Nieuws, Wedstrijden

Nieuwe megatrimaran voor Thomas Coville

20:41

(c) Sodebo

Thomas Coville mag zich een gelukkig man noemen. Vandaag werd zijn nieuwe boot Sodebo onthuld. Een gigantische en hypermoderne trimaran. Coville is een van de meest ervaren offshorezeilers ter wereld en heeft nu een nieuw wapen. Een 32 meter lang wapen van 10 miljoen!

Minder dan 40 dagen?

(c) Sodebo

Al twintig jaar zeilt Coville (50) professioneel over de oceanen, met hulp van het Franse Sodebo, een bedrijf dat kant-en-klaarmaaltijden maakt. In 2016 werd Coville de snelste solozeiler toen hij in 49 dagen en 3 uur rond de wereld wist te zeilen. Inmiddels staat dat record op naam van mede-Fransman Francois Gabart, die dat wist te doen in slechts 42 dagen en 16 uur. In 2017 wist Coville wel nog het record voor snelste Atlantische oversteek op zijn naam te zetten. Hij had  maar 4 dagen en 11 uur nodig om van New York naar het kanaal te zeilen! Wat zijn nieuwe boot allemaal kan moet nog blijken, maar het is goed mogelijk dat die magische 40 dagen-grens straks wordt doorbroken.

Sturen voor de mast

De drie rompen komen uit dezelfde mal als van de Ultim Banque Populairede boot die Armel Le Cléac’h tijdens de afgelopen Route du Rhum nog moest verlaten nadat deze was omgeslagen. Verder dan die rompen gaan de gelijkenissen eigenlijk niet. De eerdere Ultims, zoals we die al hebben kunnen zien bij Le Cléac’h, Francis Joyon, Seb Josse, Francois Gabart en ook de eerdere Sodebo van Coville, hadden allemaal een klein stuurhuisje vrij ver achterop de boot. De nieuwe Sodebo slaat een nieuwe weg in en heeft het stuurhuis veel verder naar voren, net voor de mast. Het idee hierachter is dat je veel beter voelt wat de boot doet, en ook nog eens veel beter zicht hebt op wat er voor je gebeurt.

Thomas Coville, straks misschien weer de snelste man rond de wereld (c) Sodebo

Onthulling

De onthulling was zaterdag live te volgen op Facebook. Helaas was alles in het Frans, maar de beelden liegen er niet om: de boot is indrukwekkend. In de onderstaande video zie je vanaf 37 minuten hoe de nieuwe racemachine uit de loods wordt gereden.

Plannen

(c) Sodebo

Half maart gaat de trimaran te water en worden de eerste proefvaarten gemaakt. Het belooft een spectaculaire aanblik te worden. Maar wat dan? Wat zijn Coville’s plannen? Het is de bedoeling dat de boot zowel met bemanning als solo de snelste wordt rond de wereld. En dat is volgens Coville goed mogelijk binnen 40 dagen.

(c) Sodebo

Omslagfoto: Sodebo

Tags: , , , Last modified: 2 maart 2019
Sluiten