Nieuws

Bruinisse verwelkomt twee spectaculaire WK’s in augustus

WK's RS500 en RS Feva na 10 jaar weer in Nederland

15:49

De wereldkampioenschappen zeilen in de RS500 en RS Feva zijn dit jaar in Bruinisse in Zeeland. Het WK RS Feva is van 28 juli tot en met 1 augustus en het WK RS500 is van 5 tot en met 9 augustus. Zeilschool Aquavitesse organiseert de WK’s samen met de internationale klasse-organisaties, de Kralingse zeilclub, de Koninklijke Watersportvereniging Loosdrecht en Watersportvereniging Wolphaartsdijk. Bruinisse verwelkomde in 2023 al het NK(‘s).

Mede-eigenaar van Zeilschool Aquavitesse in Bruinisse Marieke Rot-Gijzel is verheugd. “Wij zorgen voor de locatie en zijn eigenlijk de spin in het web tussen de anderen organisatoren.” Aquavitesse is ook de importeur van de RS-boten in Nederland en België, die oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk komen. “Dat importeren is een beetje een uit de hand gelopen hobby van mijn man.” Desondanks houden ze komende zomer nu wel mooi het WK in Zeeland. 

RS500: populaire studentenklasse

“De RS Feva is de grootste tweemans klasse voor jeugd wereldwijd,” vertelt Rot-Gijzel. Ze verwacht ongeveer 200 deelnemende teams in de RS Feva, waarvan 40 Nederlandse en 200 teams in de RS500 waarvan de helft Nederlanders. Flinke aantallen, want het is een populaire klasse bij zeilende studenten. Over de exacte hoeveelheid aanmeldingen is nog niks te zeggen want de inschrijvingen zijn nog maar net open.

Rot-Gijzel: “De grote wedstrijden zijn vooral in Europa maar af en toe ook ergens anders, zoals in Amerika en Australië.” Bruinisse verwelkomde al eerder grote RS-evenementen, al waren de vorige WK’s in Tsjechië en Italië. De meeste deelnemers komen uit Europa.

Kanshebbers

Deze twee zeilklassen kennen een belangrijk sociaal aspect. Het is sportiever en sneller zeilen dan in kajuitboten en harder werken. Fervent RS500-zeiler Fleur Leijs, ook betrokken bij de klasse organisatie, gaat zeker meedoen. Het wordt haar zevende WK. “Het laatste WK in Nederland was in 2015 dus bijna tien jaar geleden. Dat was toen ook voor mij de aanleiding om in deze boten te gaan zeilen. Het was wel weer nodig.” 

Kanshebbers om te winnen zijn volgens haar Jesper Overbeek en Merle Meinhardt, die afgelopen september samen het NK wonnen. Ook het duo Hylke Kooistra en Thomas Holewijn scoorden goed bij het WK in Tsjechië. Leijs: “Ik heb er heel veel zin in om weer met iedereen van het internationale RS-zeilen bij elkaar te zijn. Een paar keer per jaar gebeurt dat en het is extra leuk dat het in Nederland is.”

De inschrijvingen voor beide toernooien zijn nog open:

De inschrijflink voor de RS Feva vind je hier.
De inschrijflink voor de RS500 vind je hier.

Foto’s: RS Sailing

Tags: Last modified: 20 februari 2024
Sluiten