Actueel

Nadert de eerste officiële storm van 2021?

17:30

De meteorologen achten de kans aanwezig dat we op donderdag 11 maart te maken krijgen met de eerste storm van dit jaar. In de kustgebieden staat donderdag een overwegend stormachtige wind, maar als de wind wat zwaarder uitpakt kan het ook een poos stormen en daardoor kan het mogelijk tot de eerste officiële storm van 2021 komen. Onderstaand hebben we wat ‘stormgerelateerde’ informatie op een rijtje gezet. We vertellen zes voorzorgsmaatregelen die je boot helpen de storm door te komen, wat 9 Bft. kenmerkt, waarom stormen sinds 1,5 jaar namen krijgen en via welke webcams langs de Nederlandse kust je dit spectaculaire weer goed kunt aanschouwen.

Er is voor donderdag code geel afgegeven en in het hele land komen zware windstoten voor van 75-90 km/uur uit een zuidwestelijke richting. De windpiek valt in de tweede helft van de ochtend en aan het begin van de middag. Op dat moment is er in het noorden en westen plaatselijk kans op zeer zware windstoten van 100-110 km/uur. Wil je meer lezen over hoe weerwaarschuwingen tot stand komen? Klik dan hier.
Ook is er een waarschuwing  voor de scheepvaart uitgegeven. Bij Vlissingen, Rottum, Delfzijl, Harlingen, IJsselmeer en Marken waait er zuid tot zuidwest 7, bij Zierikzee zuid tot zuidwest 6 en bij Hoek van Holland, IJmuiden en Texel zuid tot zuidwest 8. Daarnaast wordt voor bepaalde gebieden af en toe mogelijk 9 voorspeld.

Klik op de afbeelding om naar het marifoonbericht toe te gaan.

In januari van dit jaar was er ook al kans op storm, maar toen kwam het in Nederland net niet tot een officiële storm. Zonder dat het tot een officiële storm kwam, heeft de sneeuwstorm van februari de naam Darcy gekregen. Darcy weerhield Idris van der Meer en zijn boot Dixbay niet van een winterse zeiltocht over het IJsselmeer en daarvan maakte hij de video die je in dit artikel vindt.

Check, check, double check

Natuurlijk wil je dat je boot zonder schade de storm doorkomt. Daarom kun je de volgende voorzorgsmaatregelen treffen om ervoor te zorgen dat er geen vervelende dingen gebeuren:

1. Staat je boot op de kant, zet deze dan vast aan de bok met twee spanbanden om de mast heen. Deze zorgen voor meer stevigheid;
2. Plaats indien nodig extra poten onder de bok;
3. Als de boot in het water ligt, bevestig dan een extra landvast;
4. Bevestig stukjes tuinslang of rubbers aan je lijnen, dit zorgt ervoor dat ze niet gaan schavielen;
5. Check nog eens extra of de buiskap goed vastzit;
6. Zorg dat de rolfok strak genoeg is aangetrokken zodat deze niet stuk kan klapperen.

© Buonasera

Windkracht 9

Sir Francis Beaufort baseerde de windkracht op de hoeveelheid zeil die een groot schip kon voeren bij een zwakke bries, storm of orkaan in. De winddruk werd uitgedrukt in kilogram per vierkante meter. De schaal van Beaufort wordt gebruikt voor de gemiddelde windsnelheid, niet voor de snelheid van rukwinden.

1 Bft. wordt in nautische benaming ‘zwak’ genoemd en kenmerkt zich door 1 – 3 knopen en kleine golfjes en er is net genoeg vaart om te kunnen sturen. Bij 4 Bft. wordt het al een ander verhaal. De wind is matig met 11 – 16 knopen wind en de golven zijn langer en er zijn veel schuimkoppen. Bij deze windkracht is het schip goed manoeuvreerbaar. Het zou kunnen dat we 11 maart te maken kunnen krijgen met 9 Bft. Deze windkracht (storm) gaat gepaard met 41 – 47 knopen en er zijn hoge golven en rollers en het zicht wordt slechter door schuimvlagen. Ben je benieuwd hoe krachtig 11 Bft. is? Klik dan hier.

Waar komt de naam Evert vandaan?

Wanneer het tot een storm komt, zal deze de naam Evert krijgen. Sinds 6 september 2019, de dag dat het stormseizoen van start is gegaan, krijgen stormen namen. Dit geldt voor stormen waarvoor code oranje of rood is afgegeven door het KNMI. In sommige gevallen kan een storm ook bij code geel een naam krijgen, bijvoorbeeld wanneer Groot-Brittannië of Ierland een storm een naam geeft die ook in Nederland tot onstuimig weer kan leiden of wanneer er een verwachting is van een mogelijke opschaling naar code oranje op een bepaald moment binnen code geel.
De reden dat stormen sinds 1,5 jaar namen krijgen, is dat uit onderzoek is gebleken dat mensen sneller onthouden wat er gaande is als een storm een naam krijgt. Uit een Brits onderzoek is gebleken dat naamgeving bij stormen het bewustzijn verhoogt over gevaarlijk weer en mensen ertoe aanzet om actie te ondernemen om schade en letsel te voorkomen. Met het geven van namen willen de weerdiensten dan ook het bewustzijn over gevaarlijk weer vergroten voordat het toeslaat.

Webcams

Bij harde wind kan het natuurlijk erg spoken op het water. De situatie vanachter een beeldscherm waarnemen, is best cool. Golven die over de pier beuken, zand dat over het strand jaagt en een strak gespannen rode vlag. Meestal zorgt onstuimig weer voor spectaculaire beelden. Hieronder vind je drie links van webcams langs de Nederlandse kustlijn. Benieuwd naar nog meer webcams? Klik dan hier.

Petten

Hoek van Holland

Renesse

Tags: , , , Last modified: 10 maart 2021
Sluiten