Vendée Globe

Interview Pip Hare: “Ik wil mezelf bewijzen”

Pip Hare is net terug, maar verlangt nu alweer naar de zee.

16:54

Pip Hare is nog geen paar maanden op het vaste land, maar verlangt nu alweer terug naar de zee. Ze is nu druk bezig met haar volgende project: haar nieuwe boot (ex-Bureau Vallée 2, de winnende boot in de Vendée Globe 2016). Ze heeft een nieuw en sterker team, maar heel weinig tijd.

Hoe gaat het met je nieuwe IMOCA? (variërende zeilbootklasse met boten tot max. 60 voet)

“Het gaat goed! We hebben de nieuwe boot gekocht in mei 2021 en waren erg aan het twijfel tussen twee boten. Gelukkig konden we snel de knoop doorhakken en overgaan tot de koop. Er moest hier en daar nog wat gerepareerd worden, maar toen dat gedaan was, kon ik eind juli alweer zeilen. Alhoewel, dat was het plan. Omdat het leidinggeven aan een nieuw team veel tijd kost, heb ik helaas nog niet zoveel kunnen zeilen als ik eigenlijk wilde. Maar, dit jaar staat volledig in het teken van de voorbereidingen van de IMOCA, dus het komt goed.

De boot is makkelijker te bezeilen dan de vorige, dat was eigenlijk best een verassing. Ik was namelijk best bezorgd dat deze boot heel anders en veel moeilijker zou zeilen dan de vorige boot. Vanuit ergonomisch oogpunt: het ontwerp is zo veel beter dan de vorige. Ik denk dat dat vooral komt omdat hij door mensen is gemaakt.

De boot kan voor 75% bezeild worden door iedere zeiler. Om die laatste 25% onder de knie te krijgen moet je keihard leren. Ik moet mezelf omringen met goede coaches. Het zal nog wel even duren voordat ik deze IMOCA op z’n allerbest kan laten presteren. De boot is comfortabeler dan anderen, maar vereist veel meer kennis en kunde. Daar ga ik dit jaar hard aan werken.”

© Richard Langdon

Er wordt nu in Frankrijk aan de boot gewerkt, wat ben je aan het aanpassen?

“We hebben de keuze gemaakt om niet al te veel aan te passen. We wisselen de zeilen, er zijn wat technische wijzigingen en we proberen de boot gewoon in een optimale staat te brengen. Daarnaast zijn we op dit moment aan het overleggen met de bouwers en ontwerpers over nieuwe foils, die zullen er in 2023 op komen. Maar dit jaar moet ik me blijven concentreren op wat we al hebben. Volgend jaar zullen we de grote veranderingen doorvoeren. Het is de eerste keer dat we een boot met foils varen, dat moet ik stap voor stap onder de knie krijgen, dat werkt voor mij het beste.”

Wat is je planning voor 2022?

“Het wordt een heel druk jaar. Eind februari 2022 gaat de boot al uit de werf en het water op. Het doel is om dan zo snel mogelijk naar Portugal te gaan om te trainen. In het Verenigd Koninkrijk zijn de weersomstandigheden in maart te zwaar. De dagen zijn kort, het is koud en de voorspellingen zijn allesbehalve stabiel. We moeten elke zeilkans benutten. In mei kom ik naar Frankrijk om mee te doen aan de Bermudes 1000 Race, daarna de Vendée-Arctique-Les Sables d’Olonne in juni en in juli ga ik naar huis… waarna we in augustus meedoen aan de Round Britain en Ireland Race.”

© Richard Langdon

Wat is je nieuwe doel?

“Ik ben een vrouw met weinig zelfvertrouwen, ik wil aan mezelf bewijzen dat ik dingen kan. Mijn levensdoel was om de Vendée Globe af te maken, eerst wilde ik weten of ik kón finishen, en nu is mijn nieuwe doel: goed finishen. Mijn uitdaging zit hem nu in het uitdagen van mezelf, hoever kan ik gaan om zo goed mogelijk te presteren? Ik wil mezelf zo goed mogelijk stimuleren om dit doel te bereiken.

Ik ben me ervan bewust dat ik aan het begin van de race 50 jaar oud zal zijn. Er zijn mannen die meedoen en nog geen 30 zijn, ik ben benieuwd. De Vendée Globe is een spannende race, niet alleen fysiek, maar ook mentaal!”

© Yvan Zedda/Alea
Tags: , , Last modified: 14 februari 2022
Sluiten