Golden Globe Race

In de Golden Globe Race is genoeg tijd voor 1 aprilgrappen

De gebeurtenissen in week 30

00:39

Golden Globe Race week 30

Het is de Golden Globe Race van de indrukwekkende comebacks. En de vorderingen die Simon Curwen afgelopen week maakte zijn op zijn minst bewonderenswaardig te noemen. De voormalig koploper in het algemeen klassement van de Golden Globe Race en huidige leider in Chichester Class is Abhilash Tomy in week 30 voorbij gezeild. Curwen is koploopster Kirsten Neuschäfer tot op minder dan 100 mijl genaderd. Met zijn directe en efficiënte routekeuze lijkt niets de Brit af te kunnen remmen. Behalve dan het defect aan zijn windvaanstuurinrichting dat hem voor Kaap Hoorn dwong verder te zeilen in Chichester Class.

Nieuwe (kleine) ramp dreigde

Afgelopen week dreigde er voor Curwen, in zijn eigen woorden, ‘een kleine ramp’. Wat bleek? De Britse zeiler had zijn laatste toiletrol in een pan met water laten vallen. En dat kan, met nog een grove 3000 mijl te gaan, een bijzonder vervelende aangelegenheid worden. Uit pure wanhoop had Curwen de natte rol uitgerold en te drogen gehangen in de kajuit, meldde hij via Twitter. Niet veel later volgde een opgeluchte tweet: hij had ergens aan boord van Clara een extra voorraad gevonden en daarmee een rampje afgewend. De natte rol werd omgetoverd tot een zogenaamde poisson d’avril. Een geslaagde 1 aprilgrap van de Britse zeiler.

Reparaties en frostbite

Een heel eind naar het zuiden had Curwens landgenoot, Ian Herbert-Jones, zijn reparaties afgerond. Tijd om zijn weg naar het noorden te vervolgen. Waar de rest van de vloot in aangename temperaturen kan zeilen, vertrok Herbert-Jones in een fikse sneeuwbui naar Les Sables d’Olonne. Ondanks dat de weer verder rustig was, zal de Brit waarschijnlijk behoorlijk verlangen naar warme omstandigheden. Omdat hij dagen met de hand moest sturen, heeft hij behoorlijk last van frostbite aan beide handen. Naar verwachting trekt dat naar verloop van tijd wel weer bij, maar meer kou zal daar niet bij helpen.

Golden Globe Race week 30
Ian Herbert-Jones vertrekt in een sneeuwbui vanuit Chili. Foto: Jonathan Adventure Sailing

Storm, storm en nog eens storm

Een stuk verder naar het noorden, ter hoogte van Brazilië, nam de wind voor Jeremy Bagshaw wat af. De Zuid-Afrikaanse zeiler, die de stormen de afgelopen tijd aan elkaar leek te rijgen, kon eindelijk champagne zeilen. Lang duurde dat echter niet, want na een dagje rustig weer diende ook de volgende storm zich alweer aan. Tijdens zijn wekelijkse telefoontje met de organisatie liet Bagshaw weten onder andere weer een knockdown achter de rug te hebben en schade te hebben opgelopen aan zijn windvaan. Voorlopig lijkt de storm die zijn aan het eind van de wind over zich heen kreeg gelukkig wel de laatste.

Golden Globe Race week 30
Jeremy Bagshaw kon eindelijk even genieten van rustigere omstandigheden. Foto: Macmedia2021 / Simon McDonnell.

Doldrums schudden in week 30 van de Golden Globe Race opnieuw de kaarten

Tegen alle verwachtingen in zeilt Kirsten Neuschäfer nog steeds op de eerste positie, maar de vraag is hoe lang nog. Neuschäfers oostelijke route lijkt toch minder voordelig uit te pakken dan Abhilash Tomy’s meer westelijke koers. En ook Curwen, die precies tussen de beide zeilers door koerst, lijkt een betere keuze hebben gemaakt dan de Zuid-Afrikaanse. De doldrums houden haar gevangen, terwijl Tomy, Curwen en ook de nummer drie in het klassemen, Michael Guggenberger, behoorlijk inlopen.

Het gat tussen Neuschäfer en Tomy is in week 30 van de Golden Globe Race teruggelopen tot minder dan 200 mijl. En ook Guggenberger loopt steeds verder in. Inmiddels is zijn achterstand teruggelopen tot 800 mijl. Het blijft natuurlijk de vraag hoeveel hij uiteindelijk is ingelopen als hij zelf de doldrums bereikt, maar voor nu kan deze inhaalslag alleen maar een fikse boost voor zijn moraal zijn.

Michael Guggenberger GGR
De komende week kan Michael Guggenberger nog wel eens een behoorlijke inhaalslag gaan maken. Foto: GGR / Michael Guggenberger.

De komende dagen lijkt Neuschäfer nog gevangen te blijven zitten in de doldrums. Pas halverwege de week trekt de wind bij haar weer een beetje meer aan. Verder naar het westen kunnen Tomy en Curwen blijven profiteren van een fikse wind uit het noordoosten. Kortom, de koppositie aan het eind van de week is verre van zeker.

Golden Globe Race week 30
De positie van de vloot aan het eind van week 30 in de Golden Globe Race. Foto: GGR

Omslagfoto: Josh Marr

Alles over de Golden Globe Race en een wekelijks verslag lees je op onze speciale wedstrijdpagina of beluister onze podcast voor een extra wedstrijdbeschouwing. Liever elke dag de zeilers tracken? Check dan de livetracker van de organisatie.

Tags: , , , Last modified: 3 april 2023
Sluiten