijdt met de traditionele navigatiemiddelen die hij tot zijn beschikking heeft.

Van Den Heede meldde maandag 7 januari het volgende: “Een behoorlijk frustrerende dag! Ik heb helemaal geen wind. Ik ben een paar uur gestopt, tot gisteren middernacht, terwijl ik naar het boek ‘De buitenlandse student’ luisterde. In die tijd heb ik nog geen 20 mijl afgelegd. Ik zit in een heel moeilijk gebied waar normaal gesproken de passaatwinden merkbaar zijn in januari. Maar ik kan je vertellen, dat zijn ze helemaal niet. Ik doe mijn best om naar het noorden te gaan en ik hoop dat volgende week de weersomstandigheden veranderd zullen zijn en dat ik een goede snelheid zal hebben en in staat zal zijn om mijn batterijen op te laden.”

Randmaa. (c) Facebook Golden Globe Race

Randmaa & Kopar

De nummer drie in de GGR, schipper Uku Randmaa, en zijn Rustler 36 One and All hebben de Zuid-Atlantische storm van afgelopen week zonder schade getrotseerd en hij kreeg te maken met een stuk rustiger weertype. Dat maakte het voor Randmaa mogelijk om overboord te duiken en de romp onder handen te nemen. Istvan Kopar, die op 1 december Kaap Hoorn rondde, heeft de afgelopen dagen de meeste vooruitgang geboekt.

Tapio Lehtinen die als vijfde in de vloot vaart op zijn boot Asteria heeft te maken met veel aangroei op het onderwaterschip. Dit zorgt ervoor dat zij steeds langzamer vaart. Vorige week heeft race-organisatie van de GGR de beperking van de NO GO-zone ten zuiden van de 42 ° S Parallel in de Stille Zuidzee opgeheven. Eerder nam de organisatie deze beslissing als een veiligheidsmaatregel voor Lehtinen. Op die manier kon de Finse zeiler ontsnappen aan het heftigste gedeelte van de storm.

Record langzaamste rond de wereld zeilen

Lehtinen heeft op 5 januari het race-hoofdkwartier gemaild: Kan ik ook in het Guinness Book of Records komen met het record het langzaamste rond de wereld zeilen? Dit zette de race-organisatie aan het denken. Het verschil tussen Sir Robin Knox-Johnstons Suhaili (50 jaar geleden) en Lehtinens Asteria is in deze virtuele race op de YB Tracker maximaal 512 mijl. Een paar dagen geleden was de voorsprong van Asteria 690 mijl, dus het record kon nog worden gewonnen door Lehtinen…

Slats zet alles op alles om Van Den Heede in te halen. (c) Golden Globe Race

Verwachtingen voor de komende tijd

Op het moment van schrijven heeft Van Den Heede te maken met weinig tot geen wind. 10 januari zal hij weer met meer wind te maken krijgen. Slats vaart gemiddelde snelheden tussen de 5 en 6 knopen. Hij hoopt eerst genoeg op Van Den Heede in te lopen en zo in hetzelfde weersysteem terecht te komen.  Het weer zet de toon voor een tactische strijd waarin de windgoden een rol spelen de komende week.

De twee schippers die als nummer één en twee liggen, zeilen in identieke Rustler 36-ontwerpen. Van Den Heede zijn Matmut heeft schade aan zijn tuigage en mast en deze wil hij niet overbelasten. Slats’ Ophen Maverick kan hier voordeel uit halen, maar na 25.000 mijl begint ook zijn materiaal tekenen van slijtage te vertonen die uiteindelijk tot breuken kunnen leiden. Deze laatste 2 weken beloven een zeer spannende finale te bieden.

Kopar vaart als vierde in de vloot. (c) Facebook Golden Globe Race

Terugkeer in november?

Randmaa zijn reis richting de evenaar zal niet eenvoudiger zijn dan dat hij was voor zijn twee voorgangers, maar in elk geval zal hij wel te maken krijgen met aangenamere temperaturen, want die stijgen met de dag. Momenteel bevindt hij zich in een groot gebied met lichte en veranderende wind.

Kopar wordt geconfronteerd met heftige winden, zo’n 55 knopen, en golven van vijf meter hoog. De komende uren zou de wind gaan liggen. Lehtinen zet de koers een beetje naar het noorden om weg te komen van de storm die binnenkort nadert.

Over de Russische schipper Igor Zaretsky is geen nieuws. Hij bevindt zich nog steeds in Rusland, dus het het lijkt erop dat hij niet voor 14 januari de GGR hervat. Dat houdt in dat hij in november, vanwege het weer, de race pas weer kan herstarten.

Wie vaart momenteel waar (op 10 januari)

Jean-Luc Van Den Heede, DTF: 2030 mijl
Mark Slats, DTL: 258 mijl
Uku Randmaa, DTL: 2998 mijl
Istvan Kopar, DTL: 4123 mijl
Tapio Lehtinen, DTL: 7168 mijl
Igor Zaretskiy: Chichester-klasse en vooralsnog niet bekend wanneer hij de race weer hervat

Klik hier voor de tracker

Omslagfoto: Christophe Favreau / GGR 2018

Tags: Last modified: 10 augustus 2022
Sluiten