Actueel

Vakantie op eigen kiel naar buitenland? Hier kun je heen

13:51

Dit liveblog is gesloten

Ieder land houdt er zijn eigen coronamaatregelen op na. Waar kun je deze zomer heen met de boot? Richting de Oostzee: Duitsland, Denemarken, Noorwegen of Zweden. Richting het zuiden: België, Frankrijk of het Verenigd Koninkrijk. We zetten de mogelijkheden en onmogelijkheden per land voor je op een rij en werken de informatie regelmatig bij.

Richting Oostzee, in het kort:

 • Duitsland – JA, BEPERKINGEN (update 28 juli 2021)
  • met negatief testresultaat, vaccinatie of herstelbewijs
  • anders quarantaine
 • Denemarken – JA (update 28 juli 2021)
  • met negatief PCR-testresultaat van max 72 uur oud of negatief antigeen-testresultaat van max 48 uur oud
  • gevaccineerden kunnen vrij naar Denemarken reizen
 • Noorwegen – ongevaccineerd: NEE, tenzij. Gevaccineerd: JA (update 27 juli 2021)
  • ongevaccineerd niet mogelijk, tenzij je op bezoek gaat bij familie, dan is test en quarantaine noodzakelijk
  • gevaccineerd (EUDCC): vrij toegankelijk
  • gedeeltelijk gevaccineerd: 10 dagen quarantaine
 • Zweden – ongevaccineerd: JA, BEPERKINGEN. Gevaccineerd: JA (update 27 juli 2021)
  • ongevaccineerd: negatieve gecertificeerde testuitslag van maximaal 72 uur oud verplicht voor iedereen.
  • gevaccineerd (EUDCC): vrij toegankelijk
  • gedeeltelijk gevaccineerd (1e dosis minimaal 2 weken geleden ontvangen): vrij toegankelijk

Richting Kanaaleilanden, in het kort:

 • België: JA, BEPERKINGEN
  • vul op voorhand een formulier in als je per boot reist, of langer dan 48 uur blijft. (update 12 augustus 2021)
 • Nederland vanuit België: BEPERKINGEN
  • reizigers uit België moeten een coronabewijs voorleggen om naar Nederland te reizen. (update 12 augustus 2021)
 • Frankrijk: JA, BEPERKINGEN
  • je mag binnen met een bewijs van vaccinatie, een antigene- of negatieve PCR-test, niet ouder dan 24 uur. Alle reizigers moeten voor aankomst een COVID-19-verklaring tekenen.  (update 12 augustus 2021)
 • Verenigd Koninkrijk: JA, QUARANTAINE (update 20 augustus 2021)
  • met negatief testresultaat en 10 dagen quarantaine
  • geldt ook voor gevaccineerden
 • Jersey: JA, BEPERKINGEN (update 20 augustus 2021)
  • PCR-test bij aankomst en quarantaine tot uitslag bekend is
  • ook PCR-test voor gevaccineerden, maar dan zonder quarantaine
 • Guernsey: JA, QUARANTAINE (update 20 augustus 2021)
  • gevaccineerd: PCR-test bij aankomst en quarantaine tot uitslag bekend is
  • ongevaccineerd: dertien dagen in quarantaine

Richting Oostzee

Duitsland

Update 28 juli

In het kort: De kleurcode van Duitsland is groen, maar let op: er zijn inreisbeperkingen. Sinds 27 juli 2021 is Nederland voor Duitsland hoogincidentiegebied. Ben je de afgelopen tien dagen in Nederland en geen ander risicogebied geweest? Dan moet je je vóór vertrek registreren. Ook moet je vóór vertrek op de registratiewebsite je (digitaal) vaccinatiebewijs, herstelbewijs of ook het negatieve testresultaat uploaden. Bij aankomst in Duitsland gaan reizigers die geen bewijs van herstel of vaccinatie kunnen overleggen in quarantaine. De regels gelden voor kinderen vanaf 6 jaar en doorreizigers zijn uitgezonden.

Update 17 juli

Per 18 juli verandert er een en ander om Duitsland in te reizen, want Nederland wordt voor Duitsland risicogebied. Ben je de afgelopen tien dagen alleen in Nederland geweest? Dan moet je je vóór vertrek registreren. Als je het negatief testresultaat, het (digitaal) vaccinatiebewijs of herstelbewijs uploadt tijdens het registreren, dan hoeft je niet in quarantaine.
Laat je je in Duitsland testen, dan ga je voor het testen en tot ontvangst van het negatief testresultaat in quarantaine. Je kunt een PCR-test of een antigeen sneltest laten afnemen. Doorreizigers en personen die maximaal 24 uur in Duitsland blijven zijn uitgezonderd.

Update 08 juli 2021

De kleurcode van Duitsland is groen. Ben je de afgelopen tien dagen alleen in Nederland geweest? Dan kun je zonder inreisbeperkingen, als je niet per vliegtuig gaat, naar Duitsland reizen. A

Update 01 juli 2021

Ben je de afgelopen tien dagen alleen in Nederland geweest? Dan kun je zonder inreisbeperkingen, als je niet per vliegtuig gaat, naar Duitsland reizen. Als je terugkeert naar Nederland hoeft je geen coronabewijs te laten zien en hoef je niet in quarantaine.

Situatie

Negatieve testuitslag verplicht voor iedereen, behalve mensen uit Friesland, Groningen of Zeeland.

De kleurcode van Duitsland is geel. Na een verblijf in Duitsland hoef je bij terugkeer in Nederland dus geen negatieve test te overleggen en niet in (thuis)quarantaine te gaan.

Reizen naar Duitsland

Er zijn een aantal inreisbeperkingen voor reizen van Nederland naar Duitsland. Zo moet je je voor vertrek naar Duitsland registreren. Laat je je in Nederland op corona testen en is het testresultaat negatief? Dan hoef je bij aankomst in Duitsland niet in quarantaine. Je kunt er ook voor kiezen om je in Duitsland op corona te laten testen, maar dan moet je de uitslag in quarantaine afwachten.  Reizigers die uit één van deze provincies naar Duitsland reizen hoeven zich niet voor aankomst te registreren en hoeven ook niet in quarantaine bij aankomst in Duitsland.
Als je met het vliegtuig naar Duitsland gaat, dan moet je wel een negatief testresultaat (PCR of antigeen) bij het inchecken kunnen tonen.

Lokale maatregelen

In heel Duitsland moet je minimaal 1,5 meter afstand houden van anderen. Iedereen is verplicht een mondkapje te dragen in onder andere het openbaar vervoer, winkels, openbare gebouwen, kantoren, bij de dokter en in bepaalde winkelstraten. Dit mondkapje moet een medisch gezichtsmasker zijn, in sommige deelstaten is het dragen van een FFP2-masker verplicht.

Meer informatie

Wil je meer lezen over het reisadvies naar Duitsland. Kijk dan op nederlandwereldwijd.nl.


Denemarken

Update 28 juli

In het kort: De kleurcode voor Denemarken is geel. Je kunt naar Denemarken reizen met: je coronabewijs (Digitale Corona Certificaat), als je 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent of kunt laten zien dat je hersteld bent van COVID-19, een negatieve PCR-test op zak hebt die niet ouder dan 72 uur is of een negatieve antigeentest van niet ouder dan 48 uur hebt.Houd er rekening mee dat je bij terugkeer uit een geel gebied naar Nederland je vanaf 8 augustus 2021 een coronabewijs moet laten zien.

Update 19 juli 2021

De kleurcode voor Denemarken is nog steeds geel. Je kunt naar Denemarken reizen met: je coronabewijs (Digitale Corona Certificaat), als je 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent of kunt laten zien dat je hersteld bent van COVID-19, een negatieve PCR-test op zak hebt die niet ouder dan 72 uur is of een negatieve antigeentest van niet ouder dan 48 uur hebt. (Kinderen jonger dan 13 jaar hoeven niet getest te worden.)

Reizen naar Denemarken

Reizigers uit EU- en Schengenlanden mogen naar Denemarken reizen als zij volledig gevaccineerd zijn tegen COVID-19 of als zij kunnen laten zien dat ze hersteld zijn van COVID-19. Alle andere reizigers moeten om Denemarken in te reizen een negatieve COVID-19-test laten zien (sneltesten zijn toegestaan). Alleen volledig gevaccineerden zijn vrijgesteld van deze beperkingen.

Lokale maatregelen

Houd er rekening mee dat je in Denemarken geen 1,5 meter afstand moet houden, maar twee meter. Daarnaast zijn in het Openbaar Vervoer, de horeca (niet als je zit), winkels en winkelcentra voor iedereen van 12 jaar en ouder een mondkapje verplicht. In Denemarken moeten personen die geen vaccinatie of eerdere infectie  hebben gehad, een negatieve test voorleggen om toegang te krijgen tot de meeste diensten,  zoals restaurants, cafés en culturele activiteiten en attracties.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over Denemarken op de website van de Deense ministerie van Buitenlandse Zaken.


(c) Mikael Broms/iStock

Zweden

Update 27 juli 2021

In het kort: ongevaccineerd, met negatief testresultaat met certificaat kom je binnen. Gevaccineerd, met EU-vaccinatiebewijs (EUDCC) kun je zonder restricties het land binnen. Beperkingen voor gedeeltelijk gevaccineerden.

Situatie

Zweden is ‘groen’.

Zonder vaccinatie

Mensen van 18 jaar en ouder moeten negatieve resultaten kunnen overleggen van een binnen 72 uur voor aankomst en voor vertrek afgenomen coronatest. Aanvaarde tests zijn antigeen, TMA, PCR en LAMP. Op het certificaat moeten naam, tijdstip, datum, soort test, testresultaat en de uitgever van het certificaat zijn vermeld. Een certificaat in louter Nederlands is niet voldoende; Engels, Zweeds, Noors, Deens of Frans wel.

Heb je al corona gehad – ten minste 11 dagen geleden en niet langer dan 180 dagen geleden – dan mag je ook inreizen. Je moet dan wel een positief testresultaat uit die periode kunnen overleggen als ‘herstelbewijs’.

Helemaal of gedeeltelijk gevaccineerd

Ben je gevaccineerd? Dan kun je zonder restricties Zweden binnen. Heb je ten minste 14 dagen geleden een eerste vaccindosis gehad? Dan ben je, als je daar een bewijs van hebt, ook welkom.

Lokale maatregelen

Je moet ‘afstand houden van andere mensen en drukke plaatsen mijden.’ Er is niet gespecificeerd hoeveel afstand je moet houden.

Meer informatie


(c) Ivar Smits/Floris van Hees

Noorwegen

Update 27 juli 2021

In het kort: Noorwegen is niet toegankelijk voor ongevaccineerden, tenzij je op familiebezoek gaat, maar dan moet je in quarantaine. Ben je wel gevaccineerd, dan mag je het land zonder restricties binnen.

Familiebezoek of noodzaak

Noorwegen is ‘groen’. Voor (essentieel) werk of voor het bezoeken van familie mag je Noorwegen ongevaccineerd binnen. De regels die dan gelden zijn afhankelijk van de kleur van jouw land. Welke kleur Nederland of België is volgens Noorwegen, vind je op deze website. Testen en 10 dagen quarantaine zijn de norm.

Gedeeltelijk gevaccineerd

Ben je gevaccineerd en heb je het EUDCC (het EU-vaccinatiebewijs), dan mag je Noorwegen onbeperkt binnen. Noorwegen hanteert ‘gedeeltelijke vaccinatie’. Je bent gedeeltelijk gevaccineerd als je: langer dan 3 weken geleden je eerste vaccinatie hebt gehad, maar de tweede nog niet. Je moet je voor aankomst in Noorwegen registreren, een negatief PCR-testresultaat kunnen overleggen en 10 dagen in quarantaine. De eerste drie dagen daarvan moet je doorbrengen in een quarantainehotel. Bij een negatieve test op dag 4 mag je de rest van de periode doorbrengen in een hotel of huisje van eigen keus.


Richting Kanaaleilanden

Oostende. Foto via Pxhere

België

Update 12 augustus 2021

In het kort: Nederland wordt sinds 17 juli 2021 beschouwd als rood gebied. Blijf je langer dan 48 uur of reis je met boot, vliegtuig? Vul binnen 48 uur voor aankomst het Passagier Lokalisatie Formulier in.

Situatie

De kleurcode van België is geel. Na een verblijf in België moet je vanaf 8 augustus een coronabewijs laten zien bij terugkomst naar Nederland.

Reizen naar België

Iedereen die langer dan 48 uur in België verblijft of reist per vliegtuig of boot, moet op voorhand een Passenger Locator Formulier invullen. Een zelfbeoordelingsformulier dat is geïntegreerd in het Passengier Lokalisatie Formulier bepaalt of je een hoog-risicocontact bent. In de praktijk geldt dat reizigers uit rode gebieden (zoals Nederland) niet in quarantaine moeten als zij beschikken over een Digitaal Corona Certificaat (DCC) met volledige vaccinatie (+ 2 weken), of een recente (maximaal 72 uur voor aankomst) negatieve PCR-test of herstelcertificaat. Reizigers uit donkerrode gebieden moeten een PCR-test ondergaan bij aankomst en in quarantaine tot een positief resultaat. Zij ontvangen per SMS of telefoon aanvullende informatie over de test- en quarantaineverplichtingen. Krijg je geen sms? Dan moet je niet in quarantaine, noch je laten testen. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden. Bij verblijf minder dan 48 uur is er geen test nodig.

Nieuwpoort. Foto via Pxhere

Geldende maatregelen

In de haven zijn mondkapjes verplicht op plaatsen waar je elkaar niet op 1,5 meter kunt passeren (m.u.v. kinderen jonger dan 12), zoals een smalle steiger. Verder is een mondkapje verplicht in alle openbare ruimtes. Lokaal kunnen er andere maatregelen gelden.

Je mag acht mensen op je boot uitnodigen. Kinderen tot 12 jaar zijn niet inbegrepen in de limiet. Restaurants en winkels zijn open. Na 20.00 uur kun je in de supermarkt geen alcoholische dranken meer kopen. Stranden zijn open, als het niet te druk wordt. Informatie is te vinden op: Stranden info en via de app U Vlaanderen.

Meer informatie


Nederland (vanuit België)

Update 12 augustus 2021

In het kort: Vanaf 8 augustus vraagt Nederland een coronabewijs om het land binnen te komen. Dat geldt voor iedereen vanaf 12 jaar. Aan de grens worden er steekproefcontroles gehouden. Wie minder dan 12 uur in Nederland verblijft moet geen coronabewijs voorleggen.

Situatie

Nederland kleurt rood volgens de EU Traffic-light kaart, Groningen donkerrood. Verblijf je langer dan 48 uur in Nederland, dan moet je voor je terugkomst naar België het Passagier Lokalisatie Formulier invullen.

Reizen naar Nederland

Nederland werkt met eigen kleurcodes. Momenteel is België geel. Bij aankomst moet je een negatieve COVID-19-test kunnen voorleggen, een bewijs van vaccinatie of een bewijs van herstel van COVID-19. De geldigheid van een PCR-test is 48 uur, van een sneltest is dat 24 uur. Aan de grens worden steekproefcontroles gehouden. Die controles zijn volgens de Nederlandse Koninklijke Marechaussee gericht op Nederlandse reizigers die terugkeren naar huis, maar auto’s met Belgische nummerplaten kunnen ook gecontroleerd worden. Een boete kost 95 euro. Of er ook in de havens wordt gecontroleerd is niet bekend.

Geldende maatregelen

Een mondkapje is enkel op het openbaar vervoer verplicht. Alle eet- en drinkgelegenheden zijn weer open maar sinds 10 juli 2021 moet de horeca tussen middernacht en 6 uur ’s ochtends sluiten. Je moet een vaste zitplaats innemen en anderhalve meter afstand houden. Reservatie, registratie en gezondheidscheck zijn verplicht.

Meer informatie


Honfleur. Foto via Pxhere

Frankrijk

Update 12 augustus 2021

In het kort: alle reizigers moeten voor aankomst een COVID-19-verklaring tekenen. Reizigers uit Europa met een vaccinatiecertificaat, een antigene- of PCR-test, mogen Frankrijk binnen zonder verdere test- of isolatieverplichtingen.

Situatie

De kleurcode voor Frankrijk en Corsica is geel. Na een verblijf in een geel gebied moet je vanaf 8 augustus een coronabewijs laten zien bij terugkeer naar Nederland.

Reizen naar Frankrijk

Per 18 juli 2021 werden de grenscontroles verscherpt. Reizigers uit risicolanden zonder sanitaire pas moeten dan verplicht 7 dagen in (zelf)quarantaine. Quarantaine is niet nodig als je in het bezit bent van een negatief testresultaat van een PCR-test of een antigeen test (niet ouder dan 24 uur).  Alle reiziger moeten een verklaring tekenen waarin staat dat je geen COVID-19-symptomen hebt en dat je in de 14 dagen voor je reis geen contact hebt gehad met een bevestigd geval. Ook verklaar je dat je akkoord gaat met je verplichtingen als reiziger. Niet EU-ingezetenen moeten bij aankomst in Frankrijk 7 dagen in quarantaine, waarna je op dag 7 opnieuw een PCR-test moet laten uitvoeren. Dit geldt voor alle reizigers vanaf 12 jaar. Voor toeristen geldt dat ze 49 euro moeten betalen voor een PCR-test en 29 euro voor een antigeentest.

Per boot en vliegtuig

Kom je met de boot? De Franse Kustwacht is heel actief en kan aan boord komen om je documenten na te kijken. Zorg dat je papierwerk in orde is. Hou alle documenten bij die aantonen uit welk land je reisde en hoelang je er verbleef.

Ook per vliegtuig moet je een eigen verklaring overleggen waarin staat dat je geen symptomen van COVID-19 hebt. Vermeld naast je contactgegevens ook de datum, het nummer van de vlucht en je stoelnummer voor eventueel contactonderzoek. Deze verklaring wordt op sommige vluchten uitgegeven op een voorgeschreven document van de vliegmaatschappij. Let op: als een reiziger bij vertrek symptomen vertoont, kan toegang tot de vlucht geweigerd worden.

La Rochelle. Foto via Pxhere

Wat zijn de geldende maatregelen?

Mondkapjes zijn verplicht in afgesloten openbare ruimtes, zoals openbaar vervoer, taxi’s, restaurants en cafés. Er geldt een fysieke afstand van ten minste 1 meter. Restaurants en winkels zijn open.

Vanaf 21 juli is de gezondheidspas (Pass Sanitaire) ook nodig voor recreatieve en culturele locaties met meer dan 50 bezoekers. Die regel werd in augustus verder doorgetrokken: cafés, restaurants, winkelcentra en ziekenhuizen zijn enkel toegankelijk met de sanitaire pas. Voor jongeren tussen 12 en 17 jaar geldt deze regel pas vanaf 30 augustus.

Waar vind je meer informatie?


Tim Green /CC BY-SA 2.0

Verenigd Koninkrijk

update 20 augustus 2021

In het kort: vanuit een ‘oranje’ land, zoals Nederland en België worden gezien door het Verenigd Koninkrijk, moet je tevoren een formulier invullen, negatief PCR-testen en 10 dagen in quarantaine.

Situatie

De kleurcode van het Verenigd Koninkrijk (VK) is oranje, maar het land is aangemerkt als zeer hoog-risicogebied vanwege een zorgwekkende variant van het coronavirus (Delta-variant).

Reizen naar het Verenigd Koninkrijk

Los van de gebruikelijke formaliteiten die er zijn bij het reizen naar een land buiten de Europese Unie, dien je rekening te houden met strenge maatregelen. Vanuit een land in een oranje zone, zoals België en Nederland, die je aantoonbaar negatief getest te zijn maximaal 3 dagen voordat je vertrekt naar het Verenigd Koninkrijk. Deze verplichting geldt ongeacht eventuele vaccinatie. Verder moet je vast een test boeken en betalen op dag 2 na aankomst en dag 8 na aankomst. Daarna moet je 10 dagen in quarantaine.

Tim Green /CC BY-SA 2.0

Lokale maatregelen

In het VK moet je minimaal 2 meter afstand houden van personen buiten jouw huishouden. Ook is het verplicht een mondkapje te dragen in winkels, in het OV en in gebedshuizen. Restaurants en winkels zijn open.

Meer informatie

 • informatie van de overheid over inreizen in het Verenigd Koninkrijk via gov.uk.

Jersey

Update 20 augustus 2021

In het kort: reizigers uit België en Nederland moeten negatief PCR-testen in quarantaine tot een negatief testresultaat bekend is. Gevaccineerden moeten testen, maar hoeven niet in quarantaine.

Reizen naar Jersey

Je moet in de 48 uur voor aankomst een Travel Form invullen. Als je gevaccineerd bent met een in het VK goedgekeurd vaccin (Pfizer/AstraZeneca/Moderna/Janssen), moet je bij binnenkomst een PCR-test doen, maar hoef je het resultaat niet in isolatie af te wachten. Ben je niet gevaccineerd, dan moet je ook testen en moet je het resultaat in quarantaine afwachten. Ben je niet gevaccineerd en wil je niet testen, dan moet je 14 dagen in quarantaine.

Kom je per boot, dan mag je alleen in St. Helier aanleggen, waar je van tevoren een plaats moet reserveren via Jersey Marinas +44(0) 1534 447730 or +44(0)1534 447708 of via e-mail: jerseymarinas@ports.je

Lokale maatregelen

2 meter afstand is de norm, maar 1 meter is het minimum. In het openbaar vervoer en in andere publieke gebouwen is een mondkapje verplicht voor mensen vanaf 12 jaar. Reizigers die per boot aankomen en aan land een accommodatie hebben, moeten onderweg een mondkapje dragen.

Meer informatie

 • op de coronawebsite van de overheid vind je meer informatie: gov.je
 • bekijk het classificatiesysteem en bijbehorende overzichtelijke inreismaatregelen op deze website

De haven van Guernsey

(c) Annemieke Stallaert/Willem Triki

Guernsey

Update 20 augustus 2021

In het kort: volledig gevaccineerde reizigers vanuit Nederland en België moeten een PCR-test laten uitvoeren en in zelfisolatie tot een negatief resultaat bekend is. Niet-gevaccineerden moeten in zelfisolatie.

Reizen naar Guernsey

Reis je naar Guernsey, dan moet je een Travel Tracker-account aanmaken en bijhouden, voorafgaand aan de reis.

België en Nederland vallen volgens het classificatiesysteem van Guernsey onder categorie 2, tenzij je de afgelopen veertien dagen een rood land bezocht hebt. Reizigers uit categorie 2-landen moeten bij aankomst een PCR-test laten uitvoeren en in zelfisolatie tot een negatief resultaat bekend is. Op dag zeven van je verblijf moet je je opnieuw laten testen. Niet-gevaccineerden moeten 21 dagen in zelfisolatie. Deze mag je vroeger beëindigen als de PCR-test op dag dertien negatief is.

Lokale maatregelen

Er zijn geen aanvullende maatregelen meer van kracht op het gebied van afstand houden of mondkapjes.

Meer informatie

 • op de coronawebsite van de overheid vind je meer informatie: covid19.gov.gg

Omslagfoto (c) Sanne Van Giel

Tags: , , Last modified: 23 maart 2023
Sluiten