Actueel

Coronaversoepelingen: landen gaan open, Nederlandse competitie van start

11:05

Stond je vakantieplanning en route nog in potlood opgetekend, er wordt steeds meer duidelijk. Er zijn afgelopen week veel versoepelingen doorgevoerd. Voor de mensen die van plan zijn naar het Noorden te reizen: naast Duitsland en Zweden, laat Denemarken vanaf komend weekend (zaterdag 27 juni 2020) weer toeristen uit andere Europese landen toe. Noorwegen blijft aan de andere hand voorzichtig, en communiceert als streefdatum 20 juli. Wel houden de Noren de Europese ontwikkelingen goed in de gaten, en kan dit snellere versoepeling betekenen. Houd daarom de officiële websites in de gaten, je vindt ze in het artikel: ‘Europa gaat langzaam open, waar kunnen we komende zomer naartoe?

Kielerkanaal, richting Denemarken

Van plan om komende zomer richting Scandinavië te varen? Koop de Zeilen Scandinavië bundel, en doe alvast inspiratie op. Met o.a. deze artikelen: ‘Naar de Oostzee – in je eentje naar Denemarken’, ‘Zweedse scheren voor beginners’, ‘Deenser dan Denemarken’, ‘Scandinavische pareltjes – Op weg’.

Naar het zuiden afzakken

Ook is er in het zuiden van Europa meer mogelijk. België en Frankrijk waren al open. En ook Spanje en Portugal hebben de grenzen weer open gegooid. Er gelden geen restricties meer, en men in vrij in zijn/haar doorreis naar het zuiden. Zelfs aan de Middellandse Zee zijn weer veel mogelijkheden, in bijvoorbeeld Italië en Kroatië.

De situatie in Griekenland ligt tijdelijk nog iets anders. Zeilboten zijn al wel welkom, maar tot 30 juni alleen met oorspronkelijke bemanning, die in quarantaine aan boord blijven. Vanaf 1 juli is er meer mogelijk. Hoe deze versoepelingen doorgezet worden is nog onduidelijk,

Nederlandse versoepeling

Tijdens de persconferentie van Minister President Mark Rutte kregen we gisteravond te horen dat de versoepelingen sneller worden doorgevoerd dan gepland. Daar kunnen we alleen maar blij mee zijn. Vanaf 1 juli zijn contactsporten, waaronder wedstrijdzeilen in de meeste gevallen onder valt, weer toegestaan.

Van thuis blijven, naar in gezinsverband varen, naar minimale bezetting op anderhalve meter aan boord, is het nu eindelijk zo ver. We mogen weer in competitieverband het water op. Meermansvaren, wedstrijden en zomercompetitie mogen in theorie over een kleine week alweer. Maar omdat veel van deze evenementen vergunningplicht hebben, is de verwachting dat vanaf 1 augustus de eerste wedstrijden weer van start gaan.

We zijn ontzettend benieuwd hoe dit in de praktijk er uit zal komen te zien. Want op het water hoeft me zich niet meer aan de anderhalve meter aan boord te houden. Maar aan de kant is dit nog wel de standaard.

Watersportverbond: Vanaf 1 juli mogelijk

  • Per 1 juli is zowel binnen- als buitensport weer toegestaan. Ook binnen-accommodaties van watersportverenigingen om te trainen mogen weer openen.
  • Voor alle leeftijdsgroepen geldt dat zij normaal contact mogen hebben. Tijdens trainingen en wedstrijden hoeft bij het sporten geen 1,5 meter afstand te worden gehouden.
  • Voorafgaand en na afloop van de sportbeoefening dienen sporters van 19 jaar en ouder wél 1,5 meter afstand tot elkaar te houden, waaronder in de kleedkamers en in de kantines die ook per 1 juli weer open mogen.
  • Kleedruimtes en toilet- en douchevoorzieningen van sportaccommodaties zijn weer open.
  • Geforceerd stemgebruik langs het water, zoals schreeuwen, is niet toegestaan.
  • Per 1 juli zijn wedstrijden, competities en evenementen weer toegestaan. Hierbij mag publiek aanwezig zijn. Controleer bij de gemeente onder welke condities (en vergunningen) de wedstrijden, zomercompetities en evenementen mogen worden gehouden.
  • Daarbij geldt dat toeschouwers 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden. In beginsel mogen er buiten maximaal 250 toeschouwers bijeen zijn (mits de gemeente akkoord is). En binnen maximaal 100 personen.
  • Daarnaast dienen de hygiëneregels van het RIVM gevolgd te worden.
  • Kijk voor meer informatie over de spelregels voor sport op de website van de Rijksoverheid.

(c) Chris Kasdorp

Verantwoord en veilig watersporten

Arno van Gerven, directeur van het Watersportverbond: “Dit is echt goed nieuws. Nu mogen we eindelijk weer. Ik gun het onze verenigingen en natuurlijk alle watersporters. Onze verenigingen hebben voorbeeldig meegewerkt de voorbije maanden, maar waren nu niet meer te houden. De verruiming voor andere sectoren ging knellen. Wij zijn goed voorbereid, kunnen onze sport reguleren en het is buiten. Wat mij betreft gaat heel Nederland deze zomer een boot in.”

Sportkantines weer open

Ook is tijdens de persconferentie officieel medegedeeld dat de sportkantines en terrassen op sportverenigingen per 1 juli open mogen. Dit was al reeds aangekondigd, maar diende nog officieel bevestigd te worden. Met de protocollen die klaar liggen kunnen de voorzieningen nu snel ingericht worden voor de (her)opening.

(c) Klaas Wiersma Media

Zeilagenda vult zich langzaam

Augustus

22
Zeilen Markerwaddenrally
Watersportvereniging IJburg

22 – 23
Bries Open
ZV Noordwijk

27 – 30
NK 16 m2
ZV Belterwiede

28-30
Damen Breskens Sailing Weekend
Verbondsbezem Breskens

September

5-6
Pampus regatta 2020
Durgerdam

11-12
100 Mijl Bruine Bank Race
Verbondsbezem Scheveningen

11-13
Zuiderzee Regatta
Verbondsbezem Muiden

18-20
Open Dutch Sailing Championships
Medemblik

19-20
Lelystad Regatta
WSV Lelystadhaven

Oktober

2-4
Medemblik regatta
Medemblik

* Zeilkalender onder voorbehoud van eventuele veranderingen. De komende tijd zullen we de evenementenkalender vullen met alle relevante informatie.

Tags: , , , , , , , , Last modified: 25 juni 2020
Sluiten