Actueel

Vakantieplanning: wat je moet weten als je naar het Noorden vertrekt

11:23

Het Noorden van Nederland heeft vakantie. Met de grenzen die langzaam weer open gaan, behoort een vakantie naar de Oostzee zeker tot de mogelijkheden. Wat is de status van de Scandinavische landen en waar moet je rekening mee houden?

Duitsland – Het Duitse Wad over, de Duitse bocht door en aanmeren in Cuxhaven…het is weer allemaal mogelijk. Cuxhaven voert momenteel het beleid dat de haven voor 80% vol mag liggen, dus op voorhand informeren is raadzaam. Denemarken is ook weer voor passanten geopend. Wel moet je als toerist aantonen dat je minimaal zes nachten in Denemarken verblijft. Meer over deze regen hieronder. Bijzonder wordt het als je in Finland aankomt. Zij houden hun landsgrenzen nog een tijdje gesloten. Maar op de officiële website van de Finse overheid staat: ‘Travel by pleasure craft is possible from Schengen countries.’ Dus al zeilend kun je dit land dus gewoon aandoen. Zweden is zonder enige restricties binnen te varen, terug in Nederland geldt momenteel nog wel de regel om veertien dagen in (zelf)quarantaine te gaan. Houd de officiële berichtgeving hierover in de gaten voor veranderingen. En tenslotte Noorwegen. Het land is voornemens vanaf 15 juli buitenlandse toeristen vanuit een aantal Europese landen binnen te laten. Onduidelijk is nog om welke landen het precies zal gaan. Houd de actuele situatie via de officiële kanalen goed in de gaten.

Bij het maken van een reisplanning komen veel zeilers achter een wel erg opmerkelijke regeling in Denemarken. De Deense overheid legt buitenlandse toeristen namelijk momenteel de regel op om minimaal zes nachten in het land te overnachten. Dit geldt ook voor booteigenaren die bijvoorbeeld op doorreis naar Zweden, Noorwegen of Polen zijn. Ga je aan land, dan ben je aan zes overnachtingen verplicht. Deze overnachtingen hoeven niet allemaal in dezelfde haven te zijn, je kunt op voorhand de overnachtingen in de gekozen havens boeken. De Deense ‘Vereniging van Havens voor Pleziervaartuigen’ (FLID) heeft hiervoor een proforma formulier (wel rechtsgeldig) opgesteld (die vind je hieronder). Hier kan tijdens of naderhand naar gevraagd worden door politie of douane. Heb je niet zoveel weken de tijd, dan is direct naar Zuid-Zweden zeilen misschien een goede optie. Door Deens vaarwater zeilen is geen probleem.

In de veelgestelde vragen op politi.dk lezen we het volgende:

Holiday | You are a yachtsman

You can go on holiday in Denmark in your own boat or in a rented boat if you can provide proof that you will stay for at least six nights in a yachting marina. You do not have to spend all six nights in the same marina.

Zoals het nu staat is de regel nog van kracht tot 31 augustus. Maar de ontwikkelingen rondom versoepeling van de coronamaatregelen volgen elkaar snel op. Houd daarom de officiële websites van Deense overheid en het actuele nieuws in de gaten.

Download document

Tags: , , , , , , , Last modified: 11 juli 2020
Sluiten