Nieuws

Scholieren Wylde Swan getuigen van vulkaanuitbarsting

13:56

De 30 Nederlandse scholieren op het zeilende schoolschip Wylde Swan beleven een bijzondere tijd aan boord. Zondagochtend werden ze wakker op een schip dat vol lag met vulkanische as, afkomstig van een vulkaanuitbarsting op het nabijgelegen Caribische eiland Saint Vincent.

Wylde Swan kwam begin januari aan in de Cariben. Vermoedelijk kan het schip niet meer naar Saint Vincent, het eiland waar de de vulkaan La Soufrière nog steeds aan het rommelen is. De planning was wel om daar begin deze week aan te leggen voor een uitklaring, PCR-tests en een aantal essentiële onderdelen voor de machinekamer die in hoofdstad Kingstown liggen te wachten. Directeur Christophe Meijer staat in nauw contact met kapitein Marco van der Werf van de Wylde Swan: “Direct na de uitbarsting zijn de schepen die in het gebied varen door de lokale autoriteiten in een appgroep gestopt, begrijp ik van de kapitein. Zo blijven we op de hoogte van wat er speelt.” In de app worden spectaculaire foto’s uitgewisseld van het natuurgeweld.

Een dikke laag vulkanische as

Saint Vincent and the Grenadines bestaat uit 32 eilandjes. Meijer: “Op sommige eilanden valt zo veel as dat het sociale leven ontregeld raakt en men niet zonder stofbrillen en bescherming over neus en mond tegen de zwavel en het stof over straat kan. Op Saint Vincent zelf, waar de vulkaan met veel geweld van licht, donder en diep gerommel aan het uitbarsten is, wordt men geëvacueerd. Van de andere schepen begrijpen we dat naar Kingstown zeilen eventueel niet meer mogelijk is. We proberen nu om de onderdelen per boottaxi naar het schip te krijgen. Het gaat om onderdelen voor de schroefasafdichting, noodzakelijk spul dus!”

De leraren op Wylde Swan maken er het beste van, zegt Meijer: “Omdat we altijd de wereld als klaslokaal gebruiken nemen we de vulkaan en tektoniek op in onze lessen.” Het is onduidelijk wat het verloop zal zijn van de uitbarsting de komende de tijd. Het lijkt maar net begonnen te zijn. De vulkaan op Martinique, Mount Pelée, waar Wylde Swan nog langs moet, laat sinds twee dagen ook verhoogde activiteit zien.

Omslagfoto: (c) Masterskip Wylde Swan

Tags: Last modified: 12 april 2021
Sluiten