Bestemmingen

De Noordzee over, op naar Engeland!

Maar, hoe zat het ook alweer met de douaneregels?

17:20

Zeilend naar Engeland, denk aan de brexit

Sinds de Brexit in 2021 definitief is geworden, is het een stuk minder vanzelfsprekend om voet aan de wal te zetten in het Verenigd Koninkrijk (VK). Wil je tegenwoordig de Noordzee over dan moet je met een aantal zaken rekening houden en daarover lees je hieronder meer. Gelukkig zijn we in de jachthavens in Engeland nog steeds meer dan welkom. De jachthavens van Dover (zowel de nieuwe haven als Granville dock, Wellington dock en Tidal dock) zijn tot eind augustus niet toegankelijk vanwege werkzaamheden. Voor de overige bestemmingen geldt in principe: paspoorten klaar? Zeilen maar!

Hijs de gele vlag

Als je van buiten het VK komt, moet je de gele ‘Q’-vlag voeren. Zorg ook dat deze goed zichtbaar is zodra je de Britse wateren opgaat (de 12-mijlslimiet). Haal de vlag pas weg als je klaar bent met de aangifte bij de douane. Als je je hier niet aan houdt, kun je een boete verwachten. Het is gebruikelijk de Britse gastenvlag pas te hijsen als je van de douane toestemming hebt om de ‘Q’-vlag te strijken.

Vul het formulier in

Als je rechtstreeks van buiten komt, moet je de National Yachtline bellen. Deze instantie zal je vragen om het formulier C1331 (deel 2) in te vullen. Houd er rekening mee dat je geen voet aan wal mag zetten, totdat een officier van de grenswacht je daar toestemming voor geeft.

Omdat je van zowel de National Yachtline als de Border Force toestemming nodig hebt om het VK te mogen betreden, is het raadzaam het C1331 formulier voor vertrek in Nederland in te vullen. Deze kun je dan het beste als digitaal excel-bestand naar beide instanties mailen. Vaak krijg je dan binnen afzienbare tijd een reactie. Dat voorkomt dat je lang voor de kust moet blijven wachten, omdat je (nog) geen toestemming hebt om aan land te komen. Heb je een huisdier aan boord? Vermeld dit dan ook.

Als je met minder dan twaalf opvarenden vaart, moet de schipper of persoon die verantwoordelijk is voor het vaartuig, ervoor zorgen dat de voornamen, geboortedatums en nationaliteiten worden verstrekt van alle passagiers.
Verlaat je het VK weer? Vul dan deel 1 van het formulier C1331 in.

Invoerrechten en btw

En nog een punt van aandacht: één van de voordelen van de Europese Unie is dat je niet te maken hebt met invoerrechten en het dubbel afdragen van de belasting op goederen en diensten: btw, in het Engels VAT. De douanier van de Engelse Yachting Line zal je vragen naar goods to declare. Dat gaat dan om de bekende zaken als drank, tabak, grote geldsommen en wapens.

Wil je nog meer lezen over met je boot van en naar het VK gaan? klik dan hier.

Tags: Last modified: 7 juli 2022
Sluiten