Bestemmingen

Zeilers weer welkom in Engeland

16:21

Sinds de Brexit levert een tochtje naar Engeland een stuk meer geregel op. Tel daar de quarantaine bij op die tijdenlang verplicht was, en het is duidelijk waarom er dit vaarseizoen historisch weinig zeilers een oversteek hebben gewaagd naar de overkant van de plas.

Saskia Groen in ‘t Woud en haar zeilmaat Wim van Herwijnen waren er als de kippen bij toen begin augustus bekend werd dat reizigers weer zonder quarantaine naar het Verenigd Koninkrijk mochten komen. Na een snelle PCR-test en de aanschaf van een Imray-overzeiler gooiden ze de trossen los op 3 augustus. Het werd een prachtige overtocht. Saskia’s boot, een Swan 38 Celeste  borrelde met een perfecte ruime wind richting de overkant. Saskia: “We voeren onder een kraakheldere sterrenhemel waarin vallende sterren een nagloeiende staart achterlieten tijdens hun val naar de aarde. Zalig.”

Eersie!

Eenmaal in Lowestoft aangekomen bleek Celeste de eerste Nederlandse boot die kwam inklaren sinds corona. “De commodore van de Royal Norfolk Sailing club stuurde zelfs een fotograaf voor een bericht in hun clubblad,” vertelt Saskia. Met een armvol fish & chips en een welverdiend biertje bekijkt het zeilkoppel het weerbericht en het blijkt dat een voorspelde depressie flink vroeger aankomt. De volgende ochtend moeten ze de terugreis alweer aanvaarden. Saskia: “Of die reis van tweeënhalve dag en 260 mijl het waard was voor één portie fish & chips? Absoluut!”

Celeste na een zware terugreis weer in IJmuiden

Celeste na een zware terugreis weer in IJmuiden

Ook oversteekplannen?

Een tochtje naar Engeland maken kan dus weer prima. Sterker nog, Celeste werd met open armen ontvangen door de Britse douaniers. Zorg er wel voor dat je het onderstaande regelt:

  1. Bewijs van een PCR-test
  2. Boek een tweede test (die van de bemanning van Celeste werden afgeleverd bij de Yacht Club)
  3. Bij het bestellen van deze testen krijg je een code die nodig hebt om bij het ‘UK Passenger Locator form‘ in te vullen.
  4. Stuur bovenstaand formulier alvast naar de jachthaven op de plek waar je in Engeland aan wilt komen voor vertrek.
  5. Eenmaal op Engelse wateren en binnen telefoonbereik, bel de ‘British National Yachtline’ om je aankomst te melden. Ze zullen vragen stellen over de btw-status van je boot, paspoorten en corona.
  6. Voor vertrek uit Engeland moet je het C1331-formulier invullen en door de marina laten scannen en opsturen.
  7. Bij terugkomst in Nederland moet je verplicht in thuisquarantaine, aangezien Engeland nog steeds wordt aangemerkt als oranje reisgebied.

Meer informatie over corona-maatregelen in het VK en onze andere buurlanden vind je hier.

Foto’s: Saskia Groen in ‘t Woud

Tags: , Last modified: 27 augustus 2021
Sluiten