Actueel, Wedstrijden

Deze race begint ver voor de start

Aftellen voor de Golden Globe Race 2022

18:25

Op 4 september 2022 verlaten 23 schippers de haven van Les Sables-d’Olonne in Frankrijk voor de avontuurlijkste zeilwedstrijd ter wereld. In hun eentje varen ze non-stop, zonder moderne navigatieapparatuur en zonder begeleiding de wereld over. De deelnemers van de Golden Globe Race 2022 begeven zich nu al in een strijd om de startlijn te halen.

Deelnemers komen bijeen in Les Sables-d’Olonne (c) Ville des Sables d’Olonne

Sir Robin Knox-Johnston

In 1968 voeren negen schippers uit voor de eerste editie van de race, toen nog de Sunday Times Golden Globe Race. De beroemde Sir Robin Knox-Johnston won de race na 312 dagen op zee. In de documentaire ‘Deep Waters’ (te zien op Amazon) zijn spectaculaire beelden te zien van zijn avontuur. De overige acht deelnemers haalden de finish niet. Een schipper pleegde zelfmoord en een andere weigerde te finishen en bleef doorvaren. Daarna leek het gedaan met de GGR.

Toch vuurde Sir Robin Knox-Johnston in 2018 het startkanon af voor een tweede editie van de Golden Globe Race, ter ere van het 50-jarige jubileum van de wedstrijd. Van de achttien deelnemers finishten er vijf. De Fransman Jean-Luc van Heede won de wedstrijd in 211 dagen en de Nederlandse avonturier Mark Slats haalde de tweede plek.

Aankomst schipper Mark Slats met zijn Rustler 36 Ophen Maverick bij de finish na 214 dagen op zee (c) Christophe Favreau/PPL/GGR

De tijd tikt

“De voorbereidingen voor de race zijn zwaarder dan de race zelf,” zegt Slats. Op dit moment zijn de deelnemers druk met het klaarmaken van hun boot, de regels, mentale en fysieke trainingen en voorbereidingen omtrent veiligheid. Ook zijn er een aantal mijlen aan het maken. Om mee te mogen doen moet je minimaal 8000 mijl buitengaats en 2000 mijl solo hebben gevaren. De regels worden elke editie aangescherpt. Meer over voorbereiding op de GGR lees je hier.

“Een paar weken voor de afgelopen editie dacht ik nog: ik red het niet”

Mark Slats, schipper van Maverick

Toch kunnen weinigen de hectische voorbereidingsperiode van Slats overtreffen. “Het jaar voorafgaand aan de race roeide ik nog de Atlantische Oceaan over met de Talisker Whisky Atlantic Challenge. Er moest ook nog ontzettend veel gebeuren aan de boot. Een paar weken van te voren dacht ik nog: ik red het niet meer.” Gelukkig had hij een geweldig team en kwam er hulp van alle kanten.

Op de Facebookpagina van de GGR verschijnen wekelijks interviews met de deelnemers van 2022 en is hun proces tot aan de race te volgen.

De deelnemers

Op 9 en 10 maart kwamen elf nieuwe deelnemers samen in Les Sables-d’Olonne voor een conferentie en vele briefings met raceleider Don McIntyre. In totaal zijn er 23 deelnemers. De meeste schippers zijn nieuw, maar drie deelnemers uit 2018 keren terug. Dit zijn de Finse Tapio Lehtinen (behaalde de vijfde plaats) en de Turkse Ertan Beskardes (haalde de finish niet). Marc Sinclair moest in 2018 stoppen met de race maar vaart op dit moment van Australië naar Frankrijk om op nieuw deel te nemen.

De overige avonturiers zijn ook niet onervaren. Velen voeren eerder al rond de wereld of deden mee aan grote offshore wedstrijden met klassen als de Figaro, Open 60 en Clipper 70. Schipper Damien Guillou gaat het avontuur aan onder de banner PRB, de sponsor van twee Vendée Globe-winnende campagnes. De deelnemers lijken een stuk professioneler dan de avonturiers uit 1968, maar, zegt Slats: “Je ziet pas echt hoe ervaren ze zijn als ze eenmaal een week op zee zitten.”

De deelnemers van de GGR 2022 (c) Ocean Frontiers OGR/ GGR/ CG580/ Pic suppliers

Nieuwe omstandigheden

De Golden Gobe Race van 2022 wordt nog altijd zonder moderne technologie gevaren. Posities bepaalt men met papieren kaarten en een sextant. Toch is er wel iets veranderd. De route is gelijk aan die van 1968, maar er zijn nu vier verplichte stops in plaats van twee. Naast Lanzarote en Hobart, stoppen de deelnemers nu ook bij Kaapstad en Punta del Este. Bij deze stops komen de deelnemers niet aan wal, maar hebben ze wel even contact met nabije vrienden en familie. Ook leveren ze hun filmrolletjes af met beeldmateriaal.

Slats vind de extra stops “een beetje vreemd.” Het is de bedoeling om de race zoveel mogelijk gelijk te houden aan de race van 1969. Bovendien is de stop bij Afrika niet handig. “Je wilt daar met harde wind helemaal niet in de buurt van land komen,” legt Slats uit. Een andere wijziging is de timing. De race start in september in plaats van juli. Hierdoor zullen de deelnemers niet in de winter maar in de zomer, onder zachtere omstandigheden, bij de Zuidelijke Oceaan aankomen.

Route en agenda Golden Globe Race 2022 (c) Golden Globe Race Ltd 2021

Er doen dit jaar geen Nederlanders mee aan de Race. “Toch kriebelt het wel een beetje,” zegt Slats, nu de volgende Golden Globe Race eraan komt. Hij zou stiekem wel weer mee willen doen, maar er staan nu andere projecten op de agenda. Terwijl hij in de auto zit met jachtontwerper Dick Koopmans, zijn teammanager en technisch adviseur tijdens de GGR 2018, maakt hij plannen voor de Vendée Globe.

Omslagfoto: Mark Slats op de Rustler 36 Ophen Maverick (c) Tapio Lehtinen /PPL/GGR

Tags: , , Last modified: 22 maart 2022
Sluiten