Actueel

Wegdromen tijdens vertrekkersdag

16:45

Vijftig booteigenaren kwamen, zaterdag 9 november, bijeen om hun vertrekkersdromen te delen. De organisatie lag in handen van De Toerzeilers, die een boordevol programma hadden neergezet met presentaties van droomverhalen, workshops en een forum voor alle vertrekkersvragen.

Opwarmertjes

Er werden droomverhalen over een rondje Carieb en een rondje wereld met de groep gedeeld. Yvet Beckers en Stijn Klaassen van de Amuse deden een rondje Carieb. Wat ooit begon als het idee om een half jaar samen weg te gaan op de zeilboot Amuse, werd uiteindelijk een veel langere, maar geweldige tocht rond de Atlantische Oceaan. Meer dan twee jaar zwierven Stijn en Yvet in een traag tempo langs prachtige plekken. En Paul en Monique van der Linden namen de groep met foto’s en filmpjes mee in hun acht jaar durende tocht. Ze wilden graag de wereld rond maar het budget ontbrak. Om hun droom waar te maken werd het zeilen rond de wereld met een verdienmodel. Door op veel trajecten betalende gasten mee te nemen werd het mogelijk en bovendien extra leuk.

De workshops die middag gingen over: boot en bootuitrusting / communicatie / medische zaken aan boord / proviandering / schrijven en vloggen onderweg en duiken. Een mooi divers programma waarvoor één ieder interessante onderwerpen aan bod kwamen. Wij van Zeilen gaven de workshop: schrijven en vloggen onderweg. Een leuke groep geïnteresseerde deelden met ons wat ze al aan schrijven, fotograferen en filmen deden, en wat ze er mee wilden gaan doen. Aan ons de uitdaging om de mogelijkheden aan te reiken, dat schrijven of filmen echt niet heel moeilijk hoeft te zijn en het toch minder tijd kost dan dat je op voorhand denkt. De groep vertrek tenslotte geïnspireerd, en we zijn ontzettend benieuwd naar het resultaat.

“Hoe weet ik wat ik nog niet weet?”

Ook dit jaar waren er veel prangende vragen over uiteenlopende zaken zoals bootverzekering, communicatieapparatuur en veiligheid onderweg. Dat is ook logisch want veel van de aanwezigen staan op het punt een groot avontuur aan te gaan en het is bijzonder nuttig om van de ervaringen van anderen te profiteren. Ex-vertrekker en Zeilen-redacteur Walewijn de Vaal loopt samen met een panel van ervaren vertrekkers door de meest gestelde vragen. Elk jaar terugkerende vragen over administratieve zaken, maar ook vragen als “Hoe weet je of een bepaalde bestemming veilig is?” komen aan bod. Lang niet alle vragen kunnen in anderhalf uur worden beantwoord, maar een belangrijke en geruststellende conclusie is ook dat verreweg de meeste onzekerheden zich langzaam oplossen als je eenmaal bent vertrokken.

Plannen

We spraken een paar stellen over hun reisplannen:

Greetje Tops schreef een mooie blog over de plannen en de keuzes die je hiervoor maakt.

Lees hier het verslag van Ben van Hengstum , eigenaar van de Eva

Tags: , , , , Last modified: 28 november 2019
Sluiten