Bestemmingen

Coronamaatregelen weg, op naar Engeland!

Maar let wel op de nieuwe douaneregels

11:11

Ook in het Verenigd Koninkrijk (VK) zijn de meeste coronamaatregelen verworpen, maar dat geldt niet voor de richtlijnen die naar aanleiding van de Brexit zijn ontstaan. Als je het VK, Engeland aan wilt doen moet je met een aantal zaken rekening houden en daarover lees je hieronder meer. Gelukkig is het gewoon nog mogelijk om koers richting de overkant te zetten.

Hijs de gele vlag

Als je van buiten het VK komt, moet je de gele ‘Q’-vlag voeren, zodat deze gemakkelijk kan worden gezien zodra je de Britse wateren opgaat (de 12-mijlslimiet). Haal de vlag pas weg als je klaar bent met de aangifte bij de douane. Als je je hier niet aan houdt, kun je een boete verwachten.

Vul het formulier in

Als je rechtstreeks van buiten komt, moet je de National Yachtline bellen. Deze instantie zal je vragen om het formulier C1331 in te vullen. Houd er rekening mee dat je geen voet aan wal mag zetten, totdat een officier van de grenswacht zegt dat dit is toegestaan. Heb je een huisdier aan boord? Vermeld dit dan ook.
Als je met minder dan twaalf opvarenden vaart, moet de schipper of persoon die verantwoordelijk is voor het vaartuig, ervoor zorgen dat de voornamen, geboortedatums en nationaliteiten worden verstrekt van alle passagiers.
Verlaat je het VK weer? Vul dan deel 2 van het formulier C1331 in.

Invoerrechten en btw

En nog een punt van aandacht: één van de voordelen van de Europese Unie is dat je niet te maken hebt met invoerrechten en het dubbel afdragen van de belasting op goederen en diensten: btw, in het Engels VAT. De douanier van de Engelse Yachting Line zal je vragen naar goods to declare. Dat gaat dan om de bekende zaken als drank, tabak, grote geldsommen en wapens.

Wil je nog meer lezen over met je boot van en naar het VK gaan? klik dan hier.

Tags: Last modified: 8 maart 2022
Sluiten