Actueel

Vendée Globe: bekijk het laatste nieuws in de twee video-updates

19:30

De Vendée Globe is op het moment van schrijven zo’n 2,5 week bezig. In die tijd zijn (tenminste) vier deelnemers geconfronteerd met flinke beschadigingen aan de boot. In video-update 8 en 9 vertelt Klaas Wiersma meer over de stand van zaken in de titanenstrijd en blikt hij terug op de afgelopen zestien dagen.

Thomas Ruyant (LinkedOut) constateerde in de avond van 24 november schade aan zijn bakboord foil. Deze kan hij de rest van de tijd niet meer gebruiken en dat is een grote teleurstelling. Alex Thomson (HUGO BOSS) merkte op 21 november schade op aan zijn boeg en is deze vervolgens gaan repareren. Op maandag 16 november werd de boot van Nicolas Troussels CORUM L’Épargne ontmast en hij viel daardoor uit. Jérémie Beyou moest met zijn Charal al aan het begin van de race zijn positie in de kopgroep loslaten en rechtsomkeert maken vanwege zware beschadiging. 17 november heeft hij zijn avontuur weer hervat.

Apivia als nummer één

Charlie Dalin vaart met zijn Apivia vooraan in de vloot. Hij wordt met ca. 78,5 mijl verschil gevolgd door Thomas Ruyant (LinkedOut) en Jean Le Cam (Yes We Cam!) met +364,1 mijl. Hier kun je meer lezen over het succes van Le Cam. De eerste vrouwelijke deelnemer vaart momenteel als nummer negen in de vloot, Samantha Davies (Initiatives-Coeur, +684,4 mijl). Klik hier om de tracker te bekijken.

Het hele raceveld

Wie doet het goed en wie heeft pech? Na zestien dagen racen kijkt Klaas Wiersma naar het hele raceveld. De koplopers zijn bijna in de Zuidelijke IJszee, de achterliggers nog in de doldrums.

Speelt Thomson een spelletje?

Alex Thomson, schipper op de HUGO BOSS, stuurde zaterdag 21 november een verontrustend bericht naar het team aan de wal. Terwijl hij zijn routine-inspectie uitvoerde, zag hij wat volgens hem structurele schade was aan de boeg van de IMOCA. Daags na dat bericht toont Thomson de schade aan HUGO BOSS maar over de oorzaak van de schade zwijgt hij. Toch maakt het nogal uit of de boot kapot ging met windkracht drie of in de orkaan? Speelt hij een tactisch spelletje? Klaas maakt in de onderstaande video, update 8, de balans op.

Omslagfoto: Jean-Marie Liot/Alea/Disobey/Apivia

Tags: , , , , , , Last modified: 25 november 2020
Sluiten