Wedstrijden

Charlie Dalin gekroond tot koning Imoca

De Fransman wint voor de tweede keer op rij

16:23

Apivia

Charlie Dalin, schipper van Apivia, is voor de tweede keer op rij kampioen geworden in de Imoca-klasse. Het winnen van de zogenaamde Imoca Globe Series betekent dat Dalin ook dit jaar weer de meeste punten heeft binnengehaald in het klassement. In 2022 won hij de Guyader Bermudes 1000 Race, de Vendée Arctique en de Défi Azimut. In de Route du Rhum werd hij tweede.

Bescheiden

Dalin is een bescheiden man. Tijdens de uitreiking zei hij: “Je hebt drie dingen nodig om te winnen in de Imoca-klasse. Een goed schip, een goed team, en als schipper moet je ook wat waar kunnen maken. Ik heb een goede boot en een geweldig team, dus blijkbaar heb ik ook wat goede beslissingen gemaakt hier en daar.” In mei 2023 verwacht Dalin een nieuwe boot. Zal hij daarmee de felbegeerde Vendée Globe-titel op zijn naam zetten? In 2020 werd hij tweede.

En verder

De tweede plaats gaat naar Jérémie Beyou van Charal. Afgelopen zomer ruilde Beyou zijn schip in voor Charal 2. Daarmee wist hij tijdens de Route du Rhum de derde plek te behalen. Het is ongeëvenaard in de geschiedenis van de klasse dat een team met een gloednieuw schip zulke prestaties neerzet. Op de vierde plek kwam Benjamin Dutreux, die met zijn schip Guyot Environnement zal meedoen met The Ocean Race.

De eerste niet Fransman in het klassement is de Italiaanse schipper Giancarlo Pedote op de zesde plek, die met zijn boot Prysmian Group altijd aan de top meevaart. De beste vrouwelijke Imoca-schipper en stiekem een van de favorieten bij de redactie van Zeilen is de Britse Pip Hare op de achtste plek. Hare weet met tweedehands Imoca’s keer op keer zeer competitief te varen.

Omslagfoto © Pierre Bouras  / Apivia

Tags: , Last modified: 12 december 2022
Sluiten