Golden Globe Race

Golden Globe weekupdate: eenzame kerst, maar knallend 2019 in

14:44

Elke week geeft Zeilen een update over hoe het eraan toegaat in de Golden Globe Race. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen week, wat zijn de verwachtingen voor de komende tijd en wie vaart momenteel waar. Lees het hier!

Randmaa. (c) Christophe Favreau / GGR 2018

Wat gebeurde er deze week?

Momenteel zeilen er vijf deelnemers mee in de Golden Globe Race. De nummer zes, de Russische schipper Igor Zaretskiy, keerde afgelopen week terug naar Moskou voor zijn gezondheidscontrole. Als alles goed gaat, is hij binnen een week terug op zijn Endurance 35 Esmeralda en herstart hij de GGR vanuit Albany in de Chichester-klasse.

Voor Van Den Heede, Slats, Randmaa, Kopar en Lehtinen is het een eenzame kerst. Zij varen ergens alleen midden op zee. Wel hebben zij een kerstboodschap achtergelaten:

Randmaa: “Many ask what i do at xmas? I’m sailing!… But a merry xmas to all GGR-fans from one and all! I have coq au vin de bergererac. No decorations… Just headwind.”

Kopar: “No decorations, but I will be changing my underwear and having a shave on Christmas Day. I’ve also fixed my cassette player so will have some Xmas songs to drink a special desert wine with that I have onboard. It will be a very lonely Xmas… the hardest ever… I’ll be thinking of family and missing them.”

Lehtinen: “My red nose is the decoration. Slice of Sir Robin’s fruit cake and a slug of jallu.”

Van Den Heede: “Wishing everyone a Merry Christmas and a happy new world for 2019.”

Slats: “All good. Life is a little boring here beating to windward!”

Slats is nog druk bezig met proberen om mijlen op koploper Van Den Heede in te lopen. In de vorige weekupdate schreven we dat het verschil tussen hen 767 mijl was. Op het moment van schrijven ligt Van Den Heede 935 mijl voor op Slats. Het verschil tussen de twee is de laatste tijd dus groter geworden. Van Den Heede vaart een gemiddelde van 5,1 knopen en Slats 4,9.

De afgelopen dagen was het moeilijk voor Slats om op de leider in te lopen, want de Nederlander werd geconfronteerd met wind op de kop. Volgens de verwachting heeft Slats binnenkort te maken met een ruimere windhoek naar de doldrums.

Kaap Hoorn

Randmaa heeft op 19 december 04.00 UTC Kaap Hoorn gerond. Na maanden van barre omstandigheden op de Zuidelijke Oceaan, geniet hij nu van de mindere wind en lagere golven.

De Amerikaans-Hongaarse Kopar werd de afgelopen tijd geconfronteerd met zeer heftig weer. Wel is hij is blij dat hij regenwater kon opvangen om te drinken. Kopar vaart zo’n 1300 mijl ten westen van Kaap Hoorn.

Het gewilde vat whiskey.

Boot of whiskey?

Vorige week schreven we ook dat Gregor McGuckin ‘s Biscay 36 Hanley Energy Endurance was gesignaleerd. Nu blijkt dat twee groepen interesse hebben getoond om de boot te redden! Deze dobbert nu ergens zo’n 1200 mijl ten westen van Fremantle. Aan boord bevindt zich een vat Glendalough. Zal het de groepen om de boot óf om de whiskey te doen zijn?!

Verwachtingen voor de komende tijd

Het ziet er naar uit dat Slats binnenkort te maken krijgt met betere omstandigheden. Dit biedt hem mogelijkheid om verder te gaan met zijn jacht op Van Den Heede. De Fransman gaat waarschijnlijk binnenkort de spinnaker van Matmut gebruiken. De komende tijd komt de wind vanuit de goede hoek met oog op de mastproblemen van Van Den Heede. Het risico wordt dus minder, maar is er nog wel degelijk.

Randmaa heeft momenteel nog zo’n 6000 mijl voor de boeg, voor hij terug is in Les Sables d’Olonne. Op dit moment geniet hij van champagne-zeilomstandigheden, maar binnenkort zal hij opnieuw te maken krijgen met matige tegenwind.

Kopar is onderweg richting Kaap Hoorn. De weersvoorspelling voor de komende vijf dagen ziet er goed uit met lichte tot matige winden en geen stormen.

De Finse schipper Tapio Lehtinen, die als vijfde vaart in de vloot, aan boord van de Gaia 36 Asteria heeft plannen om zijn onderwaterschip onder handen te nemen. Hij wil de aanslag van de romp reinigen zonder tussen de hongerige haaien te zwemmen. Hij is voornemens om met behulp van de spinnakerval, net als een bergbeklimmer, met een krabbertje langs de romp te lopen.

Slats (c) Christophe Favreau / GGR 2018

Laat de kurken knallen

Op nieuwjaarsdag is het precies zes maanden geleden dat de Golden Globe Race van start ging vanaf Les Sables d’Olonne. Eén van de sponsoren van de wedstrijd is Champagne Mumm. Voor de race begon, werden er naar elke boot twee flessen bubbels gebracht. Wat dat aangaat kunnen de schippers dus ook ‘knallend’ het nieuwe jaar in.

Wie vaart waar (op 26 december)

Jean-Luc Van Den Heede, DTF:  3205 mijl
Mark Slats, DTL: 935 mijl
Uku Randmaa, DTL:  3114 mijl
Istvan Kopar, DTL: 4660 mijl
Tapio Lehtinen, DTL: 6865 mijl
Igor Zaretskiy: Chichester-klasse en onbekend wanneer hij de race weer vervolgt

Klik hier voor de tracker

Omslagfoto: Facebook Golden Globe Race

Tags: Last modified: 10 augustus 2022
Sluiten