Nieuws

Tallship Noorderlicht strandt in Noorwegen

Scholieren en bemanning veilig van boord gegaan

12:02

Noorderlicht

Het tallship Noorderlicht is vannacht rond 02:30 vastgelopen in Noorwegen. Aan boord waren 26 mensen, waarvan 14 tieners. Er zijn geen gewonden gevallen. Iedereen is veilig van boord gegaan, op de kapitein en de machinist na. Zij bleven aan boord.

Noorderlicht, het tweede schip van Swan Expeditions, was onderweg naar Spitsbergen. De veertien tieners van 14 tot 18 jaar, krijgen onderweg les. Het is nog onduidelijk wat er misging, maar de kapitein van een reddingsboot vertelde aan de Noorse omroep NRK dat hij een menselijke fout vermoedt. Het zicht was matig door sneeuwval. Volgens Christophe Meijer, directeur van Masterskip, verliep de evacuatie in alle rust: “We konden de RIB tussen wal en schip leggen, zodat de kinderen en bemanning aan land konden komen.”

Slagzij

Nadat het schip vastliep zakte het water, waardoor het schip slagzij begon te maken. Meijer: “Daardoor konden we de generatoren niet meer laten draaien en daarmee het schip niet meer warm houden. Om de trainees niet teveel ongemak te bezorgen hebben we ze naar een hotel laten brengen.” Meijer verwacht dat Noorderlicht met het opkomende water weer loskomt en dat het dan haar reis naar Spitsbergen kan vervolgen.

Swan Expeditions kocht de tweemastschoener in 2021, in navolging van het eerste schip Wylde Swan, dat ieder jaar een reis met leerlingen maakt naar de Cariben. Noorderlicht kwam in november ook in de problemen. Door een verschoven schroefas raakte het schip stuurloos en moest naar het vasteland worden gesleept.

Omslagfoto (c) Redningsskøyta/Harald V

Tags: , , Last modified: 23 maart 2023
Sluiten