Nieuws

Sponsor Clarisse Cremer stopt onverwachts samenwerking

Nieuwe selectieregels Vendée Globe bemoeilijken deelname na zwangerschap

15:56

Twee weken geleden beëindigde de sponsor Banque Populaire van Clarisse Cremer plotseling de samenwerking, meldt de Vendée Globe schipper op haar Facebookpagina. Door de geboorte van haar dochtertje drie maanden geleden komt de zeilster misschien punten tekort om zich te kwalificeren voor de race van 2024. Hierdoor staat de vrouw die als snelste solo non-stop rond de wereld zeilde ineens toch niet aan de start van de volgende editie van de Vendée Globe. Deze beslissing brengt veel woedende reacties teweeg van de offshore zeilgemeenschap en haalde het nationale nieuws in Frankrijk. Zelfs de Franse ministers van gelijkheid en sport bemoeien zich met de zaak, die uitgroeit tot een controversiële kwestie over moederschap en topsport.

Selecteren op gezeilde mijlen

Omdat de organisatie van de Vendée Globe voor 2024 meer aanmeldingen verwacht dan de veertig beschikbare plaatsen, werd een selectieproces in het leven geroepen, zoals gemeld in de Notice of Race van oktober 2021. Tot deze editie was deelname voor schippers die de race eerder voltooid hadden, zoals Cremer, gegarandeerd. Voor de editie van 2024 zal de organisatie echter in het geval van teveel aanmeldingen de schippers selecteren op basis van de meeste gevaren zeemijlen. Mijlen op elk soort boot gevaren in de IMOCA Globe Series vanaf de Transat Jacques Varbe van 2021 tellen hiervoor mee.

Clarisse cremer banque populaire
Cremer bij de Vendée Globe 2020. Foto: Clarisse Cremer/Banque Populaire X

Te groot risico

Twee weken geleden besloot Banque Populaire plotseling de samenwerking met Clarisse Cremer te beëindigen. “Clarisse bevindt zich in een situatie waarin ze niet kan hopen de benodigde punten te behalen om te kwalificeren voor Vendée Globe 2024.” stelt de sponsor in een bericht. Cremer beviel afgelopen november namelijk van een dochter, waardoor ze een jaar niet kon deelnemen aan de kwalificatieraces. In het voorjaar van 2021 had Cremer Banque Populaire al op de hoogte gesteld van haar plannen om een kind te krijgen. Desondanks koos de sponsor in het najaar van 2021, toen ook de nieuwe regels voor een eventueel selectieproces dus al gepubliceerd waren, voor Cremer. “Het risico” is voor Banque Populaire nu echter ineens te groot en de sponsor gaat op zoek naar een andere schipper.

Moederschap tegen de regels

Sinds de zomer van 2022 zochten Banque Populaire en Cremer al een manier om haar selectie te verzekeren, ondanks haar achterstand in mijlen. “We hebben meerdere oplossingen aan de organisator voorgesteld zodat er in de reglementen rekening gehouden wordt met de kwestie van moederschap in de Vendée Globe” aldus de sponsor in hun statement. Met geen van deze oplossingen ging de organisatie echter akkoord. Cremer stelt nu in haar Facebookbericht dat “de regels een vrouw verbieden een kind te krijgen, zelfs als een erkende sportvrouw is, zelfs een finisher in de vorige editie.”

Toch aan de start?

De organisatie van de Vendée Globe reageert ook op de kwestie met een officieel statement. De organisatie hoopt van harte dat Cremer een manier vindt om aan de start te verschijnen. Er is bijvoorbeeld nog een wildcard te winnen. Om de rechtvaardigheid voor alle deelnemers te waarborgen kunnen ze echter de regels niet meer wijzigen, nu het selectieproces al in volle gang is. Daarbij merken ze op dat op dit moment geen enkele schipper verzekerd is van een plek in de race van 2024. Ook is nog niet zeker dat de selectie op basis van gezeilde mijlen nodig zal zijn; aanmelden voor de race kan tot oktober 2023. Cremer hoopt met haar bericht “reflectie uit te lokken en de samenleving vooruit te helpen.”

Omslagfoto: Banque Populaire/Vendée Globe

Tags: , Last modified: 15 februari 2023
Sluiten