Actueel

Volg deze (zeil)avonturen thuis vanaf de bank

09:30

Vermoedelijk vieren de meesten van ons de feestdagen gewoon thuis. Weliswaar door corona anders dan we gewend zijn, maar toch. Er zijn ook mensen, onder wie zeilers, die Kerstmis en Oudejaarsavond op een heel speciale (en avontuurlijke) wijze doorbrengen, zoals Laura Dekker die met een aantal tieners over de oceaan vaart en de Vendée Globe-deelnemers. Om een beetje deel uit te kunnen maken van die bijzondere avonturen hebben we hieronder voor je opgeschreven hoe je hun kunt volgen.

Laura Dekker heeft dit keer niet alleen haar vriend en zoontje mee aan boord van haar Guppy, maar ook nog eens zeven tieners. Half november is het gezelschap vanuit Harlingen vertrokken om vervolgens koers te zetten naar de Canarische Eilanden en over de oceaan naar de Zuid-Amerikaanse kust te zeilen. Recentelijk is de crew uit La Gomera vertrokken en ze varen nu richting Palmeira. Het plan is dat ze in april via de Azoren weer terug naar Europa zeilen.
Geregeld plaatst Laura updates over het reilen en zeilen van hun reis. Dit doet zij op haar Facebookpagina en haar site. Zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen.

Solo de feestdagen doorbrengen

Natuurlijk brengen de Vendée Globe-schippers ook de feestdagen door aan boord van hun IMOCA’s. Eigenlijk hadden 33 schippers verwacht dit jaar alleen af te sluiten, maar inmiddels geldt dat nog maar voor 27 van hen. De afgelopen weken heeft een aantal deelnemers het raceveld moeten verlaten vanwege schade. De boot van Kévin Escoffier is zelfs helemaal verloren gegaan nadat die in tweeën brak. Geen dag is saai in de Vendée Globe. Tijdens de vorige editie van de wedstrijd verschenen er foto’s online van schippers met kerstmutsen en vanaf huis meegekregen cadeautjes. We hopen dit keer eigenlijk ook op die beelden…
Wil je ook weten hoe de wedstrijd verloopt? Volg dan de Facebook– en Instagrampagina van de race waarop je elke dag een samenvatting vindt. En werp natuurlijk geregeld een blik op de tracker (die overigens zeer verslavend werkt). Ook praat Klaas Wiersma je geregeld bij in video-updates, die je op onze site vindt, over de stand van zaken in de titanenstrijd.

Andries Bik

Andries Bik steekt samen met zijn opstapper Nadine de oceaan over richting Antigua. Half december zijn ze vertrokken en het doel is dat ze binnen 20 dagen, vanaf La Gomera, op het eiland arriveren. Andries vaart de wereld rond op zijn aluminium boot Seahorse. Hij houdt de mensen thuis graag op de hoogte van zijn trip en hoopt ze een glimlach te bezorgen door zijn schrijfsels en vlogs. Deze updates plaatst hij op zijn Facebookprofiel en op zijn site. Je kunt de mijlen die Andries en Nadine afleggen ook via de tracker volgen.

‘Rowing’ Home for Christmas
(Solo)zeiler Mark Slats zit momenteel niet op een zeilboot, maar samen met Kai Wiedmer in roeiboot Maria. Samen steken de twee de Atlantische Oceaan over in de Talikser Whisky Atlantic Challenge. Samen met twintig andere boten, die door eenlingen, duo’s, drietallen en viertallen, worden bemand, zijn ze op 12 december gestart aan hun avontuur dat ruim 2500 mijl lang is. In 2017 deed Mark ook mee, maar toen solo. Dit zullen dus minder eenzame feestdagen worden, dan drie jaar geleden. Wil je de twee tijdens hun oversteek volgen? Klik dan hier voor de tracker.
De heren hebben eigenlijk twee kerstwensen. Ten eerste vooraan varen in de vloot, en wie de tracker bekijkt, ziet dat die uitkomt. Ten tweede willen ze graag € 65.000 ophalen voor de Maarten van der Weijden Foundation en dan specifiek zoveel mogelijk geld voor kinderkankeronderzoek inzamelen. Jij kunt helpen om die wens uit te laten komen door ook een steentje bij te dragen.

 

Omslagfoto:  Arnaud Boissières/La Mie Calin/#Vendee Globe

Tags: , , , , , , , Last modified: 24 december 2020
Sluiten