Vendée Globe

Vendée Arctique geneutraliseerd

UPDATE: Vanwege de zware weersomstandigheden heeft de organisatie vrijdagnacht besloten de race in te korten. De Iceland Gate is uitgeroepen tot de finishlijn van deze editie.

18:07

Vendée Arctique geneutraliseerd

UPDATE (18-06-2022): Omdat de weersomstandigheden veroorzaakt door de depressie boven IJsland nog zwaarder bleken dan gedacht, heeft de organisatie van de Vendée Arctique besloten de race in te korten. Nadat de zeilrace in eerste instantie geneutraliseerd werd bij de Iceland Gate in afwachting van beter weer, is deze gate dus nu tot finishlijn uitgeroepen. Dat betekent dat de winst van deze editie naar Charlie Dalin gaat, die de virtuele lijn donderdagnacht gepasseerd had.


Waar Pip Hare toen we haar vorige week spraken nog verwachtte dat de Vendée Arctique IJsland niet zou ronden vanwege de grote windwakken die ze onderweg zouden passeren, blijkt nu het tegenovergestelde waar. Vanwege de slechte weersomstandigheden bij IJsland is de Vendée Arctique geneutraliseerd. Nadat alle schippers een virtuele lijn ten zuidoosten van IJsland gepasseerd zijn, kunnen ze beschutting zoeken en de depressie afwachten. Inmiddels zijn de drie leiders in de race, Charlie Dalin, Jérémie Beyou en Arnaud Boissières, deze lijn gepasseerd.

Zware depressie

Het is normaal in een race als deze dat alle ogen niet alleen op de vloot, maar ook op de weerkaarten gericht zijn. Ook in een race ben je als zeiler immers afhankelijk van het weer. In de week voor de Vendée Arctique werd al druk gespeculeerd over de uiteindelijke route van de race. Want wat gaat de wind doen? Destijds leek de vloot voornamelijk te maken te gaan krijgen met grote windwakken. Voor een groot deel leek deze voorspelling ook uit te komen. De afgelopen dagen hadden de zeilers, tot grote frustratie van sommigen, voornamelijk lichte wind. Vanaf woensdag werd echter al duidelijk dat het lage drukgebied dat ten westen van IJsland lag misschien wel eens heel andere omstandigheden met zich mee kon brengen.

Donderdagmorgen gaf deze depressie, met voorspelde windsnelheden tot 50 knopen, dusdanig reden tot zorg dat de organisatie besloot de route te verleggen. IJsland ronden werd uitgesloten. In de hoop de hele vloot in de race te houden, was het plan om van de Iceland Gate direct in zuidwestelijke richting naar de Atlantic mark te varen. De Atlantic mark werd dan wel 180 mijl naar het westen verplaatst. Zo bleef de race 3300 mijl en de verwachte racetijd op 12 dagen staan.

Naarmate de dag vorderde, verslechterden de weersomstandigheden steeds meer. De staart van de vloot was inmiddels door de depressie ingehaald en had te maken met een wind van 40 knopen, met uitschieters van 60 knopen. Reden genoeg om de race te neutraliseren.

Zware depressie bij IJsland tijdens de Vendée Arctique
Depressie rond IJsland – bron Vendée Arctique

Vervolg van de race

Volgens de voorspellingen wordt het zaterdag aan het eind van de dag, of zondag aan het begin van de morgen, rustiger. Naar alle waarschijnlijkheid zal Charlie Dalin dan op aanwijzing van de organisatie als eerst weer van start gaan. De rest van de vloot zal daar in intervallen achteraan starten. De individuele starttijden bepaalt de organisatie op basis van de achterstand die de zeiler op Dalin had bij het passeren van de Iceland Gate. Een officieel uitsluitsel heeft de organisatie daar echter nog niet over gegeven.

Charlie Dalin heeft beschutting zocht tijdens de geneutraliseerde Vendée Arctique
Charlie Dalin heeft de beschutting van een nabij gelegen fjord opgezocht.

Niets van deze spectaculaire race missen? Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de site van de Vendée Arctique.

foto: Charlie Dalin, Vendée Globe

Tags: Last modified: 10 augustus 2022
Sluiten