Meteo

Storm op komst: “Dit weer heeft niks met de winter te maken”

Meteoroloog Henk Huizinga over de komende stormen

10:13

Meteorologen verwachten twee stormdepressies op donderdag 17 en vrijdag 18 februari. We vragen meteoroloog Henk Huizinga van NimosMeteo om commentaar.

Wat is de verwachting?

“Het weer is onstuimig de komende twee dagen met zware windstoten op donderdag en zeer zware windstoten op vrijdag. Vooral rond en na het middaguur trekt de wind fors aan. Aan zee komt er een zware westerstorm te staan van windkracht 9 tot 10. De temperaturen liggen tussen de 11 en 14 graden.”

Wat komt op dit moment onze kant op?

“Een lagedrukgebied ontwikkelde zich op woensdag 16 februari midden op de oceaan. Er ligt een langgerekt koufront dat ongeveer van Florida tot Scandinavië reikt. In dit front ontwikkelt zich een frontale depressie. Evenwijdig aan het front, op ongeveer tien kilometer in de lucht, staat een straalstroom, ook wel jetstream genoemd, met winden van meer dan 180 knopen. Het is alleen nog de vraag waar de kern van de stormdepressies precies terecht komen.”

Is het gebruikelijk zo’n storm in de winter?

“Dit weer heeft niks met de winter te maken. Het is een echte herfststorm in de winter. Je zou nu temperaturen onder nul verwachten, maar deze lagedrukgebieden brengen alleen maar zachte lucht met temperaturen van om en nabij de 10 graden. Of dit met klimaatverandering te maken heeft, laat ik graag aan klimaatwetenschappers over.”

Hoe ver van tevoren kan je zo’n storm zien aankomen?

“Het heeft voor een zeiler geen zin om 10 dagen vooruit te kijken. Pas 48 uur van tevoren wordt het duidelijker. En zelfs daarna kan er nog veel veranderen. Als er een storm aankomt denkt men vaak: ‘oké, er komt een storm aan’, maar een zeiler neemt hier geen genoegen mee, die wil weten waar de depressie terecht komt, hoe hard de wind wordt en hoe hoog de golven worden.

Je kunt wel een week vooruit kijken, maar pas op het moment dat het voor de zeiler operationeel wordt, kan je de prognoses gebruiken die tot maximaal 48 uur vooruit lopen. De informatie moet zo up-to-date mogelijk zijn. Je hoeft in deze tijd niet overvallen te worden door een storm. Meteorologen hebben het weer tegenwoordig zó goed in de smiezen dat als het je toch overkomt, het meestal aan jezelf ligt.”


Ligt je boot goed vast?

In dit artikel lees je alle voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen om ervoor te zorgen dat je boot zonder schade de storm doorkomt.

Omslagfoto (c) Olaf Kraak – jachthaven IJmuiden

Tags: Last modified: 17 februari 2022
Sluiten