Actueel, Internationale wedstrijden, Wedstrijden

Route du Rhum: storm op komst

12:37

* Update 6/11: Banque Populaire IX, met aan boord Armel le Cleac’h, is omgeslagen. Vlak daarvoor brak de bakboord drijver af. De maxi trimaran was op het moment van kapseizen op ongeveer 340 mijl van de Azoren. Le Cleac’h is veilig en wacht in de romp van de boot redding af. Op het moment van het ongeluk woei het tussen de 30 en 35 knopen.*

De Route du Rhum-vloot, die zich nog aan de Golf van Biskaje probeert te onttrekken, krijgt de volle laag. Een zeer actief koufront, voorbode van een trein van lagedrukgebieden, trekt Biskaje binnen. Het noordelijke deel van de vloot heeft vooral last van hoge zeeën, het zuidelijke deel krijgt windsnelheden tot 40 knopen en zware windstoten op de kop. Veel zeilers in het zuidelijke deel, waaronder veteraan Loïck Peyron, hebben een veilig heenkomen gezocht in een Spaanse haven.

Sam Goodchild op Narcos Mexico heeft een noodtuig gefabriceerd. (c) Sam Goodchild

Naar verwachting volgt een tweede lagedrukgebied snel. Daardoor draait de wind in korte tijd van zuidwest naar west, waardoor er kruiszeeën ontstaan.

Romp kwijt

In de zware omstandigheden hebben de Class40’s van de Britse Sam Goodchild (Narcos Mexico) en de Frans-Duitse Isabelle Joschke (MONIN) hun mast verloren. Beide schippers maken het goed.
Maxi trimaran Gitana 17 (Edmond de Rothschild) is in aanvaring gekomen met een onbekend object en is het voorste deel van zijn stuurboord drijver kwijtgeraakt. Schipper Sébastien (Seb) Josse is in orde en heeft de boot op eigen kracht naar Noord-Spanje kunnen varen. Op het moment van de aanvaring lag hij op kop.

Beam gebroken

Bij Thomas Coville op Sodebo Ultim’ is eveneens flinke averij ontstaan; door nog onbekende oorzaak brak de voorste beam. Ook hij kon op eigen kracht de Spaanse kust bereiken. Armel le Cleac’h, aan boord van Banque Populaire, moest terugkeren vanwege problemen met de elektronica. Hij is inmiddels weer hard op weg naar de koplopers, François Gabart (MACIF) en Francis Joyon (IDEC Sport). In de Ultime-klasse doet ook een amateurzeiler mee, Romain Pilliard, die zeilt met Remade – Use it again! (ex B&Q-Castorama van Ellen McArthur). In tegenstelling tot de professionals kiest hij voor een noordelijke route.

IMOCA 60 Charal. (c) Jean-Marie Liot/Alea/Charal

Favoriet gaat terug

De Route du Rhum geldt als de generale repetitie voor onder andere de Vendée Globe en voor veel nieuwe boten is dit hun eerste trans-Atlantische krachtmeting. Bij de IMOCA’s waren alle ogen gericht op Charal, de boot van Jérémie Beyou, maar hij heeft door problemen met zijn roer-installatie moeten omkeren. Hij gaat nu in de richting van Brest. De Brit Alex Thompson (Hugo Boss) gaat aan de leiding in de IMOCA-klasse.

Volgen

De berichtgeving op zowel desktop en de tracker hebben er gedurende de maandag enige tijd uit gelegen, maar inmiddels is het via de computer weer goed te bereiken via www.routedurhum.com

Omslagfoto (c) Yvan Zedda

Tags: , Last modified: 2 maart 2019
Sluiten