Actueel

Slats: “Ik maak nu de zwaarste periode mee”

13:02

(c) Klaas Wiersma

In een spraakbericht (via een radiozendamateur in Australië) laat Mark Slats weten dat hij het enorm zwaar heeft in de Golden Globe Race. Hij vaart nu onder Australië richting Hobart, waar hij naar verwachting dit weekend zal aankomen. Slats: “De laatste 14-15 dagen zijn de zwaarste geweest tot nu toe. Iedereen denkt dat de stormen zwaar zijn, maar de windstiltes zijn echt veel erger.”

Continu trimmen

(c) Klaas Wiersma

Na een extreem heftige storm, waarin Slats over boord sloeg en twee deelnemers van de Golden Globe Race hun mast verloren en geëvacueerd moesten worden, is er voor Slats een nog zwaardere periode aangebroken. Geen wind of weinig wind en een ‘werkende’ zee betekent veel en hard werken. Continu de zeilen trimmen terwijl je boot klappen maakt op de golven. De spinaker heeft zeker 100 uur gestaan. Slats heeft in deze vier dagen slechts hazenslaapjes van maximaal 15 minuten kunnen maken. De boot komt elke keer weer los en dan valt hij weer neer. Slapen is heel moeilijk.

“Het gaat allemaal niet voor niets kan ik je vertellen. Het is wel vervelend zeilen. Gisterennacht draaide de wind naar het Oosten, 5 knopen bijna geen wind. Toen draaide de wind naar het Noorden, daarna weer naar het Westen. Voor het eerst sinds 15-16 dagen heb ik nu een heel klein beetje goede wind. Maar voor hoelang dat weet ik niet.”

Slechts 500 milliliter per dag gebruikte Slats om te drinken

(c) Tapio Lehtinen/GGR/PPL

Met een emmer onder de fok

Eerder deze week meldde Slats al weken last van lage rugpijn te hebben. Door gebrek aan regenwater gebruikte hij per dag 1,5 water voor koffie en het bereiden van zijn eten. Slechts 500 milliliter per dag gebruikte Slats om te drinken. De lage rugpijn wordt waarschijnlijk veroorzaakt door zijn nieren. Gedurende een lagedrukgebied heeft Slats gelukkig dit weekend regenwater op kunnen vangen. Hij is een hele nacht, met jerrycans en emmers, in de weer geweest om het spaarzame water op te vangen.

“Op een gegeven moment zat ik zelfs met een emmer op het dek onder de fok, om ook daar water op te vangen. Daar heb ik ook weer tien liter kunnen pakken. Wel lekker om net even wat meer te kunnen drinken. Ik heb vanochtend zelfs de luxe genomen om mijn tanden te poetsen met zoet water. Heb ik één keer eerder gedaan.”

Ik heb ook geen kaart van Hobart meer dus dat wordt ook nog wel spannend

– Mark Slats, schipper van Maverick

Het zit niet mee

(c) Klaas Wiersma

Verder laat Slats weten dat hij de verplichting om de baai bij Hobart binnen te varen liever aan zijn laars lapt. “Het klinkt misschien raar maar ik zit hier in mijn eigen wereldje. Het heeft allemaal niet echt meegezeten de laatste tijd. Het is gewoon een zware periode. Het is de zwaarste periode die ik nu meemaak.”

Eerder sneuvelde een deel van Slats’ zijn waterkaarten doordat hij na een knock down water tot aan de kaartentafel had staan in de kajuit. “Ik heb ook geen kaart van Hobart meer dus dat wordt ook nog wel spannend. Een hele grote vale kaart. Ik heb wat posities gekregen van de vuurtorens dus ik maak zelf wel een kaart.”

Omslagfoto: Klaas Wiersma

Tags: , , , , , Last modified: 15 oktober 2018
Sluiten