Bestemmingen

Oversteek naar Engeland: de regels op een rij

Hoe werkt dat inklaren nou precies?

13:21


Vaarwijzer De Engelse Oostkust

Vaarwijze Engelse Oostkust

Waar je ook naartoe gaat aan de overkant van de Noordzee, het is beschreven in De vaarwijzer Engelse Oostkust. Van Ramsgate tot de Schotse grens.
In deze herdruk zijn havenaanlopen weer up to date en ook de windparken op zee zijn erin opgenomen, evenals de nieuwe regels met betrekking tot Brexit.


Inklaren

Sinds het VK door de Brexit geen onderdeel meer is van de EU, kun je er niet meer zomaar aanmeren en vieren dat je overkant bereikt hebt: je moet eerst inklaren. Je kunt je hiervoor tussen 24 en 2 uur voor aankomst aanmelden bij de douane. Dit doe je het makkelijkst door het sPCR (Pleasure Craft Report) online in te vullen. Via de site van de overheid kun je een account aanmaken om je gegevens, scheepsinformatie, bemanningslijst, goederendocumentatie en reisplan gemakkelijk online door te geven.

De sPCR is de digitale versie van het C1331-formulier, dat voorheen alleen per post of in Excel-versie in een e-mailbijlage verstuurd kon worden. Opslaan en later aanpassen is met de online versie wel mogelijk, zodat je het thuis vast kunt voorbereiden en vlak voor aankomst op zee (met weer internet) eventuele laatste wijzigingen kunt doorgeven. Deze informatie is dan voor zowel Border Force als de HMRC (kustwacht) beschikbaar, zodat je niet meer met twee instanties apart hoeft te communiceren.

oversteek engeland regels
Krijtrotsen bij Dover (c) CC0

Quarantaine

Eenmaal binnen de 12-mijlszone, in Britse wateren, moet je aan stuurboord de gele Q-vlag hijsen. Zorg ervoor dat de vlag duidelijk zichtbaar is. Je telefonisch melden is niet nodig als je het formulier online hebt ingevuld. Je mag niet aan wal voordat je officieel bent ingeklaard. Eenmaal ingeklaard mag je de quarantainevlag weer strijken.

Papieren en overige regels

Tenslotte is het belangrijk om voor vertrek te controleren of je alle benodigde documenten aan boord hebt. Zo kan de douanebeambte vragen naar de verzekeringspolis of het eigendomsbewijs van je boot. En vergeet je eigen paspoort niet – een ID-kaart volstaat niet meer. Voor pleziervaartuigen kleiner dan 24 meter is een vaarbewijs niet verplicht. En als je korter dan zes maanden in het Verenigd Koninkrijk verblijft, heb je ook geen visum nodig.

Een uitgebreid overzicht van alle andere regels voor zelf naar het VK zeilen vind je hier. Je huisdier mag bijvoorbeeld niet mee aan boord en de douane zal je vragen of je goods to declare hebt. Tot slot moet je het de HMCR ook weer laten weten wanneer je het Verenigd Koninkrijk verlaat.

Vaarwijze Engelse Oostkust

Vaarwijzer

Wil je meer tips en uitgebreidere informatie over naar Groot-Brittannië zeilen? Of wil je alvast wegdromen bij de talloze leuke plaatsjes die je aan kunt doen? Lees dan de Vaarwijzer De Engelse oostkust. Hierin neemt Anje Valk je mee langs allerlei prachtige, intrigerende bestemmingen, zoals de Theemsdelta, de Noord­-Engelse kust tot aan de Schotse grens en natuurlijk Lowestoft en Pin Mill. Deze vierde, herziene editie bevat tevens updates over de nieuwe windmolenparken aan de kust en de aangepaste bepalingen voor de zeevaart sinds de Brexit.

Tags: , , Last modified: 1 juli 2024
Sluiten