Nieuws

Alex Thomson stopt met racen

De Britse wedstrijdzeiler geeft het stokje over aan de volgende generatie.

16:02

Alex Thomson stopt als schipper in het IMOCA-circuit. Na onder andere vijf opeenvolgende deelnames aan de Vendée Globe als schipper, waarvan hij twee keer op het podium kwam te staan, laat de Britse zeiler weten dat hij het stokje gaat overgeven aan de volgende generatie.

Het team van Thomson, 5 West Ltd, blijft bestaan. In een persbericht laat Thomson weten dat de strijd nog niet gestreden is: “Het doel was om de Vendée Globe te winnen, wat voor mij de zwaarste sportieve uitdaging blijft die er vandaag de dag nog in de wereld is. Dat is nog niet gelukt. Dit is het begin van een nieuw hoofdstuk, met een nieuwe schipper, en wij zullen hem of haar alle hulpmiddelen, kennis, ervaring en omgeving bieden om te winnen.”

Schade

Samen met sponsor Hugo Boss ontwikkelde Thomson spectaculaire zeilboten; de boot uit 2016 werd gezien als het archetype van de semifoilende IMOCA’s. Maar wie de grenzen opzoekt, komt ze tegen. Tijdens zijn carrière kwam Thomson meermaals in de problemen. In 2004 en 2008 moest hij de Vendée afbreken wegens schade.  In 2006 verging zijn boot bij Kaapstad tijdens de Velux 5 Oceans. De romp werd tien jaar later teruggevonden in Patagonië.

Stunts

Thomson en zijn team hebben een oogje voor spektakel. Door de jaren heen wist Thomson miljoenen kijkers te trekken met zijn stunts. Geniet in onderstaande video’s nogmaals van “The Keelwalk”, “The Mastwalk” en “The Skywalk”. 

Omslagfoto: (c) Alex Thomson Racing

Tags: , Last modified: 26 oktober 2021
Sluiten