Actueel

Leerlingen slagen voor ‘onverwachte les’ aan boord van Wylde Swan

09:59

De 25 scholieren die acht weken lang op Tall Ship Wylde Swan verbleven, hebben zondag 26 april voet aan wal gezet in Harlingen. Vlak voordat de coronacrisis uitbrak vertrokken de leerlingen, van 14 tot 17 jaar, naar Sint Maarten om vervolgens aan boord een lesprogramma te volgen over natuur en duurzaamheid. Na vijf weken zouden ze weer terugvliegen naar Nederland. Ruim twee weken na hun aankomst, werd duidelijk dat vliegen geen optie meer was vanwege het coronavirus. Terugzeilen naar Harlingen werd het nieuwe plan.

Drie docenten, twaalf bemanningsleden en de scholieren maakten zich klaar voor vertrek. De ouders werden om toestemming gevraagd en de organisatie maakte de boot gereed voor de oceaanoversteek. Extra warme kleding werd ook nog ingeslagen, want oorspronkelijk zou het schip van het Caribisch gebied naar Cuba varen. De koffers werden eerder gepakt met een heel ander weerbeeld voor ogen.

Hoor hieronder de leerlingen vertellen over hun bijzondere reis:

‘Avontuurlijk leren’

Elke ochtend werd er drie uur schoolwerk gemaakt en de rest van de tijd stond in het teken van ‘avontuurlijk leren’. De Azoren werd aangedaan, maar er mocht niemand aan boord. Het enige wat van de kade mocht worden opgepikt was diesel en vers fruit.

Op zondag 28 april naderde Tall ShipWylde Swan de Nieuwe Willemshaven. Vanwege de maatregelen verlieten de scholieren per persoon het schip om zich vervolgens, gezond en wel, te herenigen met hun familie.

Een avontuur (en levensles) die ze vast nooit meer zullen vergeten!

Omslagfoto: Ph. Saget/CC BY-SA 3.0

Tags: , , Last modified: 30 april 2020
Sluiten