Reisverhalen

Jaarwisseling in je uppie op een roeiboot

13:46

Nog half versuft van oud en nieuw neem ik de telefoon op. Het is Mark Slats vanaf de oceaan. Terwijl wij afgelopen nacht met familie en vrienden aan de champagne en de oliebollen zaten, roeide hij met topsnelheden van 4,5 knoop. Alleen.

Dipje

Op de tracker van de race was te zien hoe Mark in een derde positie lag (achter meermansboten) en dat leek met gemak te gaan. Mark vertelt dat het zwaar was. “Alleen met meer dan 10 knopen wind hou ik de leiders bij. Met minder wind lukt dat echt niet.” Mark probeerde het wel en roeide één dag zelfs 22 uur lang. Hij roeide soms meer mijlen per dag dan de boten met meer bemanning.

Uiteindelijk brak hem dat op. Mark: “Ik was helemaal futloos en had geen energie meer. Toen ben ik het wat rustig aan gedaan doen en heb ik de boot stilgelegd en ben ik gaan slapen. Dat heeft geholpen want nu voel ik me weer top en fit.”

Record in handbereik

Mark roeit met zijn boot Peanuts, een erg lichte roeiboot, gebouwd om het record te breken. Dat huidige record voor soloroeiers die de Atlantische oceaan oversteken, staat op 51 dagen. Mark denkt nu halverwege deze maand te kunnen finishen. Het record is binnen handbereik!

Marks campagne heet Row4Cancer. En met de recordpoging hoopt hij geld binnen te halen voor de Antoni van Leeuwenhoek Foundation voor onderzoek naar kanker. Lees hier hoe je dit goede doel kunt steunen: www.markslats.nl/row4cancer/

Start

14 december ging de Talisker Whiskey Atlantic Challenge van start. Mark Slats is de enige Nederlandse deelnemer. In 2018 doet de roeier mee aan de Golden Globe 2018, een non-stop solozeilwedstrijd om de wereld.

Kijk hier het filmpje van de start van de roeiwedstrijd:

Tags: Last modified: 16 maart 2021
Sluiten